Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
16ο ΓΕΝΙΚΟ ΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 
ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Με μεγάλη επιτυχία, διεξήχθη το 16ο Γενικό Ιερατικό Συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011, στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κανήθου Χαλκίδος, υπό την Προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου, με γενικό θέμα: «Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ».
Την κύρια εισήγηση του .....
Συνεδρίου είχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος, με το αυτο θέμα.
Στην εισήγησή του ο Μητροπολίτης μας, διευκρίνησε τί στην πραγματικότητα σημαίνει Εκκλησία, πώς ο κόσμος αντιμετωπίζει την Εκκλησία, διαστρέφοντας πολύ συχνά την αληθινή αποστολή Της, ως ένα απλό σωματείο κοινωνικής προσφοράς, εξηγώντας ότι οι ποιμένες της Εκκλησίας καλούνται να είναι και ιερουργοί του Λόγου και διάκονοι της υλικής τράπεζας των ανθρώπων.
Σε σχέση δε με τις σημερινές δύσκολες καταστάσεις, κάλεσε τους Ιερείς να εντέινουν τις προσπάθειές τους για την διακονία των χριστιανών και όχι μόνον, μέσα από την προσευχή, την καλλιέργεια της πίστεως, την σταθερότητα στην διδασκαλία της Εκκλησίας, την πρόταξη του κοινωνικού συμφέροντος έναντι του ατομικού και την περαιτέρω διοργάνωση του φιλανθρωπικού έργου.
Στη συζήτηση που ακολούθησε κατετέθησαν απόψεις από πολλούς συνέδρους για την ποιμαντική μας διακονία στο σημερινό έντονα μεταβαλλόμενο κόσμο και ο διάλογος υπήρξε ιδιαίτερα γόνιμος.
Στη συνέχεια και μετά από ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα, τρεις Κληρικοί της Ιεράς μας Μητροπόλεως, οι οποίοι διακονούν, με έγκριση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε Ιερές Μητροπόλεις της Ευρώπης, παρουσίασαν ο καθένας την εισήγησή του, η οποία αφορούσε στην διακονία του Ορθοδόξου Κληρικού σε χώρα μη ορθόδοξη, τον τρόπο άσκησης ποιμαντικής και φιλανθρωπίας, την σχέση της Εκκλησίας με το Κράτος κ.λπ. ζητήματα, στα οποία υπάρχουν διαφορές με την ελλαδική πραγματικότητα.
Πρώτος εισηγητής ήταν ο Αρχιμ. Νικηφόρος Ευσταθίου, αποσπασμένος Κληρικός στην Ιερά Μητρόπολη Ιταλίας και Μελίτης, ο οποίος παρουσίασε την ιστορία της Ι. Μητροπόλεως Ιταλίας, την σχέση της με το Ιταλικό Κράτος, τα προβλήματα στην ποιμαντική διακονία του Ορθοδόξου Ιερέως, το ζήτημα των διαφορετικών ορθοδόξων δικαιοδοσιών, τονίζοντας ότι μεσα σε όλες αυτές τις δυσκολίες, "ο ιερέας κάνει ό,τι μπορεί,  προκειμένου να ικανοποιήσει τις λειτουργικές και πνευματικές ανάγκες των παιδιών του. Προσπαθεί να βρίσκεται πάντα κοντά στο ποίμνιό του, σε ένα ποίμνιο που συμβιώνει με τις συνήθειες, τον τρόπο ζωής και λατρείας του ρωμαιοκαθολικισμού, ένα ποίμνιο που αγωνίζεται να κρατήσει, να υπερασπιστεί, και να περιφρουρήσει τις ελληνορθόδοξες ιδέες του, την πίστη του και τα ιδανικά του".
Δεύτερος εισηγητής ήταν ο Πρεσβ. Νικόλαος Βερνέζος, αποσπασμένος στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, οποίος αναφέρθηκε στις δυσκολίες του ορθοδόξου Κληρικού στην Αγγλία, την ποιμαντική του παρουσία σε χώρους πόνου και δυσκολίας των ανθρώπων, όπως είναι τα Νοσοκομεία, ενώ επισήμανε και την έλλειψη των πλέον στοιχειωδών ζητημάτων, όπως είναι ακόμη και η ύπαρξη Ορθοδόξου Ι. Ναού και η "οικονομία" της φιλοξενείας (σε ξεχωριστές ώρες φυσικά) των ορθοδόξων πιστών σε Ναούς άλλων χριστιανικών ομολογιών, οι οποίοι τους παραχωρούνται προς τούτο.
Τρίτος και τελευταίος εισηγητής ήταν ο Πρωτοπρεσβ. Αλέξανδρος Συμεωνίδης, αποσπασμένος στην Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας, ο οποίος δεν κατάφερε να παρευρεθεί και την εισήγησή του ανέγνωσε έτερος Κληρικός μας. Στην εισηγησή του ο π. Αλέξανδρος αναφέρθηκε στις προκλήσεις του ποιμαντικού έργου σε ανθρώπους που εργάζονται και η εργασία τους εμποδίζει την παρουσία τους στην ορθόδοξη ενορία, στην μακρινή απόσταση που πρέπει να διανύσουν για να βρεθούν εκεί, στην δράση των ποικίλων αιρετικών ομάδων, αλλά και στην σύγχρονη μάστιγα του ατομισμού, πού κάνει τον δυτικό άνθρωπο "να  βλέπει και σκέπτεται μόνο το άτομο του, σε σημείο ώστε γονείς και τέκνα να ζουν συνήθως ως ξένοι, απλώς ως γνωστοί. Κάθε μέλος της οικογενείας να έχει τον ατομικό λογαριασμό του και να ρυθμίζει μόνος του την ζωή του".
Στην συζήτηση που ακολούθησε και η οποία υπήρξε ιδιαίτερα γόνιμη, οι Ιερείς ανέπτυξαν τούς προβληματισμούς και τις προτάσεις τους για την καλύτερη ποιμαντική αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων, βγήκαν εποικοδομητικά και χρήσιμα συμπεράσματα.
Το απόγευμα εψάλη Νεκρώσιμο Τρισάγιο για τους κεκοιμημένους Ιερείς μας, κατά το παρελθόν έτος και στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος εισηγήθηκε περί θεμάτων, αφορώντων την διοίκηση των Ιερών Ναών, των Ιδρυμάτων κλπ., ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε λειτουργικά ζητήματα της Εκκλησίας μας, ενώ κλείνοντας τις εργασίες του Συνεδρίου, έδωσε τις απαραίτητες κατευθύνσεις για την σωστή επιτέλεση της διακονίας μας.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ