Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΗΜΟΣ ΣΤΥΡΕΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Σε σύσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 10:00 π.μ. στο Δημαρχείο Καρύστου μεταξύ των Δημάρχων Καρύστου κ. Σ. Πλατυμέση, Στυρέων κ. Σ. Μούτσου και Μαρμαρίου κ. Ν. Μανώλη αποφασίστηκε η συνεργασία των τριών συνενουμένων Δήμων για το νέο Δήμο Καρύστου για την υποβολή κοινής πρότασης στο Μέτρο 20.1 <<Ψηφιακές Υπηρεσίες Δήμων>>, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος <<ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ>> (ΕΣΠΑ 2007-2013), αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
Κατά τη σύσκεψη κατατέθηκαν προτάσεις και .......
αναπτύχθηκε διάλογος, ώστε οι προτάσεις που θα κατατεθούν να αφορούν τη γενικότερη συνολική τουριστική προβολή και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής της Νότιας Καρυστίας μέσα από έργα Ψηφιακής Σύγκλισης.
Οι δραστηριότητες αυτές συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ( ΕΤΠΑ) και εθνικούς πόρους.
Οι τρεις Δήμαρχοι συμφώνησαν στην επιλογή κοινών προτάσεων, οι οποίες θα πρέπει να εγκριθούν άμεσα από τα αντίστοιχα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Καρύστου, Στυρέων και Μαρμαρίου και την Κοινότητα Καφηρέα και να υποβληθούν στο ΕΣΠΑ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2010.
Οι προτάσεις που θα κατατεθούν αφορούν τη θεματική ενότητα Πολιτισμός – Αθλητισμός και την θεματική ενότητα Κοινωνική Πρόνοια.
Στην θεματική ενότητα «Πολιτισμός - Αθλητισμός» θα κατατεθεί Τεχνικό Δελτίο για τη δημιουργία portals τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος για την Ιστορία, τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό της ευρύτερης περιοχής της Νότιας Καρυστίας, υπηρεσίες wi-fi προς τους δημότες και τους επισκέπτες και δημιουργία INFO KIOSK σε επίκαιρα σημεία όλων των περιοχών, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να πληροφορηθούν για όλα τα ενδιαφέροντα στοιχεία για το προφίλ της περιοχής.
Μετά από πρόταση της Δημάρχου Στυρέων κ. Σοφίας Μούτσου, κατά την υλοποίηση του έργου «Πολιτισμός», πέρα τις συνήθεις πληροφορίες για την ιστορία και γενικότερη φυσιογνωμία του τόπου (ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων, περιβάλλον, εναλλακτικός τουρισμός, περιπατητικά μονοπάτια κ.λ.π.), θα πρέπει να συμπεριληφθούν πληροφορίες για τα τουριστικά καταλύματα Διαμονής, Εστίασης και Αναψυχής της περιοχής και προβολή όλων των Εμπορικών Επιχειρήσεων, καθώς και των τοπικών προϊόντων, δεδομένου ότι μέσα στη γενικότερη οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην Ενίσχυση της Τοπικής Επιχειρηματικότητας σε όλους τους τομείς, σαν ένα πακέτο συνολικών υπηρεσιών προς τους δημότες και επισκέπτες.
Θα πρέπει, δηλαδή, να πληροφορείται κάθε ενδιαφερόμενος όχι μόνο για ποιους λόγους αξίζει να επισκεφθεί τουριστικά την περιοχή της Νότιας Καρυστίας σαν επισκέπτης αλλά και ποιες είναι οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της περιοχής και ποιες είναι οι δυνατότητες ανάπτυξης περαιτέρω επιχειρηματικής δραστηριότητας στην περιοχή σε όλους τους τομείς ενδιαφέροντος.
Για την δεύτερη θεματική ενότητα «Κοινωνική Πρόνοια» η Δήμαρχος Στυρέων πρότεινε τη δημιουργία υπηρεσιών τηλεϊατρικής που θα μπορούν να είναι εύκολα διαχειρήσιμες από τα ηλικιωμένα άτομα καθώς και από όσους βρίσκονται μακριά από το κέντρο του Δήμου, είτε μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» είτε και από τα ίδια τα άτομα που χρήζουν στήριξης και τις οικογένειές τους.
Αντίστοιχες υπηρεσίες τηλεϊατρικής - εύκολες στην προσωπική διαχείριση – έχουν εφαρμοστεί σε πολλούς δήμους της Ελλάδας με θεαματικά αποτελέσματα στην πρόληψη και τη βοήθεια σοβαρών περιστατικών υγείας.
Η υπηρεσία αυτή θα πρέπει να προβλέπει και ένα portal ηλεκτρονικής ιατρικής βιβλιοθήκης, ώστε να είναι ακόμα ποιο αποτελεσματική.
Σε περιπτώσεις έλλειψης ιατρικού προσωπικού, παρόμοιες υπηρεσίες έχουν αποδειχτεί εξαιρετικά επωφελείς για άτομα που έχουν ανάγκη.
Οι προτάσεις της Δημάρχου Στυρέων έγιναν αποδεκτές και τα Τεχνικά Δελτία θα κατατεθούν για την ενότητα Ψηφιακή Σύγκλιση στο ΕΣΠΑ 2007-2013 από τους τρεις Δήμους Καρύστου, Στυρέων, Μαρμαρίου και την Κοινότητα Καφηρέα.
Θα περιλαμβάνουν το πλήρες πακέτο όλων αυτών των υπηρεσιών που είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την τουριστική προβολή και την αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής, καθώς και για την ανάπτυξη υποδομών κοινωνικής πρόνοιας που λείπουν σε μεγάλο βαθμό από την περιοχή της Νότιας Καρυστίας.
Τα δύο έργα θα υλοποιηθούν από το Νέο Δήμο Καρύστου.
Η Δήμαρχος Στυρέων αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην έγκαιρη δημιουργία των υποδομών του ΑΥΡΙΟ δεδομένου ότι το ΕΣΠΑ είναι ήδη ανοιχτό και καλούνται οι Δήμοι να υποβάλλουν τις προτάσεις τους σε Μέτρα που σύντομα θα κλείσουν και συνεπώς ΤΩΡΑ πρέπει να γίνουν δυναμικές κινήσεις για την ουσιαστική υποστήριξη των νέων Δήμων.
Σήμερα σχεδιάζουμε το μέλλον και δημιουργούμε τις υποδομές του αύριο.


ΣΟΦΙΑ ΜΟΥΤΣΟΥ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΥΡΕΩΝ
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΡΥΣΤΟΥ