Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023

Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου

 - Δ Ε Λ Τ Ι Ο Ν  Τ Υ Π Ο Υ
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΕΛΩΝΟΥ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ
ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΔΙΑΚΟΝΟΥ

Την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου σημαίνεται από την Αγία μας Εκκλησία η έναρξη της ψυχωφελούς περιόδου του Τριωδίου. Αυτή την ημέρα, 5 Φεβρουαρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος εισήγαγε ένα νέο μέλος στην ιερατική οικογένεια της Ιεράς Μητροπόλεως.
Ό Όρθρος, η αρχιερατική χοροστασία και Θεία Λειτουργία τελέσθηκαν στον περικαλλή Ενοριακό Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κανήθου Χαλκίδος, όπου τον Σεβασμιώτατο..... πλαισίωσαν Κληρικοί της πόλεως Χαλκίδος, με επικεφαλής τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου.
Στη Θεία Λειτουργία ετελέσθη κατά την τάξη, η εις Διάκονον χειροτονία του κ. Χρυσοστόμου Τσούβαλη εκ Χαλκίδος, εγγάμου, πατρός ενός τέκνου και πνευματικού υιού του Προϊσταμένου του Μητροπολιτικού Ι. Ν. Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος Αρχιμ. Αιμιλιανού Χρήστου.
Στην ομιλία του πριν από την χειροτονία, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε διδακτικά προς τον χειροτονούμενο αναλύοντας τα συμβαίνοντα στο Ι. Μυστήριο της χειροτονίας, επισημαίνοντάς του ότι κλήθηκε να διακονήσει την Εκκλησία και το ιερό θυσιαστήριο μέσα στην χαρμόσυνη ατμόσφαιρα της Υπαπαντής και τον προέτρεψε να ομοιάσει στον Θεοδόχο Συμεών, δηλαδή να ιερατεύει με μοναδική προσμονή την συνάντηση με τον Χριστό.
Ο πνευματικός πατήρ του νέου Διακόνου, Αρχιμ. Αιμιλιανός Χρήστου ανέγνωσε την Κανονική Συμμαρτυρία, ενώ ο χριστώνυμος παριστάμενος λαός ανεφώνησε το «Άξιος» πολλές φορές μετά την χειροτονία, συμμετέχοντας ενεργά στο όλο Μυστήριο.