Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ

Κύμη 4-06-2010
Πραγματοποιήθηκε ακόμη μία μεγαλειώδης συγκέντρωση για τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ στο Εργατικό Κέντρο της Κύμης τη Τετάρτη 2 Ιουνίου

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΩΜΑΣ:
«Στις Δημοτικές Εκλογές του Νοέμβρη
θα είμαι και πάλι παρών»

Κύμη! Γλυκειά γεννήτρα μου, στη Δόξα βαφτισμένη!
Κύμη! Πατρίδα ξέχωρη σ΄ όλη την Οικουμένη!
Πώς βγήκες προδομένη;
Κύμη! Στολίδι μάλαμα, ταγμένη στην αγάπη
που «φως» και «ρίζες» άπλωσες σ΄ όλης της γης τα πλάτη.
Σε κάρφωσαν στην πλάτη.
Μ. Μ


Με τους παραπάνω στίχους χαιρέτισε η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κύμης κ. Αρετή Μπάτσα το μεγάλο πλήθος κόσμου από τον Δήμο Κύμης αλλά και την ευρύτερη περιοχή που, για άλλη μια φορά, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Δημοτικής Αρχής και συμμετείχε σε συγκέντρωση, η......
 οποία έγινε στις 2 Ιουνίου στο Εργατικό Κέντρο Κύμης. Με αυτό τον τρόπο εξέφρασε την οργή και τη πικρία που διακατέχει την τοπική κοινωνία και συμπλήρωσε:
«Ο σύγχρονος «Εφιάλτης» που καραδοκούσε μπορεί τώρα να χαμογελάει για το κατόρθωμά του απόμερα, όμως τα αγαθά της ομοψυχίας και της ενότητας που αποκομίσαμε από αυτόν μας τον αγώνα, είναι αδιαμφισβήτητα και μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε».
Στη συνέχεια διάβασε επιστολή του ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου κ. Αργύρη Πάφρα, ο οποίος απουσίαζε για σοβαρούς λόγους και με την οποία διαμήνυσε ότι «ο έντιμος αγώνας που δώσαμε όλοι μαζί μπορεί να μην ευδοκίμησε σε αυτή τη φάση. Όμως θα πρέπει να αγωνιστούμε τώρα στα νέα δεδομένα».
Η συγκέντρωση είχε ως σκοπό τον απολογισμό και την αποτίμηση των γεγονότων σε σχέση με τα όσα συνέβησαν και τα όσα τελικά αποφασίστηκαν για την νέα διοικητική μεταρρύθμιση και που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή.

Ομιλία του Δημάρχου Κύμης
«Καμιά διοικητική αλλαγή, όσο επώδυνη και να είναι, δεν μπορεί να διαγράψει ούτε την ιστορία μιας περιοχής, ούτε την αναπτυξιακή της προοπτική»
«Δυστυχώς για άλλη μια φορά σε αυτή τη χώρα υπερίσχυσε το «μικροκομματικό» και το «μικροπολιτικό». Οι γάγγραινες της πολιτικής μας ζωής, που με τίποτα δεν λένε να εξαλειφθούν, παρά τα όσα μεγαλόστομα κάθε φορά λέγονται».
Αυτό τόνισε κατά την ομιλία του ο κ. Δημήτρης Θωμάς και συνέχισε με σύντομη περιγραφή των όσων προηγήθηκαν των αποφάσεων.
«Δώσαμε αυτόν τον αγώνα ενωμένοι. Με μια φωνή. Πέρα από κόμματα και προσωπικές επιδιώξεις. Υποσχεθήκαμε από την αρχή, όπως είχαμε υποχρέωση, ότι αυτή την προσπάθεια θα την πάμε μέχρι τέλους. Και το πράξαμε.
Παλέψαμε ως το τελευταίο λεπτό πριν ληφθούν οι αποφάσεις. Γιατί έτσι μας επιβλήθηκε να κάνουμε. Λειτουργώντας από την πρώτη στιγμή, στο φως και το προσκήνιο. Μέσα από τα θεσμικά μας όργανα. Παρουσία και με τη σύμφωνη γνώμη όλων των δημοτών. Παρουσία όλων σας! Κινούμασταν μέσα σε ένα πέρα για πέρα δημοκρατικό διάλογο επί δυο χρόνια! Επενδύοντας την πρότασή μας με ισχυρή επιχειρηματολογία και τεκμηρίωση. Δίχως τοπικιστικές εξάρσεις.
Όλο αυτό το διάστημα, κανένας δεν τόλμησε να μας πει ότι δεν είχαμε δίκιο. Εξάλλου πώς να μας το πει; Η επιχειρηματολογία μας ήταν τέτοια που δεν το επέτρεπε. Και όμως τελικώς δεν εισακουστήκαμε!» και συνέχισε υπογραμμίζοντας τη μεγάλη συμπαράσταση που είχε αυτή η προσπάθεια, απαριθμώντας πρόσωπα και φορείς όχι μόνο από την περιοχή αλλά, και από ολόκληρη τη χώρα και το εξωτερικό.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ιστορικό του αγώνα διατήρησης του Δήμου Κύμης και τη δημιουργία δύο ξεχωριστών Δήμων στη περιοχή, κάτι που θα ήταν προς όφελος όλων από την Κύμη μέχρι το Αλιβέρι. Μίλησε με σκληρά λόγια για τους απόντες -μια απουσία που γεννά ερωτηματικά- που δεν συστρατεύτηκαν με τον αγώνα αυτόν και ενώ είχαν την δύναμη να βοηθήσουν, αντίθετα συνέβαλαν στην επικράτηση της άποψης τεσσάρων - πέντε ατόμων εξυπηρετώντας μικροκομματικά και προσωπικά συμφέροντα.
Καταδίκασε ακόμη τη «δράση» τοπικών παραγόντων στην κατεύθυνση του τορπιλισμού της προσπάθειας των δημοτών της Κύμης και της ευρύτερης περιοχής να κρατήσουν ζωντανό τον τόπο τους.
«Υπήρχαν και άλλοι που έλαμψαν δια της απουσίας τους. Δεν υπήρχαν μόνο αγωνιστές. Υπήρξαν και λιποτάκτες. Αυτή η υπόθεση χάθηκε επειδή χτυπήθηκε από τα μέσα». Επίσης τόνισε:«οι αγώνες για έναν δίκαιο σκοπό δεν μπορεί ποτέ να θεωρηθούν χαμένοι. Δεν υπάρχουν χαμένοι αγώνες. Δεν υπάρχουν μάταιες μάχες. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ».
Τα νέα δεδομένα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο Δήμος Κύμης θα είναι μέρος μιας νέας διοικητικής ενότητας. Ενότητας που, παρά τις μεγάλες δυσκολίες τις οποίες θα αντιμετωπίσει, πρέπει και οφείλει να λειτουργήσει προς όφελος όλης της περιοχής.
Από 1/1/2011 θα υπάρχει ο Δήμος Κύμης – Αλιβερίου, με έδρα το Αλιβέρι και Ιστορική έδρα την Κύμη (με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και περιμένουμε να διευκρινιστεί στη συνέχεια), ο οποίος θα έχει:
5μελές Τοπικό Συμβούλιο στην Κύμη και το Αλιβέρι αντιστοίχως.
Θα λειτουργεί με ένα Δημοτικό Συμβούλιο 33 ατόμων.
Θα έχει 111 διαμερισματικούς συμβούλους
Θα έχει 47 Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες.
«Στο νέο αυτό αυτοδιοικητικό σκηνικό, ο Δήμος Κύμης καλείται, είναι υποχρεωμένος πλέον, να συμμετέχει ενεργά και να παλέψει. Να παίζει τον ρόλο που του ταιριάζει σε αυτές τις νέες διαμορφωμένες συνθήκες.
Ο τόπος μας ξέρει καλά ότι έχει πολλά να δώσει, αλλά και να πάρει μέσα σε αυτό το νέο σύνολο, στο οποίο θα βρεθεί.
Ένα νέο σύνολο, μια νέα ενότητα, που οφείλουμε να δώσουμε τον αγώνα μας για να λειτουργήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά, παρά τις πολλές δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει, σε μια ισότιμη και κοινή πορεία όλων των μελών του νέου συνόλου. με απόλυτο σεβασμό ο ένας για τον άλλον».
Κλείνοντας την ομιλία του ανακοίνωσε ότι «στις δημοτικές εκλογές του Νοέμβρη θα είμαι και πάλι παρών ως υποψήφιος Δήμαρχος αυτού του νέου Δήμου. Επικεφαλής ενός ανεξάρτητου και υπερκομματικού σχήματος. Σας ευχαριστώ, μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου, για τον δίκαιο, όμορφο και έντιμο αγώνα που όλοι μαζί δώσαμε».
Τέλος ευχήθηκε καλή επιτυχία στον νέο αγώνα που ξεκινά τώρα.
Ακολούθως πήραν το λόγο οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Κονισρών κ.κ. Τάσος Βλάχος και Σπύρος Πούρης, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απόφαση του Δημάρχου Κύμης να είναι υποψήφιος στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Δήλωσαν ότι θα στηρίξουν, με όποιες και όσες δυνάμεις διαθέτουν, αυτή τη κίνηση και θα συνεχίσουν τη μάχη μαζί με όλους εκείνους που διεκδίκησαν, διεκδικούν και οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον του τόπου.
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης
Καρυστίας και Σκύρου κ.κ. Σεραφείμ
«τι θα απαντήσετε στα παιδιά σας; Θα μπορέσετε να τα κοιτάξετε στα μάτια;»
Ο κύκλος των ομιλητών ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου κ.κ. Σεραφείμ ο οποίος αναφέρθηκε στο γεγονός της πικρίας των Κυμαίων και των κατοίκων της γύρω περιοχής λόγω της κατάργησης του Δήμου Κύμης. Με φανερή συγκίνηση και μεγάλη θλίψη μίλησε για εκείνους που αποφάσισαν την υποβάθμιση της περιοχής, που ισοδυναμεί με «θάνατο» της «ωραίας Κύμης».
Ρώτησε αυτούς που αδιαφόρησαν και δημιούργησαν το θλιβερό αποτέλεσμα «τι θα απαντήσετε στα παιδιά σας; Θα μπορέσετε να τα κοιτάξετε στα μάτια;» και συνεχίζοντας δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει να φύγει η έδρα της Ιεράς Μητρόπολης από την Κύμη. Θα είναι η μοναδική Μητρόπολη στην Ελλάδα που δεν θα βρίσκεται σε έδρα Δήμου. Τέλος είπε ότι θα σταθεί κοντά στους Κυμαίους και θα αγωνισθεί για την ανάπτυξη της περιοχής παρόλο που ορισμένοι θέλουν να την οδηγήσουν σε μαρασμό.