Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΙΡΦΥΩΝ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ

Κλιμάκιο με επικεφαλής τη Χριστίνα Αβραμίδου στις πληγείσες περιοχές από τη φωτιά των Ψαχνών

Στις περιοχές που υπέστησαν ζημιές από τη φωτιά που ξεκίνησε από τα Ψαχνά βρέθηκε κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης, με επικεφαλής τη Χριστίνα Αβραμίδου, δημοτική σύμβουλο και υποψήφια δήμαρχο Διρφύων Μεσσαπίων.
Το κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης συνομίλησε με αγρότες και κατοίκους που υπέστησαν ζημιές κατέγραψε προβλήματα που δημιούργησε η ανυπαρξία ολοκληρωμένου αντιπυρικού σχεδιασμού και πρόληψης. Κατά τη συζήτηση εκφράστηκαν έντονα παράπονα για τις λιγοστές δυνάμεις της πυροσβεστικής που επιχείρησαν στη φωτιά και για την ανυπαρξία προληπτικών έργων.....
Η Χριστίνα Αβραμίδου μετά την περιοδεία έκανε την παρακάτω δήλωση:

Στο ίδιο έργο θεατές…
Άλλη μια φορά η περιοχή μας πλήττεται από τις μεγάλες ελλείψεις στην αντιπυρική προστασία και κυρίως στην πρόληψη από τις δασικές πυρκαγιές με ευθύνη κυβέρνησης, περιφέρειας και δήμου που αντιμετωπίζουν ως κόστος την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, την προστασία του περιβάλλοντος.
Μάλιστα, αυτή τη φορά η φωτιά ξεκίνησε ακριβώς έξω από την πόλη των Ψαχνών, στο λόφο του προφήτη Ηλία, πίσω από το πανεπιστήμιο, από

παράνομο σκουπιδότοπο που λειτουργούσε σε γνώση της δημοτικής αρχής του κ. Ψαθά που έχει μεγάλες ευθύνες για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση.
Η φωτιά έκαψε περίπου 5000 στρέμματα (σύμφωνα με τα στοιχεία του ΜΕΤΕΟ) στα οποία περιλαμβάνονται πολλά ελαιόδεντρα, καλλιέργειες, αγροτικές υποδομές (αντλίες, σωλήνες κλπ) καθώς και πολλά στρέμματα πευκοδάσους. Ενώ οι ζημιές επεκτάθηκαν και σε περιοχές του δήμου Χαλκιδέων.
Η καταστροφή αυτή, όπως και οι προηγούμενες στην περιοχή μας και στην Εύβοια, που επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο, αναδεικνύουν για μία ακόμη φορά ότι ο λαός είναι απροστάτευτος απέναντι σε κάθε είδους φυσική καταστροφή. Δείχνουν ξεκάθαρα ότι το κράτος είναι ανίκανο όταν πρόκειται να προστατέψει το λαό και την περιουσία του, αλλά ιδιαίτερα ικανό όταν είναι να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.
Η πυρκαγιά που ξέσπασε τη Δευτέρα 21 Αυγούστου έφερε στην επιφάνεια τις τραγικές ελλείψεις που η Λαϊκή Συσπείρωση είχε επισημάνει με παρεμβάσεις της στο δημοτικό συμβούλιο Διρφύων Μεσσαπίων:
·         Τις μεγάλες ελλείψεις στον καθαρισμό των δασών και δασικών δρόμων, την ανυπαρξία αντιπυρικών ζωνών.
·         Την υποστελέχωση του δασαρχείου και της πυροσβεστικής υπηρεσίας σε μέσα και προσωπικό, ακόμα και το κλείσιμο πυροφυλακίων όπως αυτό της Πλατάνας-Άτταλης.
·         Τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό της πρόληψης από την καταστολή των δασικών πυρκαγιών που διατηρούν όλες οι κυβερνήσεις από το 1998.
Απαιτούμε, έστω και τώρα, να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για το υπόλοιπο της αντιπυρικής περιόδου. Να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες καταγραφής και αποζημιώσεων για όλες τις ζημιές που έχουν υποστεί οι κάτοικοι των περιοχών που έχουν πληγεί.
Καλούμε το λαό της περιοχή να παραμένει σε επιφυλακή για τυχόν νέα συμβάντα καθώς η δράση των κατοίκων, όσο και αν αυτή δε μπορεί να υποκαταστήσει την οργανωμένη κρατική πρόληψη, έχει συμβάλει σημαντικά στην άμεση αντιμετώπιση πυρκαγιών στην περιοχή μας.
Ταυτόχρονα, από τις καταστροφές που έχει βιώσει ο δήμος μας και όλη η χώρα τα τελευταία χρόνια πρέπει να βγουν συμπεράσματα. Να καταδικαστούν όλοι όσοι ευθύνονται και να δοθεί μεγαλύτερη δύναμη σε αυτούς που σταθερά βρίσκονται στο πλευρό τους στον αγώνα για μέτρα προστασίας από τις φυσικές καταστροφές, για αποκατάσταση και αποζημιώσεις.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση
Χριστίνα Αβραμίδου
δημοτική σύμβουλος και
υποψήφια δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων