Ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Κύμης Αλιβερίουενόψει της 4ης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου στο πλαίσιο του δημοτικού ελέγχου και αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων στο δήμο Κύμης Αλιβερίου, την εξέλιξη με το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Εύβοια και την επιβολή τέλους ταφής.
Τα προηγούμενα χρόνια παρακολουθήσαμε μια καλοστημένηπαράσταση θεάτρου που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούσε στο σημερινό αδιέξοδο στη διαχείριση των απορριμμάτων σε ολόκληρη σχεδόν την Εύβοια και στη Στερεά. Αδιέξοδο που θα έχει ωφελημένους τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση,την επεξεργασία και την καύσητων απορριμμάτων!
Ανάμεσα στις δημοτικές αρχές που έβλεπαν και συνεχίζουν να βλέπουν ως μονόδρομο αυτό το δρόμο, που δεν έκαναν κάποια παρέμβαση σε ΦΟΔΣΑ και κυβέρνηση για την ανάγκη δημόσιων έργων για την διαχείριση των απορριμμάτων είναι και η δημοτική αρχή Κύμης Αλιβερίου.
Οι κάτοικοι του δήμου μας, όπως και της υπόλοιπης Στερεάς θα είναι τα θύματα αυτής της πολιτικής!
Η διαχείριση των απορριμμάτων αδιαμφισβήτητα είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που αφορά τόσο την προστασία της υγείας μας όσο και του περιβάλλοντος. Παρά τη σοβαρότητα του ζητήματος, φαίνεται πως ουσιαστικά δεν αποφασίζει γι’ αυτό κάποιος δημόσιος φορέας αφού ερευνήσει και μελετήσει τις συνθήκες, τις προϋποθέσεις, οι οποίες θα διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία.Αλλά αποφασίζουν ιδιωτικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στο χώρο, αφού ερευνήσουν τις συνθήκες και προϋποθέσεις για το μέγιστο δυνατό κέρδος από μια νέα μπίζνα.Με το κριτήριο του κέδρους λειτουργεί και ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Στερεάς ΑΕ παρότι μέτοχοί του είναι 21 δήμοι της Στερεάς και της Εύβοιας.
Η θέση του κράτους και της τοπικής διοίκησης απέναντι στη συγκεκριμένη κατεύθυνση, παρά τις όποιες κορώνες εναντίωσης που ακούστηκαν και στις πρόσφατες συσκέψεις με βουλευτές, δημάρχους της Εύβοιας και τον περιφερειάρχη Στερεάς αποκάλυψε πως η κυβέρνηση δεν θα εντάξει σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) Χαλκίδας και παράλληλα θα δώσει άδεια για την κατασκευή της ΜΕΑ από ιδιώτη!Παράλληλα, διάφορα επενδυτικά σχέδια για ιδιωτικές ΜΕΑ βλέπουν όλο και πιο συχνά το φως της δημοσιότητας.
Η ιδιωτική ΜΕΑ προτείνεται να γίνει σε περιοχή του Βαθιού Αυλίδας και να κατευθύνονται σε αυτή τα απορρίμματα των δήμων της Νότιας και Κεντρικής Εύβοιας, μέρους της Στερεάς και της Αττικής. Το αποτέλεσμα της επεξεργασίας (RDF και SRF)θα προορίζεται για καύση στην τσιμεντοβιομηχανία Αλιβερίουή αλλού και το όποιο υπόλειμμα θα θάβεται. Οι ουσίες αυτές περιέχουν υψηλό ποσοστό πλαστικών βαρέων μετάλλων (με επικίνδυνο το πτητικό υδρογόνο) και ιδιαίτερα επικίνδυνούςρύπους που εκπέμπονται με την καύση τους.Η καρκινογόνος καύση των επεξεργασμένων απορριμμάτων ως τρόπος διαχείρισής τους έχει στόχο την εξασφάλιση φθηνής ενέργειας για την τσιμεντοβιομηχανία και φυσικά μας βρίσκει αντίθετους. Το παρατηρητήριο τιμών ρύπων της Περιφέρειας που ελέγχει την ΑΓΕΤ και στοιχίζει περίπου 150.000 ευρώ στους δημότες, με τις μόλις δυο μετρήσεις τον χρόνο και τα όρια που καθορίζει η ΕΕδεν εξασφαλίζουν την υγεία μας.
Σήμερα υπάρχουν δυνατότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου επιστημονικού σχεδιασμού, πανελλαδικού και κατά περιφέρεια, με συγκεκριμένα κριτήρια καταλληλότητας και επιλογής, με προώθηση της ανακύκλωσης, με διαλογή στην πηγή, με ολοκληρωμένη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, με σύγχρονες υποδομές, αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού και με διασφάλιση των σύγχρονων δικαιωμάτων των εργαζομένων.Με απαγόρευση της καύσης!
Πέρα από την μεταφορά των απορριμμάτωντου δήμου Κύμης Αλιβερίου (κάνουν βόλτα στην Άμφισσα) πουστοιχίζει στους δημότες περίπου τα 700.000 ευρώ το χρόνο, έρχεται καιη επιβολή του «τέλους ταφής» που προωθεί ηΕΕ καιθα επιφέρει τεράστιες επιβαρύνσεις στους προϋπολογισμούς των δήμων, καθώς και περαιτέρω αφαίμαξη του εισοδήματος των λαϊκών νοικοκυριών με την αύξηση των δημοτικών τελών. Όπως είναι γνωστό το «τέλος ταφής» είχε προβλεφθεί με τον ν.4042/2012.
Η ΚΕΔΕ αυτή τη στιγμή, πέραν των γνωστών της παλινωδιών, φαίνεται να ζητά ακύρωση της απόφασης του ΣτΕ για τα τέλη ταφής και με έγγραφό της καλεί τους δήμους να ενισχύσουν αυτή τη δικαστική προσπάθεια με αντίστοιχες αγωγές.
Το ερώτημα είναι, λοιπόν, τι θα κάνετε ως δημοτική αρχή ώστε:
1. Έστω και τώρα να ενταχθεί η ΜΕΑ Χαλκίδας σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα χωρίς σύμπραξη με ιδιώτες και με κρατική/δημόσια διαχείριση;
2. Να μην προχωρήσει η κατασκευή ιδιωτικής ΜΕΑ;
3. Να υπάρξει κρατικός φορέας ανακύκλωσης, με διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή ώστε στην ΜΕΑ να κατευθύνονται μόνο τα μη ανακυκλώσιμα απορρίμματα;
4. Να στηριχθεί ο δήμος Κύμης Αλιβερίου με όλο το αναγκαίο προσωπικό και τεχνικό εξοπλισμό ώστε να μην εμπλέκονται ιδιώτες εργολάβοι στη μεταφορά των απορριμμάτων από τον ΣΜΑ Κύμης Αλιβερίου στους ΧΥΤΑ;
5. Θα προσφύγετε εσείς εναντίον της απόφασης του ΣτΕ για το τέλος ταφής και ακύρωσής της;
6. Θα ενημερωθεί το σώμα για τα τεκταινόμενα, θα έρθει ως θέμα στο ΔΣ για να πάρει και τις ανάλογες αποφάσεις;.
Ο δημοτικός σύμβουλος Κύμης Αλιβερίου
Κώστας Κέκης