Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνεδρίασε την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου για πρώτη φορά, η κριτική επιτροπή που έχει οριστεί για να αξιολογήσει τις 17 μελετητικές προτάσεις, που κατατέθηκαν στο πλαίσιο του του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την αποκατάσταση, ανάδειξη, ανάπτυξη και λειτουργική επανένταξη της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας, καθώς και την ανάπλαση των επιφανειών της γειτνιάζουσας πλατείας αγοράς.
Την κριτική επιτροπή αποτελούν 5 τακτικά μέλη, αντίστοιχα...
αναπληρωματικά και επιλαχόντα, τα οποία ορίστηκαν με υπουργική απόφαση και πρόεδρος εξελέγη ο Ιωάννης Αίσωπος, καθηγητής Αστικού Σχεδιασμού της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πάτρας.
Η διαδικασία αφορά αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προσχεδίων, με σκοπό την επιλογή αναδόχου για την εκπόνηση της οριστικής μελέτης του έργου. Όπως είναι γνωστό, οι προδιαγραφές σχεδιασμού έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού από τον περασμένο Μάρτιο και το συγκεκριμένο έργο αποτελεί, στο σύνολό του, εξαιρετικής σημασίας παρέμβαση για την πόλη της Χαλκίδας, κοινωνικά, ιστορικά και πολιτιστικά.
Για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προσχεδίων έχουν θεσπιστεί τρία χρηματικά βραβεία, ύψους 12.250,00€ το πρώτο, 8.985,00ε το δεύτερο και 5.990,00€ το τρίτο. Σε περίπτωση ανάθεσης της μελέτης, η αμοιβή του μελετητή ορίστηκε στο ποσό των 136.130,00€, ως ποσοστό 60% της προεκτιμώμενης αμοιβής των σταδίων της οριστικής μελέτης.
Τα μέλη της κριτικής επιτροπής καλωσόρισε ο δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης, ο οποίος στη συνέχεια, συνόδευσε στο κτιριακό συγκρότημα της Δημοτικής Αγοράς, όπου έγινε αυτοψία. Σημειώνεται ότι το θέμα της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας ήταν το πρώτο που απασχόλησε τη Δημοτική Αρχή, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της, τον Σεπτέμβριο του 2014.
Ο δήμαρχος Χρήστος Παγώνης είχε πραγματοποιήσει συναντήσεις με εκπροσώπους του Υπ. Πολιτισμού και είχε επισημάνει τη βούληση της Δημοτικής Αρχής να σεβαστεί την όποια απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, αλλά και την απαίτηση της, αυτή η απόφαση να είναι και η οριστική για να προχωρήσει η διαδικασία, αφού η πόλη δεν αντέχει άλλο την εικόνα ντροπής στο κέντρο της.
Πράγματι, η διαδικασία προχώρησε, παρά τις αντιδράσεις μεμονωμένων ατόμων και μέσα από τη συνεργασία του Υπ. Πολιτισμού και του Δήμου Χαλκιδέων, έφτασε την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου στην πρώτη συνεδρίαση της κριτικής επιτροπής.