Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΔΟΚΟΥ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 20/3 ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΛΑΊΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΓΙΑΝΝΗ ΤΖΑΒΑΡΑ

 ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ- ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ  ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΟΚΟΣ- ΑΓ. ΕΛΕΟΥΣΑ- ΛΙΑΝΗ ΑΜΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ

Πνιγμένες στο νερό παραμένουν ολόκληρες περιοχές του Δήμου Χαλκιδέων ως αποτέλεσμα της πολιτικής που για την υπεράσπιση των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και αφήνει στο έλεος των φυσικών φαινομένων τους ανθρώπους του μόχθου, τα σπίτια και τις περιουσίες τους. 
Πριν από περισσότερο από δύο μήνες κάτοικοι από τις περιοχές Δοκός, Αγία Ελεούσα, Λιανή Άμμος του Δήμου Χαλκιδέων προειδοποιούσαν τη Δημοτική Αρχή καθώς έβλεπαν να συγκεντρώνονται ύδατα σε σημεία της περιοχής. Εδώ και δύο μήνες η στάθμη των υδάτων ....
σταδιακά ανεβαίνει. Έχουν πλημμυρίσει, σπίτια, υπόγεια, αυλές, καλλιέργειες, μικροεπιχειρήσεις της περιοχής. Ορισμένοι αναγκάστηκαν να μετακομίσουν, άλλοι, καθημερινά, για να φύγουν ή να γυρίσουν στα σπίτια τους κάνουν τεράστιους κύκλους, πολλοί βρίσκονται σε απόγνωση.  
Η επιβάρυνση της περιοχής είναι ακόμα μεγαλύτερη με τη δημόσια υγεία να βρίσκεται σε κίνδυνο καθώς: Έχουν πλημμυρίσει και οι βόθροι και λύματα βρίσκονται διάσπαρτα σε ολόκληρη την περιοχή απειλώντας τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων πλημμύρισε το αντλιοστάσιο του αποχετευτικού δικτύου της περιοχής, που σημαίνει ότι πλέον δεν μπορούν να διοχετευτούν προς το βιολογικό καθαρισμό ούτε τα λύματα του αποχετευτικού δικτύου. Έχουν πολλαπλασιαστεί τα κουνούπια στην ευρύτερη περιοχή. 
Κάτοικοι που ζουν χρόνια στην περιοχή εκτιμούν ότι ο όγκος των υδάτων θα αυξηθεί καθώς τα χιόνια από τα βουνά δεν έχουν λιώσει για να σταματήσει η ροή.
Το φαινόμενο είναι γνωστό χρόνια στην περιοχή. Όταν ανεβαίνει η στάθμη των υπόγειων υδάτων έχει ως αποτέλεσμα στην περιοχή να αναβλύζει νερό από σημεία του εδάφους και τις γεωτρήσεις που απομακρύνεται μέσω εμπολών (μικρά κανάλια δίπλα στο δρόμο) και άλλων μεγαλύτερων καναλιών που καταλήγουν στην θάλασσα. Πολλές από αυτές τις διόδους του νερού τα προηγούμενα χρόνια μπαζώθηκαν ενώ σε αυτές που έμειναν δεν έγινε η απαραίτητος καθαρισμός. Κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι το καλοκαίρι είδαν σε λιγοστά σημεία εργολαβικά συνεργεία να κόβουν καλαμιές αλλά να αφήνουν τα καλάμια μέσα στα διόδους του νερού. Απαντώντας σε ερώτημα των κατοίκων γιατί δεν απομακρύνουν τις καλαμιές η απάντηση ήταν ότι “έχουν πληρωθεί για την κοπή και όχι για την απομάκρυνση”, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος των εμπολών και καναλιών δεν έγιναν εργασίες καθαρισμού.
Η κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν έχει επιφέρει έως τώρα κάποια ανακούφιση. 
Η ζωή των εργαζομένων και του λαού είναι εκτεθειμένη στα φυσικά φαινόμενα παρά το γεγονός ότι υπάρχουν οι τεχνολογικές, επιστημονικές δυνατότητες να αντιμετωπιστούν.
Απαιτούμε με ευθύνη της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υποδομών, της Περιφέρειας και του Δήμου να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των κατοίκων. 
Να κινητοποιηθούν όλα τα απαραίτητα μέσα του κρατικού μηχανισμού ώστε:
Να απομακρυνθούν άμεσα με κάθε πρόσφορο τρόπο τα ύδατα που λιμνάζουν.
Να πραγματοποιηθούν ψεκασμοί και απολυμάνσεις στην περιοχή ώστε να προστατευτεί η δημόσια υγεία.
Να υπάρξει πλήρης αποζημίωση των πληγέντων στο 100% των ζημιών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Να προγραμματιστεί η υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών και αντιπλημμυρικών έργων, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς επιβάρυνση των κατοίκων.

Η Λαϊκή Συσπείρωση την Πέμπτη 21/3/19 κατέθεσε αίτημα για να συζητηθεί το πρόβλημα στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου
Καλούμε τους κατοίκους της περιοχής να παραβρεθούν
για να απαιτήσουμε τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.