Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΣΤΟ Ι. ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΡΩΣΣΟΥ-ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΕΡΝΕΖΟΥ

 
Δ Ε Λ Τ Ι Ο Ν  Τ Υ Π Ο Υ

Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022, στον Προσκυνηματικό Ι. Ναό Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου στο Ν. Προκόπι, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος υποδέχθηκε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωρεών κ. Φιλόθεο-Αρχιγραμματέα της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και χοροστάτησε στον Όρθρο, ενώ ο Θεοφιλέστατος προεξήρχε στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο, συμπαρισταμένων Κληρικών.... της Ι. Μητροπόλεως και παρεπιδήμων προσκυνητών Ιερέων, με επικεφαλής τον Αρχιμ. Νικόδημου Ευσταθίου Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος ερμήνευσε με διδακτικό τρόπο την παραβολή του μεγάλου δείπνου και ανέφερε χαρακτηριστικά τις προφάσεις που μας κρατούν μακριά από τον εκκλησιασμό και την λειτουργική μέθεξη. Επίσης, αναφέρθηκε στον μακαριστό π. Νικόλαο, ο οποίος, κατά τα ανθρώπινα εκοιμήθη πρόωρα, αλλά για τον Θεό ώριμος, μη αφήνοντας περιθώρια χρονοτριβής στο ουράνιο προσκλητήριο.
Προ της απολύσεως οι άγιοι Αρχιερείς τέλεσαν το ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού Πρωθιερέως του Ι. Προσκυνήματος, Πρωτοπρεσβυτέρου Νικολάου Βερνέζου.
Τα ιερά αναλόγια διηκόνησαν με πιστότητα στην παράδοση του εκκλησιαστικού μέλους ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Προσκυνήματος κ. Θεοδόσιος Στεργιόπουλος και ο Λαμπαδάριος κ. Νικόλαος Ενωτιάδης με τους περί αυτούς βυζαντινούς χορούς.