Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ

Ενημέρωση για την εποχική γρίπη
Εκδήλωση ενημέρωσης και προστασίας από την εποχική γρίπη, συνδιοργανώνουν την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (9 Μαρτίου), στην Πλατεία Αγοράς, από τις 10 το πρωί έως και τις 2 μετά το μεσημέρι, το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) και το Κ.Ε.Π. Υγείας του Δήμου Χαλκιδέων
Σε δηλώσεις του, ο αρμόδιος του Κ.Ε.Π. Υγείας του ....
Δήμου Χαλκιδέων, δημοτικός σύμβουλος και γιατρός, Γιώργος Βοσκός, αναφέρει ότι «θα διανεμηθούν  φυλλάδια στους δημότες ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης από παριστάμενους γιατρούς συνεργάτες του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.».
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ:  Η εποχική γρίπη είναι λοίμωξη που οφείλεται στον ιό της γρίπης, ο οποίος μπορεί να προσβάλλει οποιοδήποτε άτομο.
Τα συμπτώματα είναι υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, πόνος στο λαιμό, βήχας, πόνοι στις αρθρώσεις, δυσκολία στην αναπνοή και σπανιότερα, έμετος ή διάρροια. Η γρίπη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, ιδίως άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας (νοσήματα του αναπνευστικού, του καρδιαγγειακού, του νευρολογικού, του νεφρολογικού, σακχαρώδη διαβήτη κ.α.), άτομα προχωρημένης ηλικίας (μεγαλύτερα των 60 ετών), εγκύους, νεογνά, ακόμα και υγιή άτομα σε μικρό ποσοστό. Η γρίπη μεταδίδεται εύκολα, κυρίως με τα σταγονίδια που μεταφέρονται με το βήχα και το φτάρνισμα σε κλειστούς χώρους.
Στα μέτρα προστασίας από την γρίπη συμπεριλαμβάνεται η τήρηση απλών κανόνων υγιεινής (πλένουμε προσεκτικά και συχνά τα χέρια μας, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη με χαρτομάντιλο μιας χρήσης και όχι με την παλάμη μας, όταν βήχουμε ή /και φτερνιζόμαστε, αποφεύγουμε να αγγίζουμε το στόμα, τη μύτη και τα μάτια, αποφεύγουμε το συνωστισμό σε κλειστούς χώρους, παραμένουμε στο σπίτι, μακριά από το σχολείο ή την εργασία εάν είμαστε άρρωστοι). Ωστόσο, ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη είναι ο ετήσιος εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο που κυριότερα γίνεται τους φθινοπωρινούς μήνες. Το εμβόλιο είναι κλινικά δοκιμασμένο εδώ και πολλά χρόνια, αποδεδειγμένα ασφαλές και αρκετά αποτελεσματικό. Μάλιστα, το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. καλεί τους πολίτες, ειδικά όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, να εμβολιαστούν, ακόμα και τώρα.
Η γρίπη αντιμετωπίζεται συνήθως μόνο με αντιπυρετικά, υγρά και ξεκούραση. Για τους ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία, πάντως, ανεξαρτήτως παραγόντων κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης, συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών.
Ο ιός της εποχικής γρίπης (έως σήμερα, το στέλεχος γρίπης που κυκλοφορεί και εργαστηριακά απομονώνεται είναι το στέλεχος Α(Η1Ν1) 2009) βρίσκεται σε έξαρση, μάλιστα εκτιμάται ότι βρίσκεται στην κορύφωσή της ενώ αναμένεται η συνέχιση της δραστηριότητάς της και για τις επόμενες εβδομάδες.