Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Υποβιβάζεται ο Ηρακλής, απορρίφθηκε ο φάκελος αδειοδότησης

Μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας


Η επιτροπή αδειοδοτήσεων της ΕΠΟ απέρριψε τον φάκελο της ΠΑΕ Ηρακλής και πέραν του ότι στερεί από τον ιστορικό σύλλογο την δυνατότητα συμμετοχής στη Σούπερ Λιγκ, στέλνει τους «κυανόλευκους» στην Β' Εθνική! Οργή επικρατεί στις τάξεις της διοίκησης και κυρίως των οργανωμένων οπαδών του Ηρακλή που ...........
ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις. Με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΑΕ αναφέρει ότι «...τώρα αρχίζει ο πόλεμος».
Οι οπαδοί του Ηρακλή είχαν προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που απορριφθεί ο φάκελος και υποβιβαστεί η ομάδα, τότε θα επικρατήσει καθεστώς εμπόλεμης κατάστασης. Το βράδυ της Δευτέρας πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και την Τρίτη έκαναν ακόμα μια πορεία στην πόλη.
«Ο λαός του Ηρακλή τώρα αρχίζει τον πόλεμο. Κανείς δεν μπορείς να διαγράψει τα 102 χρόνια αθλητικής και κοινωνικής δυναμικής με οποιαδήποτε απόφαση. Είτε ο εισηγητής της Επιτροπής Αδειοδότησης, Γιώργος Δημητρίου, είτε ο πρόεδρος της, Χρήστος Σάββας. Την δυναμική αυτή θα την αντιληφθούν όλοι τους, καθώς ο λαός του Ηρακλή τώρα αρχίζει τον πόλεμο» αναφέρει η ανακοίνωση.
Οι οργανωμένοι οπαδοί του Ηρακλή σκοπεύουν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις με σύνθημα: «Η πόλη θα καεί, αν ρίξετε τον Ηρακλή στη Β' Εθνική».
Η δε διοίκηση του Ηρακλή σκοπεύει να ζητήσει την παρέμβαση αθλητικού εισαγγελέα, απαιτώντας την εξέταση των φακέλων όλων των ομάδων της Σούπερ Λιγκ, αφού υποστηρίζουν ξεκάθαρα ότι «κάποιοι προσπαθούσαν να ρίξουν τον Ηρακλή».
Είναι βέβαιο επίσης ότι θα κατατεθεί έφεση κατά της απόφασης. Όπως και να έχει, οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες και είναι σαφές - βάσει της ανακοίνωσης της ΠΑΕ - άρχισε ο πόλεμος.
Αντιδράσεις από Ρέμο και κόσμο
Μετά την γνωστοποίηση της απόφασης, δρομολογήθηκε σειρά αντιδράσεων.
Οι διοικούντες την ΠΑΕ αποφάσισαν να επιστρατεύσουν κάθε επιτρεπόμενο ένδικο μέσο, προκειμένου να δικαιωθεί ο Ηρακλής και ανακοίνωσαν την απόφασή τους στην πολυπληθή συγκέντρωση παραγόντων και φιλάθλων που έγινε στο Ιβανώφειο. Παρόντες σε αυτήν ήταν ακόμη βετεράνοι ποδοσφαιριστές, αθλητές και στελέχη από τμήματα του συλλόγου, πέραν του ποδοσφαιρικού τμήματος.
«Ό,τι και να κάνουν, ο Ηρακλής του χρόνου θα παίξει στη Σούπερ Λιγκ. Έχουμε μπροστά μας δύσκολες μέρες, αλλά στο τέλος θα δικαιωθούμε. Με εισαγγελική παρέμβαση, από αύριο κιόλας, θα ζητήσουμε να κατασχεθούν όλοι οι φάκελοι, ώστε με ανοικτά χαρτιά πλέον να δούμε τι κατέθεσε κάθε ομάδα και πώς κάποιες πήραν πιστοποιητικό» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του «Γηραιού», Γιάννης Τάκης.
Τα λόγια στη συνέχεια έδωσαν τη θέση τους σε... δράση, με τους Ηρακλειδείς να κάνουν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο στο τελείωμα της ειρηνικής, στο σύνολό της, πορείας έγινε χρήση χημικών από αστυνομικές δυνάμεις. Στην οδό Αγίου Δημητρίου, συγκεκριμένα, στο ύψος της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας Θράκης έγινε χρήση δακρυγόνων με αποτέλεσμα την ένταση μεταξύ των υποστηρικτών του «Γηραιού» και των αστυνομικών.
Ρέμος: «Ο Ηρακλής ακολούθησε τον νόμιμο τρόπο»
Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, Αντώνης Ρέμος, υποστήριξε ότι «η απόφαση είναι άδικη. Ο Ηρακλής ακολούθησε τον νόμιμο τρόπο στην συμπλήρωση του φακέλου του. Αν θεωρείτε ότι ο Ηρακλής είναι παράνομος, τότε τι μπορούμε να πούμε για τους άλλους.
»Θα γίνει αγώνας και θα απαιτήσουμε την παρέμβαση τόσο του εισαγγελέα και του ΣΔΟΕ για να ανοίξουν όλοι οι φάκελοι όλων των ομάδων, για να δούμε τις προϋποθέσεις όλων.
»Στηρίζω τις προσπάθειες της παρούσας διοίκησης κι εγώ θα κινηθώ προς την ίδια κατεύθυνση», σημείωσε μεταξύ άλλων, ο Ρέμος, ο οποίος θεωρείται από τους οργανωμένους οπαδούς, από τους βασικούς υπεύθυνους για την κατάντια του Ηρακλή.
«Εχω περάσει προσωπικά μία φορά μία τέτοια δραματική εξέλιξη, όταν ήμουν ακόμα σε ενεργό δράση» δήλωσε ο Βασίλης Χατζηπαναγής, ο μεγάλος άσος του παρελθόντος, που έθεσε τον εαυτό του στην διάθεση της ομάδας για κάθε μορφή αντίδρασης και συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις που θα συγκαλέσει η διοίκηση και θα οργανώσουν οι φίλαθλοι του κυανόλευκου συλλόγου.
Αντίδραση και από τον Σπύρο Βούγια
Τον εκνευρισμό του για την απόφαση της επιτροπής αδειοδοτήσεων της ΕΠΟ εξέφρασε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας, με ανακοίνωση που εξέδωσε, αμφισβητώντας τον τρόπο λειτουργίας της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και τα κριτήρια της απόφασής της.
«Δεν είναι δυνατόν με πρόσχημα το 'αυτοδιοίκητο', μια επιτροπή της ΕΠΟ ασκώντας τυπολατρικά έλεγχο, να καταδικάζει σε υποβιβασμό με συνοπτικές διαδικασίες μια μεγάλη και ιστορική ομάδα της Θεσσαλονίκης.
»Βεβαίως, απαιτείται άμεση εξυγίανση του χώρου του ποδοσφαίρου, καθώς και εξορθολογισμός και απόλυτη διαφάνεια στα διοικητικά θέματα των ΠΑΕ. Ομως αυτό δεν επιτυγχάνεται με την επιλεκτική επιβολή των πιο αυστηρών μέτρων σε μια νέα διοίκηση που μόλις ορίστηκε από το πρωτοδικείο» σημειώνει το πρώτο σκέλος της ανακοίνωσης για να καταλήξει:
«Καλούμε όλους τους ανθρώπους του Ηρακλή να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, να ακολουθήσουν όλες τις νόμιμες διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος και να αποτρέψουν κάθε ακραία ενέργεια που μπορεί να βλάψει την ομάδα και την πόλη».