Κυριακή 30 Μαΐου 2010

«Απόβαση» ελεγκτών του ΔΝΤ
στην Ελλάδα στα μέσα Ιουνίου


Τρεις πολυπληθείς ομάδες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), σε πρώτη φάση, αναμένεται να φθάσουν στην Αθήνα μέχρι τις 15 Ιουνίου, στο πλαίσιο της συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με το Ταμείο, προκειμένου να εποπτεύσουν την.....
 εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους της Κυριακής, στην Αθήνα θα φτάσει η ομάδα που διαπραγματεύθηκε τη συμφωνία, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο Πολ Τόμσεν για να συγγράψει την «ενδιάμεση έκθεση».
Ταυτόχρονα θα αφιχθούν τα στελέχη που προσφέρουν τεχνική βοήθεια και η ομάδα των αξιωματούχων που ασχολούνται με τις ελληνικές τράπεζες και το Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Σε πρώτη φάση αναμένεται να εγκατασταθούν στην Αθήνα 50 στελέχη του ΔΝΤ. Ο αριθμός θα αυ­ξάνεται σταδιακά όσο διαρκεί η εφαρμογή και η υλοποίηση του «Ελληνικού Προγράμματος».
Το Ταμείο σχεδιάζει, σε συνεργασία πάντα με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, τριετή προϋπολογισμό με στόχο να υπάρξουν σταδιακά «δεσμευτικές πολιτικές».
Συγκεκριμένα ο επικεφαλής του «Ελληνικού Προγράμματος» θα επιδιώξει να βελτιώσει τον τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού και θα εισηγηθεί τρόπους μείωσης των δαπανών.
Σύμφωνα με αξιωματούχο «αποτελεί άμεση ανάγκη ο έλεγχος των δαπανών, ακόμα και της τοπικής αυτοδιοίκησης», ενώ τόνισε ότι «πρέπει να ελέγχει γενική και κεντρική κυβέρνηση».
Όσον αναφορά το στρατηγείο των ελεγκτών του ΔΝΤ στο τραπέζι έχουν τεθεί τρεις προτάσεις: Να εγκατασταθούν στο υπουργείο Οικονομικών ή στην κεντρική τράπεζα, ενώ έχουν και την επιλογή να αναζητήσουν ανεξάρτητο χώρο.