Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΥΒΟΙΑ

ΚΗΡΥΞΗ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΝΟΜΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Με βάση το Έκτακτο Δελτίο Πρόγνωσης Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε από την Ε.Μ.Υ, στις 10-9-2009/13.00, σύμφωνα με το οποίο προβλέπονταν ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Ανατολική και Νότια Ελλάδα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενημέρωσε τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες να βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας, ώστε να παρέμβουν άμεσα, εάν αυτό απαιτηθεί.
Επιπλέον, νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ το Σάββατο 12-9-2009, ανέφερε παράταση των φαινομένων για 6 ακόμα ώρες. Κατόπιν αυτών, και μετά τα έντονα φαινόμενα που εκδηλώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στην περιοχή της Εύβοιας, δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας παρεμβαίνουν για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στους πληγέντες. Κατόπιν αιτήματος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ευβοίας περί κήρυξης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας των Δήμων Κηρέως, Μεσσαπίων, Διρφύων, Αμαρυνθίων Ν.Αρτάκης, Χαλκιδέων, Αυλίδας, Ανθηδόνος, Ληλαντίων, Ερέτριας, Ταμυναίων, Δυστίων, Αυλώνος, Κονιστρών και Κύμης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, με τη σύμφωνη γνώμη το υΓ.Γ. της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αποφάσισε την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας των ανωτέρω περιοχών του Νομού Ευβοίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 και 12 του Ν. 3013/2002 (ΦΕΚ 102 τ. Ά) «Αναβάθμιση Πολιτικής Προστασίας και λοιπές διατάξεις», προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ζημιές που έχουν προκληθεί από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.
Οι καταστροφές επικεντρώθηκαν σε περιοχές των Δήμων Διρφύων και Ληλαντίων, ενώ στην περιοχή Στομίου του δημοτικού διαμερίσματος Οξυλίθου του Δήμου Κύμης πραγματοποιήθηκε διάσωση Σουηδού υπηκόου με ελικόπτερο τύπου Super Puma.
Λόγω της έντονης βροχόπτωσης 40χρονος παρασύρθηκε από χείμαρρο στην ίδια περιοχή και έχασε τη ζωή του. Η στάθμη των υδάτων έχει αρχίσει να υποχωρεί, οι δράσεις παροχής βοηθείας συνεχίζονται και η κατάσταση βαίνει προς εκτόνωση.
Από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας