Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΑΓΙΑΝΝΗΣ


Δημοτικός Σύμβουλος BΔήμου ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΕΝΕΡΓΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥOI POMA KAI OI KATOIKOI TOY «ΣΤΕΝΟΥ» AΛΙΒΕΡΙΟΥ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ
Με αφορμή την παρουσία κατοίκων της περιοχής «Στενό» Αλιβερίου σε προηγούμενο Δημ. Συμβούλιο και την έντονη διαμαρτυρία τους για το χώρο παραμονής των ΡΟΜΑ (Αθίγγανων) της περιοχής, αλλά και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους, η Δημοτική Αρχή ....
«φρόντισε» - δημοσιεύοντας και προπαγανδίζοντας «απόφαση» του Δημ. Συμβουλίου για συγκρότηση επιτροπής – να αποσείσει τις τεράστιες διαχειριστικές αλλά και πολιτικές ευθύνες, για ό,τι μέχρι σήμερα έχει δημιουργηθεί απ’ την δική της αδιαφορία και «εγκληματική» απραξία.
Η Δημοτική Αρχή ξέχασε ότι η συγκρότηση της επιτροπής ήταν ένα τεχνικό μέσο για την πλήρη και σε βάθος σπουδή του προβλήματος των Αθίγγανων του Αλιβερίου, αλλά ότι η κυρίως πολιτική απόφαση ήταν η μετεγκατάσταση των Αθίγγανων και κυρίως ο άμεσος ευπρεπισμός και υγειονομικός καθαρισμός του χώρου στον οποίο διαβιούν σήμερα σε άθλιες συνθήκες Έλληνες πολίτες. Ελληνες πολιτες οι οποίοι υπόκεινται σε υποχρεώσεις αλλά και δικαιώματα.

Αυτές οι άθλιες συνθήκες – οι οποίες έχουν προκαλέσει τις δικαιολογημένες και αγανακτισμένες διαμαρτυρίες των κατοίκων του «Στενού» - ο Δήμος όχι μόνο κατάφερε να τις παγιώσει αλλά και να τις διογκώσει.
Επί δυόμιση χρόνια τώρα – καίτοι για τη κατασκευή υποδομών υποχρεωμένος – αφήνει δεκάδες ανθρώπους να διαβιούν στην εσχατιά του ευτελισμού χωρίς νερό, χωρίς ρεύμα και χωρίς χώρους προσωπικής και συλλογικής υγιεινής.
Οι συνθήκες αυτές διαβίωσης δεν είναι μόνο προσβολή για μια μειονότητα, αλλα βασικά είναι προσβολή του κράτους δικαίου και του πολιτισμού.
Αν η είσοδος του παλαιού «Νταμαριού» Αλιβερίου όπου και η θέση της προσωρινής εγκατάστασης των ΡΟΜΑ απ’ το τέλος του 2009, θυμίζουν αποκάλυψη τότε ο γειτονικός χώρος του «Νταμαριού» θυμίζει τη κόλαση του Δάντη.
Ένας πλήρως ισοπεδωμένος και τακτοποιημένος χώρος αρκετών στρεμμάτων έχει υποστεί πρωτοφανή λεηλασία απ’ τον ίδιο το Δήμο για τις «ανάγκες» του έχοντας καταστρέψει την αποκατάστασή του απ’ τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές.
Ένας χώρος που έχει μεταβληθεί σε απέραντο σκουπιδότοπο με την ανοχή αλλά και ενθάρρυνση της Δημοτικής Αρχής.
Ενθάρρυνση διότι εκτός απ’ το πλήθος των σκουπιδιών που μεταφέρονται ανεξέλεγκτα εκεί, δημιουργώντας μια νέα χωματερή, όλα τα υλικά αποξήλωσης του κέντρου του Αλιβερίου (άσφαλτος, τσιμέντα) έχουν μεταφερθεί εκεί παρανόμως ενώ είναι γνωστό ότι πρέπει να προωθούνται σε ειδικές μονάδες ανακύκλωσης μπαζών και άχρηστων οικοδομικών υλικών.
Ένας τραυματισμένος λοιπόν φυσικός όγκος και περιβάλλον για τις ανάγκες του «πολιτισμού» των περασμένων δεκαετιών, γίνεται λοιπόν με την σφραγίδα της Δημοτικής Αρχής «τάφος» του ίδιου του πολιτισμού.
Κρανίου τόπος, όπου συνυπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν στον «ήλιο μοίρα» μαζί με τα στερεα απόβλητα αυτής της πόλης, σε επαφή με κατοικημένη περιοχή.
Αυτή η αντικειμενική διαπίστωση δικαιολογεί απόλυτα τις αντιδράσεις των κατοίκων του «Στενού» για τα ευρύτερα πλέον χαρακτηριστικά υποβάθμισης της περιοχής που διαμένουν.
Ίσως να μην είναι μόνο η παγιωμένη διαχειριστική αδιαφορία και ανικανότητα.
Ίσως να μην είναι μόνο το χαρακτηριστικό του «κατώτερου των περιστάσεων».
Είναι και αυτή η έλλειψη ευθύνης και καθήκοντος προς την κοινωνία και τη χάρτα των δικαιωμάτων της, που χαρακτηρίζει αυτή τη Δημοτική Αρχή.
Γιατί αφού δεν αρκεί ότι εκκόλαψες και εξέθρεψες όλη αυτή τη θλιβερή για το κοινωνικό πολιτισμό εικόνα, έρχεσαι να προτείνεις και οικόπεδο στις στάχτες του Μυλακίου – σε μια επικίνδυνη για την υγεία περιοχή – για να εγκατασταθούν εκεί τα παιδιά των ΡΟΜΑ σαν παιδιά άλλου Θεού. Έχοντας βεβαίως αγνοήσει και τη βούληση των εκεί κατοίκων του Μυλακιου.
Ευχή είναι τα συνήθη συνεχή καρέ της ανικανότητας να έχουν ένα διάλειμμα.
Αυτό σημαίνει καταγραφή άμεσα του πληθυσμού των Αθίγγανων, αν είναι Δημότες ή όχι της περιοχής, ποιοι είναι οι μόνιμοι κάτοικοι και ποιοι οι μετακινούμενοι, ποιες οι ανάγκες των μικρών παιδιών αλλά και τα χαρακτηριστικά της κοινότητάς τους. Εφαρμογή με λίγα λόγια και της υφιστάμενης Νομοθεσίας.
Διάλογος και με τους ίδιους για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης.
Υλοποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για μετεγκατάσταση αλλά και άμεσο ευπρεπισμό και αποκατάσταση του χώρου του «Νταμαριού».
Ο κ. Θωμάς έχοντας τεράστιες πολιτικές και διαχειριστικές ευθύνες θα πρέπει να σταματήσει τους τακτισμούς και τα παιχνίδια στέλνοντας τη μπάλα στην εξέδρα.
Δεν είναι ευθύνη των διαμαρτυρόμενων πολιτών να τους προτείνουν θέσεις μετεγκατάστασης.
Είναι απόλυτη υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής. Που πρέπει να κάνει ότι είναι υποχρεωμένη να κάνει και δεν το κάνει .Δηλαδή τη δουλειά της.
Γι’ αυτό εξάλλου εξελέγη, για να κυβερνά και να δίνει λύσεις.
Η Αντιπολίτευση αλλά και οι κάτοικοι, είναι παρόντες όχι για να αποτελούν το άλλοθι των αδιέξοδων επιλογών της και των τακτικών σκοπιμοτήτων της.
Όποιοι διακηρύσσουν την κοινωνική ευαισθησία συνεχώς στα λόγια ας προχωρήσουν και στις πράξεις.
Αλλιώς θα φέρουν ακεραία την ευθύνη για τις συνθήκες εξαθλίωσης και υποβάθμισης που συντηρούν !

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ