Με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την Α΄ Βουλευτική Περίοδο που ξεκίνησε στις 17 Νοεμβρίου 1974, η Βουλή των Ελλήνων τίμησε τους βουλευτές εκείνης της περιόδου, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Εντευκτήριο της Βουλής.
Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, στην ομιλία του, «όλα αυτά είναι πρόσωπα που σήμερα μπορούμε να λέμε "παλιά φρουρά",....
αλλά τότε ήταν οι νέες δυνάμεις της χώρας, οι νέες φιλοδοξίες, οι νέες προοπτικές. 'Ανθρωποι που με τη χαρά της αφθαρσίας μες στα μάτια, έχτισαν την πιο κραταιή, την πιο μακροχρόνια, την πληρέστερη Δημοκρατία που γνώρισε ποτέ ο τόπος».Ο κ. Τασούλας υπογράμμισε πως τα ονόματα των βουλευτών που σήμερα βραβεύονται «μπορεί κάποιοι να τα έχουν ξεχάσει, η Βουλή όμως και η ιστορική μνήμη, ούτε τα έχει ξεχάσει, ούτε θα τα ξεχάσει ποτέ. Γιατί συμβολίζουν και προσωποποιούν τη θεμελίωση της πιο ενεργού, της πιο γόνιμης, της πιο εποικοδομητικής, της πιο μακροχρόνιας δημοκρατικής περιόδου της χώρας».
Ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι «η Βουλή του 1974 έπρεπε να ανταποκριθεί σε απίστευτα πυρετώδεις ρυθμούς. Η αποκατάσταση της Δημοκρατίας δεν έγινε την επόμενη ή τη μεθεπόμενη μέρα. Ο κίνδυνος υποτροπής μπορεί να κράτησε και ένα και δύο χρόνια ακόμη, αλλά αυτή η Βουλή, εκείνη η κυβέρνηση Ενότητας και μετά τις εκλογές, με σύνεση, με προσοχή, με κινήσεις πάρα πολύ προσεκτικές, φρόντισε να εδραιώσει αυτό που σήμερα θεωρείται αυτονόητο».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης τέως Βουλευτών-Ευρωβουλευτών, κ. Ηλίας Παπαηλίας, υπογράμμισε πως «η προκύψασα από τις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου 1974 Ε΄ Αναθεωρητική Βουλή ανέλαβε σπουδαιότατο έργο, λόγω και της έως τότε επτάχρονης Δικτατορίας, με εντολή του λαού να κατοχυρώσει τη δημοκρατική οργάνωση και λειτουργία της χώρας και του ελληνικού Κοινοβουλίου».
Εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες του για το γεγονός πως το ελληνικό Κοινοβούλιο πήρε την πρωτοβουλία να τιμήσει τους βουλευτές εκείνης της Βουλής του 1974 οι οποίοι, όπως τόνισε, «ύστερα από τα μαύρα χρόνια της Δικτατορίας, κλήθηκαν από τον ελληνικό λαό να επαναφέρουν τη λειτουργία του κράτους και να υπερασπιστούν τις ελευθερίες μας, θωρακίζοντας τη Δημοκρατία μας».
Οι βουλευτές που τιμήθηκαν ήταν: Ανδριανόπουλος Ανδρέας, Βαρβιτσιώτης Ιωάννης, Γιατράκος Κωνσταντίνος, Κακλαμάνης Απόστολος, Καλτεζιώτης Νικόλαος, Καραμανλής Αχιλλέας, Κοντογιαννόπουλος Βασίλειος, Κράτσας Απόστολος, Μπαντουβάς Κωνσταντίνος, Μπεκίρης Βασίλειος, Πνευματικός 'Αγγελος, Πρωτοπαπαδάκης Μιχαήλ (το βραβείο παρέλαβε η κόρη του Πρωτοπαπαδάκη Λαυρία), Τραγάκης Ιωάννης, Χατζηγάκης Σωτήριος, Παπαδόπουλος Γεώργιος (το βραβείο παρέλαβε ο γιος του Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι παριστάμενοι τιμώμενοι βουλευτές μετέφεραν με συγκίνηση το κλίμα και την ατμόσφαιρα που επικρατούσε εκείνες τις πρώτες μέρες της πρώτης Βουλής της Μεταπολίτευσης, μετά την πτώση της Δικτατορίας, κάνοντας αναφορά στις μεγάλες πολιτικές προσωπικότητες εκείνης της εποχής που διέγραψαν πολιτική πορεία καθοριστική για την εδραίωση της Δημοκρατίας στη χώρα μας.
Ο Πρόεδρος της Βουλής απένειμε στους τιμώμενους βουλευτές το ασημένιο μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων με την επιγραφή «ΣΦΡΑΓΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 1821», που συμβολίζει τα ιδεώδη που ενέπνευσαν τον αγώνα των Ελλήνων και την πίστη τους για την τελική νίκη, συνδέοντας τη χριστιανική θρησκεία με την ελευθερία.
Από την πλευρά του ο τ. βουλευτής και ταμίας του Δ.Σ. της Ένωσης τέως Βουλευτών-Ευρωβουλευτών, κ. Νικόλαος Καλτεζιώτης, πρόσφερε στον Πρόεδρο της Βουλής μια φωτογραφία ιστορικής σημασίας με ημερομηνίας λήψης στις 9.12.1974, από την προσωπική του συλλογή, στην οποία εμφανίζονται βουλευτές της εποχής.
Στην εκδήλωση παρέστησαν οι Αντιπρόεδροι της Βουλής κ. Όλγα Γεροβασίλη και κ. Βασίλειος Βιλιάρδος, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής, κ. Βασίλειος Μπαγιώκος και ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου.