Ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ
το 13ο Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΑΕ
Μετά από διήμερο εξαντλητικό διάλογο και τις βασικές εισηγήσεις όλων των μελών του Δ.Σ η Γενική Συνέλευση, κληθείσα από το Προεδρείο υπερψήφισε το διεκδικητικό της ψήφισμα που έχει ως εξής
ΑΠΟΦΑΣΗ 13ου ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΕΝΑΕ Η Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) με την ολοκλήρωση των εργασιών του 13ου Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη στις 18 και 19 Φεβρουαρίου 2009, αποφασίζει τα ακόλουθα:
1. ΓΕΝΙΚΑ Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα ευρίσκεται σήμερα ενώπιον νέων δεδομένων και προβλημάτων που σηματοδοτεί η διεθνής οικονομική κρίση, η οποία επηρεάζει τη χώρα σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση οφείλει να παρακολουθεί και να αξιολογεί τα νέα διεθνή και εσωτερικά δεδομένα, στην αδιαπραγμάτευτη πορεία που έχει χαράξει μέσα από δυο Συνέδρια για τη μετεξέλιξη του θεσμού σε Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Η οικονομική κρίση καταδεικνύει ακόμη περισσότερο την ανάγκη εθνικής συστράτευσης, αλλά και δομικών - διαρθρωτικών αλλαγών στη λειτουργία του κράτους και των θεσμών του. Στην εθνική αυτή προσπάθεια, το Συνέδριο της ΕΝΑΕ τονίζει την ανάγκη για ένα διοικητικό σύστημα που θα αναγνωρίζει το ρόλο των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων με την επιβαλλόμενη νέα μορφή τους, ως πρωταρχικό στην πορεία για ένα Κράτος – αρωγό μιας κοινωνίας που δοκιμάζεται, και μιας χώρας που πληρώνει το τίμημα των αδύναμων και στρεβλών οικονομικών και αναπτυξιακών της δομών. Η Ισχυρή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση την οποία σταθερά διεκδικούμε συνίσταται σε ένα νέο μοντέλο πολυεπίπεδης και αποκεντρωμένης διακυβέρνησης και για την οποία η Κυβέρνηση οφείλει να εργαστεί, ώστε να αποτελέσει ουσιαστική απάντηση σε κάθε ανάλογη κρίση και να εγγυηθεί:
* Την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή
* Τη συνέχιση της περιφερειακής ανάπτυξης και την τόνωση της τοπικής οικονομίας
* Την ταυτότητα και την προοπτική της χώρας στο πλαίσιο της Ε.Ε
Το Συνέδριο διαπιστώνει ακόμη ότι κατά τον παρελθόντα χρόνο: • Σημειώθηκαν σημαντικές καθυστερήσεις από πλευράς Κεντρικής Εξουσίας σε σοβαρά θεσμικά και οικονομικά ζητήματα που η ΕΝΑΕ σχεδόν ομόφωνα υιοθέτησε και διεκδικεί με αποφάσεις των προηγούμενων Συνεδρίων της.
• Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι o θεσμός της ΝΑ, παρά τη θεσμοθέτηση σημαντικών πόρων τα τελευταία χρόνια, εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρά λειτουργικά, οικονομικά και θεσμικά προβλήματα.
• Οι αρμοδιότητες των ΝΑ απογυμνώνονται, καθώς η κεντρική εξουσία προχωρά στην ίδρυση Περιφερειακών Υπηρεσιών ανά Υπουργείο, οι οποίες ακυρώνουν το έργο και την αποστολή των Ν.Α επαναφέροντας νευραλγικούς τομείς πολιτικής στον έλεγχο της Κεντρικής εξουσίας.
• Σημειώνονται παρεμβάσεις της Κεντρικής Εξουσίας στην οικονομική λειτουργία και αυτοτέλεια των ΟΤΑ
• Δεν έχει ακόμη επαρκώς κατοχυρωθεί η ουσιαστική συμμετοχή των ΝΑ στα όργανα παρακολούθησης του ΕΣΠΑ 2007-13 Σήμερα, ένα χρόνο μετά το 12ο Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΑΕ στη Δράμα, παραμένουν άλυτα μία σειρά κορυφαίων ζητημάτων όπως:
• Η διοικητική μεταρρύθμιση
• Ο κώδικας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης
• Το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών
• Η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων των ΝΑ και η άρση των μισθολογικών ανισοτήτων μεταξύ των υπαλλήλων τους
• Το ζήτημα των καταλογισμών των δαπανών
• Τα συνταξιοδοτικά θέματα, τα εκλογικά κωλύματα, οι αποζημιώσεις και τα επιδόματα των αιρετών Ανεκπλήρωτες παραμένουν οι δεσμέυσεις για δύο καθοριστικής σημασίας ζητήματα των ΝΑ όπως: • Η μεταφορά των μαθητών και οι λειτουργικές δαπάνες της εκπαίδευσης
• Η συντήρηση του οδικού δικτύου και οι αμοιβές των μηχανικών Τέλος, το 13ο Τακτικό Συνέδριο διαπιστώνει ότι τα οικονομικά θέματα που ετέθησαν στο 12ο Συνέδριο παραμένουν στην ουσία ανεκπλήρωτα.
Το Συνέδριο με αίσθημα ευθύνης, και αξιολογώντας τη θέση της χώρας μέσα στην παρούσα αρνητική διεθνή συγκυρία, αναγνωρίζει ότι η προώθηση οικονομικών αιτημάτων είναι εξαιρετικά δύσκολη. Όμως, η Κυβέρνηση οφείλει να εγγυηθεί τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις για την ομαλή λειτουργία των ΝΑ και την παραπέρα ενίσχυση του ρόλου τους, ως αναγκαία και ικανή συνθήκη για τη στήριξη της δοκιμαζόμενης από την κρίση κοινωνίας.
Το 13ο Συνέδριο μετά τις παραπάνω διαπιστώσεις αποφασίζει και υιοθετεί το ακόλουθο πλαίσιο αιτημάτων:
Α. ΘΕΣΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ1. Διοικητική ΜεταρρύθμισηΕμμένουμε ανυποχώρητα στην εφαρμογή της Διοικητικής Μεταρρύθμισης σύμφωνα με τις σχεδόν ομόφωνες θέσεις που υιοθέτησε το θεματικό Συνέδριο της ΕΝΑΕ στην Αθήνα το Μάιο του 2008. Αναγνωρίζουμε τη διεθνή οικονομική κρίση, όμως θεωρούμε ότι σε καμία περίπτωση η απόφαση της Κυβέρνησης για αναβολή της Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν θα πρέπει να οδηγήσει στη ματαίωσή της. Καλούμε την Κυβέρνηση να επιδείξει πραγματική πολιτική βούληση και να προχωρήσει άμεσα στην προετοιμασία της Μεταρρύθμισης, στη βάση των αποφάσεων της ΕΝΑΕ, εξασφαλίζοντας τις νομοθετικές, θεσμικές και οικονομικές προϋποθέσεις που απαιτεί το εγχείρημα, χωρίς την επιβάρυνση των πολιτών.
2
. Κώδικας Νομαρχιακής ΑυτοδιοίκησηςΤο Συνέδριο της ΕΝΑΕ θεωρεί αδικαιολόγητη την κωλυσιεργία της Κυβέρνησης στο θέμα της εφαρμογής του Κώδικα Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Απαιτούμε την άμεση ψήφιση του Κώδικα το ταχύτερο δυνατόν, έτσι όπως αυτός διαμορφώθηκε μετά το διάλογο με το Υπ. Εσωτερικών.
3. Μεταφορά μαθητώνΓια μια οριστική και σταθερή λύση του προβλήματος ζητούμε την αναμόρφωση του σημερινού αναχρονιστικού νομοθετικού πλαισίου στη βάση της ίσης αντιμετώπισης των μαθητών, της μείωσης του υψηλού κόστους, της απλούστευσης των διαδικασιών, του περιορισμού των αρμόδιων φορεών και του σαφούς τρόπου προσδιορισμού του κόστους δαπάνης του έργου, προσαρμοσμένου πλέον στις σημερινές συνθήκες.
4. Κάλυψη κενών οργανικών θέσεωνΤο Συνέδριο, διαπιστώνοντας το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού που αντιμετωπίζουν οι Ν.Α, που επιτείνεται και από τη μεταφορά νέων αρμοδιοτήτων, απαιτεί από την Κυβέρνηση:
-Την άμεση κάλυψη των οργανικών κενών των Ν.Α
-Την απλούστευση και συντόμευση των διαδικασιών πρόσληψης και την περαίωσή τους μέσα στο συντομότερο χρονικό διάστημα
- Την άρση των μισθολογικών ανισοτήτων σε βάρος των υπαλήλων ΝΑ και την υπαγωγή τους στη ρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα για τους υπαλήλους των Περιφερειών. Ύπαρξη υπαλήλων δύο ταχυτήτων δεν νοείται.
- Την καταβολή του επιδόματος παραμεθορίων περιοχών και στους παραμεθόριους νομούς Δράμας και Κιλκίς
5. ΚαταλογισμοίΘεωρούμε αδιανόητο να επιβάλλονται σήμερα καταλογισμοί επί δαπανών που έγιναν με αποφάσεις Νομαρχιακών Συμβουλίων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν προ πολλών ετών και είχαν τύχει προληπτικών ελέγχων νομιμότητας από τις υπηρεσίες δημοσιονομικού ελέγχου. Πάγια θέση μας είναι ότι οι προληπτικοί έλεγχοι πρέπει να γίνονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
6. Συνταξιοδοτικά θέματαΓια μια ισότιμη αντιμετώπιση του συνταξιοδοτικού καθεστώτος των Νομαρχών σε σχέση με τους Δημάρχους και Προέδρους Κοινοτήτων προτείνουμε:
-Να τροποποιηθεί η διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 9 του Ν. 2703/1999, με την οποία προστέθηκε η παρ. 11 στο άρθρο 1 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων ως ακολούθως:
α) Όσοι διετέλεσαν ή διατελούν Νομάρχες ή Πρόεδροι Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, από 1η Ιανουαρίου 1995 και εφεξής, εφόσον συμπλήρωσαν ή συμπληρώσουν οκταετή θητεία στις θέσεις αυτές ανεξάρτητα από τη χορήγηση ή όχι άλλης σύνταξης από το δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα, εάν συμπλήρωσαν τουλάχιστον μία τετραετία στη θέση Νομάρχη ή Προέδρου Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και το υπόλοιπο διάστημα συμπλήρωσης της οκταετίας διετέλεσαν Νομαρχιακοί Σύμβουλοι ή Δήμαρχοι, ή Βουλευτές, ή Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων ή Περιφερειών θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης.
β) Δημόσιοι υπάλληλοι, πολιτικοί και στρατιωτικοί, οι οποίοι έχουν χρόνο θητείας αιρετού Νομάρχη μπορούν να ζητήσουν, με αίτησή τους, την προσμέτρηση ή προσαύξηση του χρόνου αυτού. Το ποσό της σύνταξής τους προσαυξάνεται με 1/25 των μηνιαίων εξόδων παράστασης για κάθε 2 έτη συντάξιμης υπηρεσίας, και σε περίπτωση που μετά τη διετία συμπληρώνεται χρόνος ίσος με 1 έτος τουλάχιστον, τότε η προσαύξηση να ισούται με 33% της προσαύξησης της πλήρους διετίας.
7. Κωλύματα ΕκλογήςΓια την ισότιμη αντιμετώπιση των Νομαρχών σε σχέση με τους Δημάρχους όσον αφορά τα κωλύματα εκλογής ζητούμε να δεσμευτεί η Κυβέρνηση και τα Κόμματα, ότι στην επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος θα ληφθεί πρόνοια ώστε:
- Όλοι οι Νομάρχες – Δήμαρχοι δικαιούνται να ανακηρυχθούν υποψήφιοι και να εκλεγούν Βουλευτές ή Ευρωβουλευτές, παραιτούμενοι πριν από την ανακήρυξή τους ως υποψήφιοι, καθώς επίσης και οι Βουλευτές – Ευρωβουλευτές δικαιούνται να ανακηρυχθούν Νομάρχες ή Δήμαρχοι, παραιτούμενοι πριν από την ανακήρυξή τους ως υποψηφίων.
8. Αποζημιώσεις- Επιδόματα Αιρετών Β’ ΒαθμούΑναφορικά με τις αποζημιώσεις και τα επιδόματα των αιρετών Β’ βαθμού ζητούμε από την Κυβέρνηση:
- να προχωρήσει στην αναπροσαρμογή των δαπανών μετακίνησης για μια στοιχειωδώς αξιοπρεπή άσκηση των καθηκόντων των πιο πάνω αιρετών.
- να συμπεριλάβει τους Νομάρχες στις κατηγορίες δικαιούχων εκλογικού επιδόματος, ως ελάχιστη αναγνώριση του καταλυτικού τους ρόλου και ευθύνης στη διεξαγωγή των εκλογών. - να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της κίνησης των υπηρεσιακών οχημάτων εντός νομού και τις δαπάνες φιλοξενίας υψηλών προσώπων
Β. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑΠλαίσιο Οικονομικών στόχων της ΕΝΑΕ Προκειμένου οι Ν.Α να μπορέσουν να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις τους το Συνέδριο της ΕΝΑΕ διεκδικεί τα ακόλουθα:
1. Να καθοριστούν με νόμο ως απολύτως μεταβιβαστικές πληρωμές οι δαπάνες μεταφοράς μαθητών, καθώς και οι δαπάνες στέγασης σχολείων και υπηρεσιών εκπαίδευσης και οι λειτουργικές ανάγκες των τελευταίων και να οριστεί ο ακριβής χρόνος καταβολής τους.
2. Να καλυφθεί το ποσό των 280 εκατ. ευρώ για μεταφορές μαθητών μέχρι και τον Ιούνιο του 2009, εκ των οποίων ποσό 109,5 εκατ. που αφορά μεταφορές που ήδη έγιναν να καταβληθεί άμεσα.
3. Να αποδοθούν άμεσα στις Νομ. Αυτοδιοικήσεις οι πιστώσεις για την επισκευή και συντήρηση του οδικού δικτύου.
4. Αύξηση των εσόδων, ως ποσοστού των εσόδων από τον ΦΠΑ, από 2% σε 4% για το 2009.
5. Η πρόταση που είχαμε διατυπώσει στο 12ο Συνέδριο της ΕΝΑΕ για αύξηση του ποσοστού εσόδων των ΝΑ επί των τελών κυκλοφορίας από 10% σε 30% πλέον δεν υφίσταται καθώς με τον Ν. 3697/2008 οι δήμοι θα παίρνουν το 90 % των τελών κυκλοφορίας.
Για τον λόγο αυτό προτείνουμε τον καθορισμό νέου πόρου στο 30% του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΤΑΚ).
6. Καθορισμός νέου ΚΑΠ με το όνομα «Πόρος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας», οριζόμενος στο 30% του φόρου καπνού.
7
. Απόδοση στις ΝΑ, εξ ολοκλήρου (100%) όλων των προστίμων, που επιβάλλονται από τις υπηρεσίες τους. Την κατάργηση της παρακράτησης 10% στις ΔΟΥ και την online σύνδεση του TAXIS με τις Δ/νσεις Οικονομικών, για οικονομικά θέματα που αφορούν τις ΝΑ.
8
. Να καθοριστεί «Πόρος Ποιότητας Ζωής» σε ποσοστό 1,5 % από την ισχύουσα φορολογία εισοδήματος για δράσεις που θα σχετίζονται αποκλειστικά με την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής
9. Επαναφορά των πόρων : Του 10% του τέλους μεταβίβασης ακινήτων
Του 4,5% επί των τελώνü ταξινόμησης στα επιβατικά αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης και δημοσίας χρήσης που κυκλοφορούν για πρώτη φορά στη Ελλάδα
Του συνόλου τωνü αποδιδόμενων στο Δημόσιο τελών διενέργειας Τεχνικών Ελέγχων Οχημάτων.
10. Να οριστεί συγκεκριμένη διαδικασία για τον καθορισμό των δαπανών επισκευής και συντήρησης σε κάθε Νομαρχία (αρμοδιότητας του ν. 3481/2006) και το σύνολο της δαπάνης να εντάσσεται στον κρατικό προϋπολογισμό ως επιχορήγηση στις ΝΑ
11. Να θεσπιστεί Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα με τίτλο ΕΝΝΕΑ (Ένταξη Νέων Νομαρχιακών Έργων Αυτοδιοίκησης). Τα έργα αυτά πρέπει να αποτελέσουν ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πρόγραμμα δράσης για την περίοδο 2009 – 2013, κατά το πρότυπο του προγράμματος ΕΠΤΑ και του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης.
12. Να καλυφθούν οι αυξημένες δαπάνες των εκτός έδρας αποζημιώσεων στους μηχανικούς του Δημοσίου μετά την ΚΥΑ των Υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Οικονομίας & Οικονομικών.
13. Να αποδοθούν οι παρακρατηθέντες πόροι των ΚΑΠ 14. Να αποδοθεί στις ΝΑ το ποσό των 12,7 εκ. € που αποστερήθηκαν εξαιτίας του λανθασμένου τρόπου υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας και της μη καταβολής μας από το 2008 της μεσοσταθμικής αύξησής τους
* * * Το Συνέδριο της ΕΝΑΕ καλεί την Κυβέρνηση να προχωρήσει στην ικανοποίηση των πιο πάνω αιτημάτων και επισημαίνει την ιδιαίτερα πιεστική ανάγκη για άμεση λύση στα ζητήματα που αναφέρονται:
• Στην άμεση καταβολή των υπεσχημένων χρημάτων για τη συντήρηση του οδικού δικτύου
• Στην άμεση Ψήφιση του Κώδικα Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης•
Στην άμεση καταβολή των οφειλόμενων χρημάτων για τη μεταφορά των μαθητών
Δηλώνει ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξουν λύσεις στα συγκεκριμένα θέματα το αμέσως προσεχές διάστημα, το Δ.Σ της ΕΝΑΕ θα συγκαλέσει Συνέλευση Νομαρχών με σκοπό να αποφασιστεί η μορφή και το εύρος των αντιδράσεων.