Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΕΝΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Κυριακή 13 Ιουλίου 2014 το πρωί, ημέρα μνήμης των 618 πατέρων των συγκροτησάντων την Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο και εορτής της συνάξεως του Αρχαγγέλου Γαβριήλ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο στο πανηγυρίζον Ιερό Ναΐδριο του Αρχαγγέλου Γαβριήλ, μετόχι της Ι. Μονής Αγ. Νικολάου Γαλατάκη, στο Σπαθάρι Μαντουδίου.
Με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν ο Αρχιμ. Χρυσόστομος Καλύβας -  Γραμματεύς της Ι. Μητροπόλεως και Εφημέριος Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Χαλκίδος, ο Πρεσβ. Νικόλαος Μάρκου -  Εφημέριος Ι. Ν. Αγ. Ιωάννου Θεολόγου Μαντουδίου, ο Πρεσβ. Ιωάννης.... Στάμου - Εφημέριος Ι. Ν. Αγ. Δημητρίου Μετοχίου Κηρέως και ο Αρχιδιάκονος Νεκτάριος Ευγενικός. Παρούσα, επίσης, ήταν η Καθηγουμένη της Ι. Μ. Γαλατάκη Γερόντισσα Φεβρωνία και άλλες μοναχές εκ της αδελφότητος.
Στους πολυπληθείς πιστούς που προσήλθαν, μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας, παρετέθη παραδοσιακό γεύμα -  πανηγύρι.
 
Το βράδυ της Κυριακής, στις Κατασκηνώσεις της Ι. Μητροπόλεως, έλαβε χώρα η εορτή λήξης της Β΄ Κατασκηνωτικής Περιόδου, στην οποία φιλοξενήθηκαν 100 και πλέον κορίτσια της Α΄ και Β΄ Γυμνασίου.
 Στην Εορτή παρέστη και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος, ο οποίος στην καταληκτήριο της γιορτής λόγο του συνεχάρη την Αρχηγό κ. Μαγδαληνή Αργυράκη, τα 50 πε΄ριπου εθελοντικά στελέχη που την πλαισίωσαν και τις κατασκηνώτριες για την ποιότητα του περιεχομένου της εορτής και τόνισε πως η κατασκηνωτική ζωή αποτελεί για τους νέους συμπυκνωμένο μάθημα ζωής.
Τη Δευτέρα 14 Ιουλίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία, στον Ι. Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Μαρκατών, επί τη μνήμη του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, ο οποίος συγκαταλέγεται στη χορεία των Ευβοέων Αγίων
 
Την εορτή του Αγίου Νικοδήμου θέσπισε ο Μακαριστός Μητροπολίτης Χαλκίδος κυρός Νικόλαος (1968-1974), ως δεύτερη πανήγυρη της ενορίας. Τον Σεβασμιώτατο συνόδευσαν ο Αρχιμ. Ιωάννης Καραμούζης – Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως και Υπεύθυνος Νεότητος της Ι. Μητροπόλεως και πολλοί άλλοι Ιερείς της Περιφερείας και της Χαλκίδας.
Πριν το τέλος της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ομίλησε αναφερόμενος στην αγία προσωπικότητα του Οσίου Νικοδήμου, τονίζοντας ότι κατέστη φάρος στην εποχή του και παραμένει έως σήμερα, για όλους τους χριστιανούς.
 
Την Τρίτη 15 Ιουλίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία, στο Ι. Ναΐδριο Αγ. Κηρύκου και Ιουλίττης Ανω Στενής με συλλειτουργούς και συνευχομένους τον Αρχιμ. Αιμιλιανό Χρήστου – Προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ι. Ναού Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος, τον Αρχιμ. Μεθόδιο Φουντούλη - Εφημέριο του Ι. Προσκυνήματος Παναγίας Φανερωμένης Ν. Αρτάκης, τον Πρωτοπρεσβ. Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου - Αρχιερατικό Επίτροπου Διρφύων και πολλούς άλλους Ιερείς της Περιφερείας.
Πριν την απόλυση της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος κήρυξε το θείο λόγο, αναφερόμενος στο μαρτύριο των εορταζομένων αγίων αλλά και στην παρακαταθήκη που αφήνουν, σε όλους τους Χριστιανούς, οι άγιοι μάρτυρες, με τις υπέρ Χριστού θυσίες τους.
Όλες αυτές οι ποιμαντικές περιοδείες και επισκέψεις του Σεβασμιωτάτου στα πανηγύρια των Ναϊδρίων των μικρών χωριών της Ιεράς Μητροπόλεως, αποτελούν μια σπουδαία ευκαιρία προσωπικής επικοινωνίας και τόνωσης του πνευματικού δεσμού του Επισκόπου με τα πνευματικά του τέκνα.