Ενιαίο Μηχανογραφικό Σύστημα στα Νοσοκομεία,
απαραίτητη προϋπόθεση για την εξοικονόμηση δαπανών στην υγεία
Η νέα ερώτηση του Συμεών Κεδίκογλου προς τον Υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο επισημαίνει ότι δεν γίνεται να σημειωθεί εξοικονόμηση στις σπατάλες στο χώρο της υγείας, αν δεν εφαρμοστεί ένα ενιαίο σύστημα μηχανοργάνωσης. Ένα σύστημα που να εξασφαλίζει την on line σύνδεση του κάθε νοσοκομείου με το υπουργείο, τον ΕΟΦ και τα άλλα νοσοκομεία της χώρας, αντί για τα 25 αυτή τη στιγμή διαφορετικά συστήματα που......
υπάρχουν στις υγειονομικές μονάδες της επικράτειας.
Ο κ. Κεδίκογλου αναφέρει ενδεικτικά το παράδειγμα του νοσοκομείου «Α. Συγγρός», όπου, αφού ο διαγωνισμός διήρκησε επί μακρόν, τελικά τον κέρδισε η κοινοπραξία των εταιριών Siemens, Computer Solutions & ITE με ένα σύστημα που δεν προέβλεπε τη διασύνδεση και λόγω τελικά της δυσκολίας στην εφαρμογή του και δυσλειτουργιών, εγκαταλείφτηκε για να επανέλθει το νοσοκομείο στο προηγούμενο σύστημα!
Θίγοντας το ίδιο ζήτημα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής κατά την επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, ο κ. Κεδίκογλου ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν το 2011 οι υγειονομικές μονάδες της χώρας, ούτε ακόμα και οι μεγαλύτερες, να μην διαθέτουν μηχανογραφικό σύστημα, που έχει πλέον και η κάθε μικρομεσαία επιχείρηση.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.
3 Φεβρουαρίου 2011
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Θέμα: Για την ορθολογικοποίηση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής περίθαλψης – Ενιαίο Μηχανογραφικό Σύστημα στα Νοσοκομεία.
Κύριε Υπουργέ,
Ο εξορθολογισμός της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση των δαπανών του δημοσίου. Ο προϋπολογισμός του 2011 εξάλλου προβλέπει την εξοικονόμηση 700 εκατομμυρίων ευρώ με την υιοθέτηση μέτρων, όπως:
η εγκατάσταση και εφαρμογή μηχανογραφικού συστήματος και
η υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση για τα νοσηλευτικά ιδρύματα
Ωστόσο, σήμερα λειτουργούν στα νοσοκομεία της χώρας είκοσι πέντε (25) διαφορετικά συστήματα μηχανοργάνωσης, τα οποία δεν είναι διασυνδεδεμένα. Με την παρούσα κατάσταση, το υπουργείο και ο ΕΟΦ δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τι φάρμακα διακινεί το κάθε νοσοκομείο. Στο Νοσοκομείο «Α. Συγγρός» για παράδειγμα το διαγωνισμό που διήρκησε επί μακρόν κέρδισε η κοινοπραξία των εταιριών Siemens, Computer Solutions & ITE με ένα σύστημα μηχανογράφησης που δεν προέβλεπε τη διασύνδεση. Η εφαρμογή του τελικά διήρκησε μόλις δύο μήνες, για να επανέλθει το νοσοκομείο λόγω δυσλειτουργιών στο πρότερο σύστημα.
Για τον αποτελεσματικό έλεγχο και διαχείριση των φαρμάκων στα νοσοκομεία απαιτείται ένα σύστημα μηχανοργάνωσης που να εξασφαλίζει την on line σύνδεση του κάθε νοσοκομείου με το υπουργείο, τον ΕΟΦ και τα άλλα νοσοκομεία της χώρας. Γνωρίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλετε για τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και την εξοικονόμηση των δαπανών, ερωτάστε:
1.Είναι στις προθέσεις του υπουργείου να προχωρήσει σε ενιαίο μηχανογραφικό σύστημα που συνδέει σε on line δίκτυο το υπουργείο, τον ΕΟΦ και τις νοσοκομειακές μονάδες της χώρας;
2.Εάν ναι, σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε σχετικά και ποιο είναι το εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα μέχρι την εφαρμογή του;
3 Φεβρουαρίου 2011
Ο Ερωτών Βουλευτής
Συμεών Κεδίκογλου, Βουλευτής Ν. Εύβοιας ΠΑ.ΣΟ.Κ.