Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ
ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Συνάντηση, στην Αθήνα, με τον αναπληρωτή υπουργό σε θέματα Πολιτισμού, Κώστα Τζαβάρα είχαν την Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου, ο δήμαρχος Θανάσης Ζεμπίλης και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας, Λάμπρος Γκάνης, στην προσπάθειά να προχωρήσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα, εκκρεμοτήτες που αφορούν σε έργα και δράσεις του Δήμου Χαλκιδέων στον τομέα του πολιτισμού.
Ο δήμαρχος, ζήτησε «άμεσες και αποτελεσματικές αποφάσεις της Πολιτείας, δεδομένου ότι τα θέματα Πολιτισμού οφείλουν να αποτελούν Εθνική προτεραιότητα, όταν....
αφορούν σε ουσιαστικά έργα σε δυναμικούς αστικούς πόλους και ιδιαίτερα όταν -δεδομένης της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης της χώρας μας- τυγχάνουν ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων.»

Και έθεσε ως αιτούμενα:

1. Την επίσπευση της δημοπράτησης του έργου επισκευής και μετατροπής του κτηρίου «Αρέθουσα» σε Διαχρονικό Μουσείο
(έργου, συνολικού προϋπολογισμού 9.426.920 ευρώ, που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και έχει εγκεκριμένα τα τεύχη δημοπράτησης).

2. Την άμεση υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης (που έχει υπογραφεί από πλευράς Δήμου Χαλκιδέων και Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας) και από το Υπουργείο, ώστε το έργο αποκατάστασης του διατηρητέου κτηρίου του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας (στο παραλιακό μέτωπο της πόλης που θα αποτελέσει ενότητα με το «Κόκκινο Σπίτι» και το «Σπίτι με τα’ Αγάλματα») να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ (στο Ε. Π. «Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας - Ηπείρου 2007 - 2013» και συγκεκριμένα στην κατηγορία «αποκατάσταση-ανάδειξη διατηρητέων κτηρίων» της θεματικής ενότητας «προστασία και διατήρηση πολιτιστικής κληρονομιάς», με προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ).

3. Την έγκριση από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων της μελέτης του έργου ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου του Δικαστικού Μεγάρου και φωτιστικής ανάδειξής του (το έργο, ως ζώνη προστασίας του διατηρητέου κτηρίου του Δικαστικού Μεγάρου, είναι ενταγμένο στον Προϋπολογισμό και στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Xαλκιδέων για το 2013 και χρηματοδοτούμενο από πιστώσεις του άρθρου 27 του Ν.3756/2009).

4. Την όσο το δυνατόν συντομότερη έγκριση εργασιών από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων για 4 υποβληθέντες φακέλλους που αφορούν σε προγράμματα και δράσεις περιβάλλοντος και αισθητικής αναβάθμισης και συγκεκριμένα: α) Ανάπλαση λεωφόρου Ελ. Βενιζέλου – κατασκευή ποδηλατικής διαδρομής β) Αρχιτεκτονική διαμόρφωση πλατείας Εμπόρων & Δ. Βασιλείου γ) Μετατροπή σε πεζόδρομο της οδού Αβάντων (για τα οποία έχει υποβληθεί αίτηση χρηματοδότησης μέσω της Ε.Φ.Δ. ΕΕΤΑΑ Α.Ε στον άξονα προτεραιότητας 5 «Αειφόρος ανάπτυξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής» στις κατηγορίες πράξεων «Ολοκληρωμένες αστικές αναπλάσεις ευρείας κλίμακας» του Π.Ε.Π. Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου 2007 – 2013, με συνολική δημόσια δαπάνη 9.188.601 ευρώ) και δ) Βιοκλιματικές αναβαθμίσεις δημοσίων ανοικτών χώρων Δήμου Χαλκιδέων (για το οποίο υπάρχει ήδη πράξη προένταξης μέσω του Ε.Φ.Δ. ΚΑΠΕ στον άξονα προτεραιότητας «Προστασίας Ατμοσφαιρικού
Περιβάλλοντος & Αστικών Μεταφορών – Αντιμετώπισης Κλιματικής Αλλαγής – Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ), με δημόσια δαπάνη 1.412.469,18 ευρώ).

Επίσης συζητήθηκαν

- η απεμπλοκή του έργου αποκατάστασης του συγκροτήματος της Δημοτικής Αγοράς

- η δρομολόγηση της Ειδικής Μελέτης Αναθεώρησης Σχεδίου Πόλεως για την Ανάπλαση της περιοχής Αγ. Παρασκευής, με επισήμανση στην πρόνοια
α) ανάθεσης εκπόνησης μελέτης για την αποκατάσταση του διατηρητέου Αρχοντικού της Οδού Παίδων (του μοναδικού μεσαιωνικού μνημείου στην πόλη της Χαλκίδας που απομένει εκτός χρηματοδοτικού προγράμματος), ώστε το έργο να ενταχθεί στη νέα προγραμματική περίοδο (2014-2020) του Κ.Π.Σ. και
β) συνέχισης των εργασιών αποκατάστασης και ανάδειξης του ναού-μνημείου της Αγίας Παρασκευής.