Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024

Γιαμασίτα, η πρώτη γυναίκα διαιτητής, θα «σφυρίξει» στο Αυστραλία-Ινδία

Κύπελλο Ασίας 

Η Γιοσίμι Γιαμασίτα από την Ιαπωνία θα γίνει η πρώτη γυναίκα διαιτητής που θα διαιτητεύσει αγώνα Κυπέλλου Ασίας ανδρών το Σάββατο (13/1), όταν θα σφυρίξει» τον αγώνα του 2ου ομίλου μεταξύ της πρώην πρωταθλήτριας Αυστραλίας και Ινδίας,  ανακοίνωσε  χθες (11/1) η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ασίας (AFC).
 Η Γιαμασίτα θα έχει βοηθούς τις, Μακότο Μποζόνο και Ναόμι Τεσερόγκι,....

καθιστώντας την τριάδα αποκλειστικά γυναικών που θα «επιβλέπει» τη συνάντηση στο στάδιο «Ahmed bin Ali».
 Η τριάδα έχει ήδη συμμετάσχει σε αγώνες συλλόγων στο AFC Cup 2019, στο AFC Champions League του 2022 και στο J1 League της Ιαπωνίας πέρυσι.

 Η Γιαμασίτα, η οποία είναι η πρώτη επαγγελματίας γυναίκα διαιτητής από την Ιαπωνία, φτάνει στη Ντόχα με την εμπειρία δύο Παγκοσμίων Κυπέλλων γυναικών, ενώ ήταν και διαιτητής αγώνων στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.
 Η 37χρονη είναι μεταξύ των πέντε  διαιτητών που θα είναι οι πρώτες γυναίκες που θα διαιτητεύσουν αγώνες στο Ασιατικό Κύπελλο ανδρών, το οποίο θα διαρκέσει από τις 12 Ιανουαρίου έως τις 10 Φεβρουαρίου.
 Απέκτησε ο σήμα της FIFA το 2015 και έκτοτε έχει καταρρίψει πολλά εμπόδια. Να σημειωθεί ότι ήταν η διαιτητής για τον εναρκτήριο αγώνα του πρόσφατου Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών  σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.