Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ

«Η πρόταση του ΚΚΕ δίνει άμεση ανάσα στον λαό»

Πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Κομματικές Οργανώσεις Χαλκίδας του ΚΚΕ πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Αυγούστου στο πάρκο Δέλτα, με ομιλήτρια την Γεωργία Πύθουλα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Αν. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας. Αμέσως μετά την ομιλία ακολούθησε λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα «Μερακλήδες».
Ξεκινώντας την ομιλία της η Γεωργία Πύθουλα αναφέρθηκε στην κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά νοικοκυριά με την εκτίναξη της ακρίβειας, τις ελλείψεις στα νοσοκομεία, την εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς, τον κίνδυνο του πολέμου και τόνισε:
«Την πραγματικότητα τη ζούμε, είναι δεδομένη και ίδια για όλους. Ακόμη και τα στελέχη της Κυβέρνησης και των κομμάτων που ευθύνονται, αναγκάζονται, μερικώς, να την ονοματίσουν. Το ζητούμενο πάντα όμως είναι, πώς ερμηνεύεις τα γεγονότα, ποια.... βλέπεις ως αιτία, άρα και τι διέξοδο δίνεις, ποια είναι η πρόταση σου και βασικά, για το συμφέρον ποιανού, ΤΙ κάνεις τελικά για να αλλάξει αυτή η σκληρή πραγματικότητα.
Πολλές φορές τα αστικά κόμματα καλλιέργησαν ελπίδες που τελικά διαψεύστηκαν. Το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκε για να καταργήσει τα μνημόνια, και τελικά έφερε άλλο ένα. Το 2019 η ΝΔ εκλέχθηκε για να φέρει "πολλές και καλές δουλειές για τους νέους" και σήμερα ο μισθός, για όσους δουλεύουν, δεν φτάνει ούτε για το ενοίκιο και το ρεύμα. Τώρα δεν μπαίνουν καν στον κόπο να καλλιεργήσουν πολλές ελπίδες, έστω για να τις διαψεύσουν μετά. Λένε μόνο "ψηφίστε εμάς για να φύγουν αυτοί" ή "ψηφίστε εμάς για να μην ξαναέρθουν οι άλλοι". Ακόμα και το υποκριτικό "σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα" που διακήρυξε ο Τσίπρας στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε δύο μήνες μετατράπηκε στο αντίθετό του, αφού τώρα λέει ότι "σοσιαλισμό δε θα φέρουμε, αλλά θα διώξουμε τη βαρβαρότητα"… Βγαίνουν απροκάλυπτα και συζητάνε τα διάφορα σενάρια, ποιος θα πάει με ποιον, αν θα τα βρουν μετά τις πρώτες, τις δεύτερες ή τις τρίτες κάλπες κ.λπ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, σχεδόν σε κάθε παρέμβασή του το τελευταίο διάστημα, δεν παραλείπει να πει ότι σε "περίπτωση εθνικής ανάγκης" θα συγκυβερνήσει με τη ΝΔ -χωρίς τον Μητσοτάκη...
Εμείς οι κομμουνιστές, λέμε καθαρά, ότι όλα τα δεινά μας έχουν αιτία και ονοματεπώνυμο και είναι ότι η κοινωνία – το κράτος είναι οργανωμένα και λειτουργούν για το συμφέρον των λίγων, για τα κέρδη τους σε βάρος της ζωής μας. Κοινώς: το πρόβλημα μας είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης. Επομένως, όχι μόνο δεν είναι δίκαιο που ζούμε έτσι, αλλά υπάρχει άλλος δρόμος για να ζούμε όπως έχουμε ανάγκη, όπως αξίζει στον κόπο μας, όπως πρέπει».
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις τρέχουσες εξελίξεις, αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και ο λαός στην περιοχή της Εύβοιας. Στάθηκε ιδιαίτερα στις τεράστιες ελλείψεις του νοσοκομείου Χαλκίδας, στην κοροϊδία της κυβέρνησης σε βάρος των πυρόπληκτων της Βόρειας Εύβοιας αλλά και των πλημμυροπαθών σε Ληλάντιο και Ψαχνά, στο ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ, στις ελλείψεις στην εκπαίδευση κ.ά., επισημαίνοντας:
«Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Επειδή δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή για τις δικές μας ανάγκες, παρότι εμείς παράγουμε όλον τον πλούτο. Γιατί οι Κυβερνήσεις σε αυτό το σύστημα, υπάρχουν για να υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, και αυτό κάνουν όπως αποδεικνύεται περίτρανα. Ακόμη και αυτά που έδωσαν ήταν κάτω από σφοδρές πιέσεις από τους αγώνες που αναπτύχθηκαν, ή ήταν κάποια απειροελάχιστα από τα 5,1 δισ παραπάνω που μάζεψαν από την φορολογία που μας μάτωσε...».
Στάθηκε επίσης στους αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα στη βόρεια Εύβοια, στη ΛΑΡΚΟ και σε μια σειρά χώρους δουλειάς, όπως στις εγκαταστάσεις της HQF (ΜΙΜΙΚΟΣ) για υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
«Τα παραδείγματα της Βόρειας Εύβοιας, της ΛΑΡΚΟ, της COSCO, των οικοδόμων, των εργαζομένων στα λιπάσματα Καβάλας, της e-food, του ΜΙΜΙΚΟΥ είναι λαμπρά. Λαμπρά, γιατί δείξαν τι σημαίνει να σηκώνεις κεφάλι, να παίρνεις την κατάσταση στα χέρια σου, να ενώνεις τις δυνάμεις σου και τελικά να τα καταφέρνεις. Και όταν λέμε να τα καταφέρνεις, εννοούμε ασφαλώς το να ικανοποιούνται τα αιτήματα για να βελτιώνεται η θέση σου, αλλά εννοούμε και αυτό που μπορεί να κερδίσει η εργατική τάξη μόνο μέσα από αυτή τη διαδικασία, που είναι το να πιστεύει στη δύναμη της, να παλεύει οργανωμένα μέσα από το σωματείο της, να βάζει απέναντι τον πραγματικό υπαίτιο και έτσι να αποσπά κατακτήσεις. Αυτό δείχνει η ιστορία. Αυτό δείχνουν αυτές οι μάχες που δόθηκαν ή που είναι σε εξέλιξη. Αυτός είναι και ο μόνος δρόμος για να ταρακουνηθεί αυτή η κοινωνία.
Τέτοια παραδείγματα, δείχνουν πώς μπορούν να γίνουν κουρελόχαρτα οι νόμοι τους και να ενσαρκωθεί το σύνθημα “νόμος είναι το δίκιο του εργάτη"», σημείωσε.
Κλείνοντας κάλεσε σε συμπόρευση και ισχυροποίηση του ΚΚΕ προκειμένου να μπει ένα τέλος στη βαρβαρότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά νοικοκυριά τονίζοντας:
«Το ΚΚΕ έχει και πρόταση που δίνει άμεσα ανάσα στο λαό με τις κατακτήσεις που παλεύει και αποσπά, έχει και πρόγραμμα οικοδόμησης της νέας κοινωνίας, της σοσιαλιστικής, εκεί που θα λυθούν οριστικά τα προβλήματα του, που θα φτιάξει τη δική του κοινωνία, που το κράτος θα διοικείται από το λαό και θα είναι οργανωμένο για τα δικά του συμφέροντα. Αυτή είναι η πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ.
Όσο την εξουσία έχουν οι καπιταλιστές και τη διαχείριση των συμφερόντων τους τα αστικά κόμματα, ο λαός και το κόμμα του, το ΚΚΕ, ανήκουν στην αντιπολίτευση.
Από αύριο καλούμε τον καθένα, να συμπορευτεί με το ΚΚΕ. Να παλέψει από κάθε μετερίζι, στο σωματείο του, στο σύλλογο γονέων, στο φοιτητικό σύλλογο… να οργανώσει την πολιτική συζήτηση με τον κόσμο, να μάθει όσα λέει το ΚΚΕ, να οργανώσει τη δράση του.
Όποτε οι εργαζόμενοι συστρατεύτηκαν με τους κομμουνιστές σε χώρους δουλειάς και κλάδους, εκεί ανακάλυψαν την αστείρευτη δύναμη για το δικό τους δίκιο. Όποτε έβγαλαν ενισχυμένα τα ψηφοδέλτια που συγκροτούν οι κομμουνιστές πήραν ανάσες αισιοδοξίας, ένιωσαν ότι ο αγώνας τους μπορεί να πάει μέχρι τέλους. Εκεί βρίσκονται τα υλικά για να φτιαχτεί η πραγματική ασπίδα για το σήμερα, η πραγματική ελπίδα για το αύριο. Αυτή είναι η απάντηση στο τι μπορεί να γίνει».