Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

ΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΝΕΑΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 
ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ (ΚΕ.Σ.Ο.) ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΑΡΤΑΚΗ
Την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011 το απόγευμα, στον προαύλιο χώρο του Κέντρου Στήριξης Οικογενείας (ΚΕ.Σ.Ο.) της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, δίπλα στο......
Ιερό προσκύνημα της Παναγίας Φανερωμένης Νέας Αρτάκης, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση της Θεατρικής Ομάδας του ΚΕ.Σ.Ο. «ΜΕΛΙ-ΓΑΛΑ», την οποίαν απαρτίζουν νέοι γονείς και φίλοι του Ιδρύματος, εκλεκτά στελέχη της Τοπικής μας Εκκλησίας.
 Στην αρχή έγινε η κοινή προσευχή, κατόπιν ο υπεύθυνος του Κέντρου Αρχιμ. Θεοφύλακτος Τσαγκάρης καλωσόρισε όλους τους παρισταμένους και αμέσως άρχισε η διαδραστική θεατρική παράσταση για παιδιά «ΟΙ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ», η οποία σκόρπισε γέλιο και χαρά, αλλά και παράλληλα μέσα από το παιχνίδι μηνύματα και προβληματισμό στα 130 περίπου παιδιά πού συμμετείχαν. Κεντρική ιδέα τόσο της παράστασης όσο και των δραστηριοτήτων που ακολούθησαν ήταν η υγιεινή  διατροφή.
 Την ωραία παράσταση ακολούθησαν δραστηριότητες και παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους σε δέκα ειδικά διαμορφωμένους σταθμούς διάσπαρτους στον προαύλιο χώρο και μέσα στο κτίριο του ΚΕ.Σ.Ο., ένας εκ των οποίων περιελάμβανε και τη γνωριμία των παιδιών με το νέο παιδικό βιβλίο που εξέδωσε η Ιερά μας Μητρόπολη «ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ», από την συγγραφέα κ. Σουζάννα Λουκά. 
 Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ευλόγησε όλους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος και παρακολούθησαν Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως, αρκετοί εκ των οποίων με τις οικογένειές τους, οι γονείς των παιδιών και αρκετοί φίλοι της φιλόξενης αυτής «φωλιάς» των οικογενειών της Τοπικής μας Εκκλησίας, η οποία λειτουργεί και υπάρχει κάτω από την σκέπη της Παναγίας της Φανερωμένης.
Το Κέντρο Στήριξης Οικογένειας (ΚΕ.Σ.Ο.) είναι ανοικτό κάθε ημέρα από Δευτέρα έως Παρασκευή και κατά τις ώρες 8.30 έως 13.30, ενώ για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν κατά τις ανωτέρω ώρες στο τηλ. 22210.42590.
Στα πλαίσια της λειτουργίας του ΚΕ.Σ.Ο.:
 
·        Ο κ. Αναστάσιος Χαρμαντάς – Σχολικός και Οικογενειακός Σύμβουλος, πραγματοποιεί Βιωματικές Ομάδες Γονέων
·        Η κ. Ιωάννα Κορέλη – Μπουλουγούρη, Ψυχολόγος πραγματοποιεί βιωματικές ομάδες.
·        Πνευματικοί της Ιεράς Μητροπόλεως βρισκονται στη διάθεση των ενδιαφερομένων.
·        Λειτουργεί η Θεατρική Ομάδα «ΜΕΛΙ – ΓΑΛΑ».
·        Σε συνεργασία με τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (97,7 FM), ο κ. Αναστάσιος Χαρμαντάς παρουσιάζει εκπομπή με ζητήματα που αφορούν την λειτουργία της οικογένειας και τίτλο «ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΗΜΕΡΑΣ». Μεταδίδεται κάθε Δευτέρα και Τετάρτη και ώρα 7.00 μ.μ. και σε επανάληψη κάθε Κυριακή και ώρα 1.00 μ.μ.
·        Ακόμη, μεταδίδεται και Παιδική εκπομπή με τίτλο «ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ», κάθε Σάββατο και ώρα 5.00 μ.μ. και σε επανάληψη κάθε Κυριακή και ώρα 5.00 μ.μ., της οποίας την επιμέλεια έχουν οι κ. Ειρήνη Κουμπογιάννη, Ελένη Καρλατήρα και Χριστίνα Παπανικολάου, πλαισιούμενες και από άλλες εθελόντριες του ΚΕ.Σ.Ο.
 
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΡΙΩΝ ΝΕΑΝΙΚΩΝ ΕΝΟΡΙΑΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ
Όπως ανακοινώθηκε από την αρμόδια Επιτροπή της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος,  στους φετινούς Διαγωνισμούς Έκφρασης και Δημιουργίας Εφήβων και Νέων, οι οποίοι διοργανώθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος «ΝΕΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2011», τα παρακάτω τρία Ενοριακά τμήματα, τα οποία εκπροσώπησαν την Τοπική μας Εκκλησία, κέρδισαν τα εξής βραβεία:
 
Η Χορωδία Παραδοσιακού Τραγουδιού του Ι.Ν. Αγ. Ελεούσας Χαλκίδος, το 2ο ΒΡΑΒΕΙΟ,

Το Τμήμα Παραδοσιακού Χορού του Ι.Ν. Παναγίας Παραβουνιωτίσσης Ερέτριας, το 3ο ΒΡΑΒΕΙΟ καί
 
Ο Παιδικός Βυζαντινός Χορός του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, ΕΠΑΙΝΟ.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος με επιστολή του συνεχάρη τους Ιερείς, τους Κατηχητές, τους Δασκάλους και για τα Παιδιά των Ενοριακών αυτών Συνάξεων της Τοπικής μας Εκκλησίας και τους προέτρεψε να παραμένετε πάντοτε στη ζωή της Εκκλησίας, ενωμένοι με τον Θεό και μεταξύ τους.
Η απονομή των τιμητικών διακρίσεων θα γίνει σε ειδική Εκδήλωση της Ιεράς Συνόδου στην Αθήνα, τον ερχόμενο Δεκέμβριο του 2011.
 
3.      ΛΗΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ - ΑΠΟΝΟΜΗ ΠΤΥΧΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ
Έληξε με επιτυχία η εφετινή (2010 - 2011) πέμπτη χρονιά λειτουργίας της επίσημης Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος «ΙΕΡΕΥΣ ΠΑΥΛΟΣ Ο ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ», η οποία είναι αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού και εντεταγμένη στα Μουσικά Εκπαιδευτήρια της Πατρίδος μας.
Στην έδρα της Σχολής, τα Ψαχνά, αλλά και τα παραρτήματα της Χαλκίδος, της Νέας Αρτάκης, της Ιστιαίας, της Σκιάθου, της Γλώσσας Σκοπέλου, του Προκοπίου, του Προκοπίου, της Ερετρίας, της Αμαρύνθου και του Αγίου Νικολάου Μπούρτζι, τα οποία λειτούργησαν, φοίτησαν ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ συνολικά 350 περίπου μαθητές, οι οποίοι υποβλήθηκαν και στις νόμιμες Εξετάσεις κατά την διάρκεια του Ιουνίου και οι περισσότεροι προήχθησαν στο επόμενο έτος.
Μάλιστα, δύο από αυτούς, οι κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος και Νικόλαος Μπούρης και έλαβαν Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής, ο κ. Ιωάννης Δέδες (υιός του Πρωτοψάλτου του Μητροπολιτικού Ι. Ναού Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος κ. Αναστασίου Δέδε) έλαβε Πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής και ο κ. Ιωάννης Μπατζάκης Πτυχίο Ιεροψάλτου όλα αναγνωρισμένα από την Εκκλησία και το Ελληνικό Κράτος, ύστερα από ειδικές Διπλωματικές και Πτυχιακές Εξετάσεις, αντιστοίχως, οι οποίες έλαβαν χώρα την Τρίτη 22 Ιουνίου 2011 το απόγευμα στην πάντοτε φιλόξενη Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Χαλκίδος.
Την τιμητική Προεδρία της Εξεταστικής Επιτροπής είχε ο ευρισκόμενος στην Χαλκίδα κ. Γρηγόριος Στάθης – Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών στον τομέα της Βυζαντινής Μουσικολογίας, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της ήταν οι Πρωτοψάλτες και Καθηγητές κ. Αχιλλέας Χαλδαιάκης, κ. Σπυρίδων Παυλάκης, κ. Θεοδόσιος Στεργιόπουλος, κ. Γεωργίου Καραγκούνης, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Γρηγόριος Κακούρης και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Σχολής κ. Γρηγόριος Αναστασίου. Τιμητική θέση στην Επιτροπή, ακόμη, κατείχε ο Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού μας Ναού κ. Αναστάσιος Δέδες, ενώ στις εξετάσεις παρίσταντο και οι Καθηγητές της Μουσικής κ. Δημήτριος Μπαλαγεώργος, Πρωτοψάλτης του Ι.Ν. Αγίας Τριάδος Κάτω Κηφισιάς και κ. Δήμος Τσίμπος, Λαμπαδάριος του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Χαλκίδος.
Τον απουσιάζοντα σε συνοδικά καθήκοντα Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, εκπροσώπησε, μεταφέροντας τις ευχές και τα συγχαρητήρια του προς όλους, ο Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης (ο οποίος μαζί με τον Πρωτοψάλτη του Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Χαλκίδος και Καθηγητή κ. Σπυρίδωνα Σιμιτζή πλαισιώνουν τον Μητροπολίτη μας στην διοίκηση της Σχολής).
Η Σχολή θα λειτουργήσει και πάλι κανονικά, συν Θεώ, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο 2011.
 

 ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ