Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ - ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ - ΜΗΝΥΤΉΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ

Κύμη 13-1-2017       
Προς την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Χαλκίδας
Μηνυτήρια Αναφορά

Πρωτοφανής η κακοκαιρία, που έπληξε την ευρύτερη περιοχή της Κύμης, πρωτοφανής όμως και η ανευθυνότητα, η έλλειψη προετοιμασίας και η αδιαφορία – ιδιαίτερα τις πρώτες κρίσιμες ώρες της χιονόπτωσης – τόσο του Δημάρχου Κύμης – Αλιβερίου Αθανάσιου Μπουραντά, όσο και του αντιδημάρχου Κύμης Αλέξανδρου Θεοδώρου και του Αντιδημάρχου Πολ. Προστασίας Νικ.Μπαράκου.
Ήδη από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, οι μετεωρολογικές προβλέψεις έκαναν λόγο για ισχυρές χιονοπτώσεις στην περιοχή μας.
Από το βράδυ της Παρασκευής 6 Ιανουαρίου 2017 ξεκίνησε η έντονη χιονόπτωση, με αποτέλεσμα το πρωί του Σαββάτου να υπάρχει χιονόστρωση ενός μέτρου σε όλη την περιοχή και τα χωριά της Κύμης.
Καμία αντίδραση από τις αρχές του τόπου, αν και σε αυτές τις περιπτώσεις είναι επιβεβλημένη η συνεχής διέλευση βαρέων οχημάτων, εκσκαφέων,...
τρακτέρ κ.ά., προκειμένου να παραμείνουν τουλάχιστον οι κεντρικοί δρόμοι ανοιχτοί.
Από τα βαρέα μηχανήματα του Δήμου, οι δύο φορτωτές και το ένα γκρέιντερ χαλασμένα εδώ και καιρό, παρέμεναν ανενεργά στα συνεργεία. Στην ουσία τα διαθέσιμα μηχανήματα του Δήμου για την περιοχή της Κύμης ήταν μηδαμινά, με αποκλειστική υπευθυνότητα των παραπάνω υπευθύνων του Δήμου.
Από την άλλη καμία ουσιαστική προσυνεννόηση δεν είχε πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του Δήμου, ως όφειλε, με ιδιώτες χωματουργούς από την περιοχή,  ιδιοκτήτες βαρέων  μηχανημάτων, ώστε να συνδράμουν άμα το ξεκίνημα της κακοκαιρίας ώστε τουλάχιστον οι κεντρικοί δρόμοι να μην κλείσουν.
Αποτέλεσμα αυτής της πρωτοφανούς ολιγωρίας και της έλλειψης  στοιχειώδους οργάνωσης και προετοιμασίας από την πλευρά του Δήμου ήταν τα πάντα να καλυφθούν με 1,50μ- 2μ χιόνι και η περιοχή να αποκλειστεί.
Ως το απόγευμα του Σαββάτου 7 Ιανουαρίου ήταν σαφές ότι ο δήμος μας έπρεπε να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αφού και η Πυροσβεστική, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες, αδυνατούσε πλέον να κυκλοφορήσει στους αποκλεισμένους δρόμους. 
Πόσο μάλλον, αφού δεν υπήρχε ,όπως προαναφέρθηκε, καμία πρόβλεψη για προμήθεια αλατιού από την αρχή του χειμώνα, σχεδόν κανένα στην ουσία διαθέσιμο και σε λειτουργία μηχάνημα του Δήμου, αλλά και καμία καταγραφή των διαθέσιμων βαρέων οχημάτων ιδιωτών, που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις έκτακτες περιπτώσεις.
Οι αρχές του τόπου, όχι μόνο δεν είχαν προνοήσει και δεν είχαν λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, αλλά παρέμεναν άφαντες!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα  το Δημαρχείο της Κύμης, που  παρέμενε μέχρι και χθες Πέμπτη 12/1/17  παντελώς κλειστό, δεν υπήρχε κανείς εκεί, ούτε τηλεφωνητής για ενημέρωση. Οι δοκιμαζόμενοι πολίτες δεν είχαν την δυνατότητα να ενημερωθούν ή να πουν το πρόβλημά τους στον καθ ύλην υπεύθυνο φορέα δηλαδή τον Δήμο.
Το πρωί της Κυριακής 8/1/17, μετά από συνεχή χιονόπτωση και αφού το χιόνι έφτανε και υπερέβαινε σε πολλά σημεία τα δύο μέτρα  κανένα μηχάνημα του Δήμου ή ιδιώτη ορισμένου από τον Δήμο δεν είχε κάνει την εμφάνισή του ούτε καν στο κέντρο της Κύμης.
Η πρόσβαση στο Νοσοκομείο ήταν αδύνατη, οι νεφροπαθείς που εξυπηρετούνται για αιμοκάθαρση από τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού δεν είχαν τρόπο να προσεγγίσουν το Νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να υπάρχει άμεσος κίνδυνος της ζωής τους. Γι΄αυτό το λόγο αναγκάστηκαν να παραμείνουν όλη την εβδομάδα μέσα στο Νοσοκομείο. Την ίδια αδυναμία πρόσβασης είχαν και οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το απαραίτητο προσωπικό.
Και ακόμα και τότε δεν είχε γίνει καμία κίνηση για να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να επέμβει ο στρατός. Αντ’ αυτού ο αντιδήμαρχος Κύμης Αλ. Θεοδώρου εμφανίστηκε στα ΜΜΕ και σε τηλεοπτικό σταθμό και διαβεβαίωνε ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο!!!! Ο Δήμαρχος Αθ. Μπουραντάς άφαντος! Σημειώνεται ότι όχι μόνο δεν  υπήρχε επικοινωνία με το δημαρχείο αλλά δεν απαντούσαν τις περισσότερες φορές ούτε στα κινητά τους τηλέφωνα!
Μετά από πρωτοβουλία κατοίκων υπήρξε επικοινωνία με το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη κου Σπανού, Κυριακή μεσημέρι στις 12.45, από όπου μας έγινε γνωστό ότι μόλις πριν λίγο είχε γίνει αίτημα να κηρυχθεί ο Δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι και ο υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου δήλωσε δημοσίως ότι υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση ενημέρωσης της κατάστασης από τις αρμόδιες αυτοδιοικητικές αρχές.
 Όλη αυτή η καθυστέρηση είχε ως συνέπεια τον πλήρη αποκλεισμό της Κύμης και των χωριών της περιοχής, παρατεταμένη διακοπή της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης, ενώ τέθηκε σε μεγάλο και άμεσο κίνδυνο η ζωή ασθενών και κατοίκων. Τα προβλήματα επεκτείνονται στις βασικές υποδομές, κατοικίες, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο του Δήμου.
Η παρατεταμένη ολιγωρία στη δρομολόγηση έστω κάποιου υποτυπώδους προγραμματισμού, δημιουργούσε εύλογη ανησυχία και πανικό σε αρκετές περιπτώσεις ειδικά στις ευπαθείς ομάδες των δημοτών.
Ανοχύρωτη  η περιοχή μας  παραδόθηκε στο έλεος της θεομηνίας. 
Ο δήμαρχος  ούτε καν που μπήκε στον κόπο να  έρθει μέχρι την περιοχή  να δει από κοντά τις ζημιές και να συμπαρασταθεί σε πολίτες και φορείς. Ούτε λόγος να εκδώσει έστω και μία ανακοίνωση μέχρι σήμερα. Ούτε λόγος να προεδρεύσει σε έκτακτη σύσκεψη γι΄ αυτό το θέμα. Ούτε καν να συγχαρεί ή να εμψυχώσει τις δυνάμεις του στρατού , της πυροσβεστικής , του ΕΚΑΒ , του Ερυθρού Σταυρού αλλά και απλού κόσμου που έδιναν και εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τα χιόνια. Την ώρα που η Κύμη και τα χωριά  μετρούν αμέτρητες ζημιές, στο κλειστό γυμναστήριο Κύμης έπεσε η σκεπή, σε σπίτια και υπόστεγα υπάρχουν σοβαρές ζημιές, επιχειρήσεις, κτηνοτρόφοι και αγρότες δεν μπορούν ακόμη να γνωρίζουν τις απώλειες, ο δήμαρχος κ. Μπουραντάς και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι Κύμης κ. Θεοδώρου  και πολιτικής προστασίας κ. Μπαράκος απουσίαζαν και εξακολουθούν να απουσιάζουν.
Είναι αδιανόητο αλλά σήμερα,  7 ημέρες μετά, οι δρόμοι του κέντρου της Κύμης αλλά και όλοι οι υπόλοιποι μέσα στην πόλη παραμένουν κλειστοί.
Το ίδιο συμβαίνει και με τις εκτός σχεδίου περιοχές, όπως και με τους δρόμους στα υπόλοιπα χωριά που επλήγησαν από την κακοκαιρία. Αλάτι μέχρι σήμερα δεν έχει πέσει πουθενά.
Εκατοντάδες σπίτια εξακολουθούν και σήμερα να μην έχουν νερό.
Στο Νοσοκομείο ακόμη και σήμερα το πρωί τα ασθενοφόρα δεν μπορούν να μεταβούν.  

 κ. Εισαγγελέα, 
Όπως γνωρίζετε οι Αρμοδιότητες των Δημάρχων και των Προέδρων των Κοινοτήτων που προβλέπονται από τον Ν3013/2002, «Αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας και άλλες διατάξεις», είναι:
·         συντονισμός και επίβλεψη του έργου της ΠΠ για την πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση της καταστροφής, εφόσον συμβαίνει εντός των διοικητικών ορίων των αντίστοιχων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης
·         ευθύνη εφαρμογής του ετήσιου εθνικού σχεδιασμού, αναφορικά με τους αντίστοιχους ΟΤΑ
·         υποβολή εισήγησης στο Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας
·         διάθεση και συντονισμός της δράσης του απαραίτητου δυναμικού και μέσων, εντός των ορίων του συγκεκριμένου ΟΤΑ

Ειδικότερα:
Για χιονοπτώσεις και παγετούς:
-          Σχεδιασμός και εκτέλεση προγραμμάτων αποχιονισμού και αντιμετώπιση προβλημάτων από παγετό στο εσωτερικό οδικό δίκτυο των Δήμων και Κοινοτήτων (αρμοδιότητα των Τεχνικών Υπηρεσιών τους). Συντονισμός με τον αντίστοιχο σχεδιασμό σε Νομαρχιακό και Περιφερειακό επίπεδο.
-          Προμήθεια και ετοιμότητα (συντήρηση) υλικών και μέσων βάσει του ως άνω σχεδιασμού (π.χ. εργοτάξιο αποχιονισμού, αποθήκη άλατος, ρυμουλκά κλπ). Αντίστοιχη στελέχωση.
-          Συντονισμός με τα τοπικά Τροχαία τμήματα της ΕΛΑΣ, για θέματα απαγόρευσης κυκλοφορίας, ακινητοποίησης οχημάτων και θέσεων στάθμευσης στο πρωτεύον εθνικό οδικό δίκτυο αλλά και στο εσωτερικό οδικό δίκτυο του δήμου
-          Σχεδιασμός για την απομάκρυνση ακινητοποιημένων οχημάτων από το οδικό δίκτυο ευθύνης συντήρησης του Δήμου (συνεπάγεται μίσθωση γερανοφόρων ρυμουλκών από το Δήμο ή συνεργασία με Νομαρχία για διάθεση τέτοιων μισθωμένων οχημάτων)
-          Συντονισμός με Νομαρχία, Πυροσβεστική και ΕΚΑΒ για τον απεγκλωβισμό και διάσωση οδηγών και επιβατών

Με δεδομένα όλα τα προαναφερόμενα και τη μη τήρηση των προβλεπομένων στο Ν.3013/2002, καθώς και την μη λειτουργία του ΣΤΟ Δήμου Κύμης-Αλιβερίου,

Ζητούμε να  ερευνήσετε:
·        γιατί τέθηκαν και εξακολουθούν να βρίσκονται οι ζωές μας και οι περιουσίες μας σε κίνδυνο, γιατί ταλαιπωρούμαστε τόσο πολύ αυτές τις ημέρες χωρίς βοήθεια παρά μόνο από την Πυροσβεστική, και το ΕΚΑΒ, υπηρεσίες που έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες, αλλά και τον Στρατό και σε ένα βαθμό έστω και καθυστερημένα από την Περιφέρεια,  γιατί η δημοτική αρχή ήταν παντελώς απούσα σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή.
Ζητούμε
·        τη διερεύνηση της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών, καθώς και την εξασφάλιση υπεύθυνης και σοβαρής αντιμετώπισης των έκτακτων καταστάσεων από τη δημοτική αρχή.


Συνημμένα: Σχετικά δημοσιεύματα των Μ.Μ.Ε. και ανακοινώσεις.


Οι καταγγέλοντες:

Δημήτριος Γ.Θωμάς,   πρ.Δήμαρχος
Αρετή Μπάτσα,    Δημ.σύμβουλος
Αναστάσιος Βλάχος, Δημ.Σύμβουλος
Λουκάς Παππάς,    Τοπικός Σύμβουλος Κύμης
Γεράσιμος Μοσχάτος, Πρόεδρος Κοιν.Ποταμίας
Βελισσάριος Νίττης,  πρ.Πρόεδρος Καλημεριάνων
Αντέλλα Μπίλιου, Δημότης Κύμης (νεφροπαθής)
Αικατερίνη Κουϊμιτζή, πρ.Δημ.Σύμβουλος, κάτοικος Μεντουλίου Καλημεριάνων
Μαρία Ζάχου, Δημότης Κύμης, κάτοικος Οξυλίθου
Αντώνης Δεμερούτης, πρ.Δημ.Σύμβουλος, κάτοικος Μαλετιάνων
Ηρακλής Γεωργίου, πρ.Τοπικός Σύμβουλος Κύμης, κάτοικος Παραλίας Κύμης
Βασιλική Ζάχου,        κάτοικος Οξυλίθου

Ιωάννης Αποστόλου,  κάτοικος Οξυλίθου