Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Χαλκιδιώτης Βασίλης
Καλές τέχνες
Γεννήθηκε στο Βασιλικό Χαλκίδας το 1939. Γονείς του ήταν ο Νικόλαος Τριανταφύλλου και η Πολυξένη Μητροκώστα.
Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο στο Βασιλικό και το νυχτερινό Γυμνάσιο της Χαλκίδας. Από το 1960 διετέλεσε ιδιαίτερος του πολιτικού γραφείου του βουλευτού της Εύβοιας θείου του Αντώνη Τριανταφύλλου.
Έδωσε εξετάσεις στην οδοντιατρική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών αλλά μετά από ένα χρόνο έφυγε για την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Μόντενα στην Ιταλία, όπου διαμένει μέχρι σήμερα.
Αλλά σε πολύ τακτά διαστήματα επισκέπτεται το χωριό του όπου χτίζει ένα ελληνιστικό κτίριο προκειμένου να κάνει Μουσείο Τέχνης με έργα δικά του και από τους μεγαλύτερους ζωγράφους του κόσμου, από την Αναγέννηση μέχρι τους Θεούς του 20ου αιώνα Σαλβαντόρ Νταλί, Παύλο Πικάσο, Τζόρτζιο Ντε Κύρικο, Σαγκάλ Πόλοκ κ.λ.π.
Μετά την αποφοίτηση της σχολής του ειδικεύτηκε στη γενική Αιματολογία (Λευχιμιολογίας) και ασχολείται παράλληλα με την ψυχοθεραπεία. Από τη δεκαετία του 60, σαν φοιτητής ακόμη, κατάφερε να προκαλέσει τα φώτα της διεθνούς δημοσιότητας.
Σήμερα διαπρέπει σαν ιατρός στην Ιταλία και είναι γνωστός σαν επιστήμονας σε όλο τον κόσμο και προσφέρει τις υπηρεσίες του αποποιούμενος την αμοιβή του υπέρ φιλανθρωπικών σκοπών, εκπληρώνοντας κατά κάποιο τρόπο και μια επιθυμία της μητέρας του.
Επίσης καθηγητής 91/92 επί συμβάση στην Ιατρική και Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μόντενας. Εδώ οφείλει τη μεγάλη δημοσιότητά του που ήρθε με την αναγνώριση του έργου του στην επιστήμη και την τέχνη!
Ο Βασίλης Χαλκιδιώτης δεν είναι μόνο ένας διακεκριμένος επιστήμονας αλλά και ένας μεγάλος καλλιτέχνης. Αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ζωγράφους του αιώνα μας, το θεμελιωτή μιας νέας καλλιτεχνικής σχολής που ονομάζεται «Χαλκιδισμός» που γεννήθηκε προ τεσσαρακονταετίας την οποία ακολουθούν πολλοί ζωγράφοι ανά τον κόσμο. Μια τεχνοτροπία όπου το λάδι χρησιμοποιείται σαν νερομπογιά, όπου δε νοείται να στερείται μηνύματος, για την Ειρήνη.
Το προσωπικό του μήνυμα είναι «Μαχόμενος για την Ειρήνη είναι Νίκη». Ενώ παράλληλα ασχολείται με τη γλυπτική, την ποίηση, τη σκηνοθεσία και σκηνογραφία.
Το όνομά του σήμερα βρίσκεται στη λίστα των πιο ακριβών ζωντανών ζωγράφων του κόσμου και είναι ο εν ζωή ζωγράφος για τον οποίο έχτισαν Μουσεία στο όνομά του. Από τα πρώτα του έργα ήταν ο Κίτρινος Κόσμος του Βασίλη Χαλκιδιώτη που απέσπασε εκπληκτικές κριτικές και αποτέλεσε την αρχή της αξιοζήλευτης πορείας στο χώρο της τέχνης.
Έτσι γνώρισε τους μεγάλους δασκάλους του τον Παύλο Πικάσο, τον Σαλβαντόρε Νταλί, τον Τζόρτζιο Ντε Κύρικο, χρησιμοποιώντας πλέον το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Χαλκιδιώτης αρχίζει να εκθέτει τα έργα του με τεράστια επιτυχία στις μεγαλύτερες γκαλερί και πρωτεύουσες του κόσμου. Πολλές φορές φιλοτέχνησε τα πορτρέτα διαφόρων προσωπικοτήτων όπως Ζακλίν Κένεντυ Ωνάση της Γκρέης του Μονακό, του Πρίγκιπα Αλβέρτο του Μονακό της Αυτοκράτειρας Σοράγιας, του Πάπα Πάολο Τζοβάνι Βοιτήλα και πολλών άλλων. Αρνήθηκε την ιταλική υπηκοότητα και τον τίτλο του Εθνικού Ζωγράφου.
Απειρες είναι οι διακρίσεις από τους Καλλιτεχνικούς, Κυβερνητικούς, Επιστημονικούς φορείς της Ιταλίας. Οι πίνακες δεν είναι μόνο έργα τέχνης αλλά είναι κυρίως μέσα με τα οποία διοχετεύονται οι ιδέες και οι προβληματισμοί του.
Στόχοι της δραστηριότητάς του αυτής είναι η επικράτηση της παγκόσμιας ειρήνης όπως ο Χριστιανισμός την διακήρυξε, η προβολή του Ελληνισμού και η δημιουργία ενός κόσμου χωρίς σύνορα όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα δε θα καταπατιούνται. Πάνω από 120 εκ των σημαντικότερων έργων του αφιέρωσε στο Μουσείο της Ερέτριας που ονομάσθη Μουσείο Βασίλη Χαλκιδιώτη Τριανταφύλλου Ειρήνης και Χαλκιδισμού. Δυστυχώς τα περισσότερα έργα του κατεστράφησαν κατά την μεταφορά τους από την Ιταλία στην Ελλάδα όταν έπιασε φωτιά το πλοίο Ραφαέλο, γεγονός που συγκλόνισε τον Ζωγράφο και όλο το διεθνή καλλιτεχνικό κόσμο. Μερικά από αυτά τα έργα του ήδη εκτίθενται στο Μουσείο. Τα εγκαίνια του Μουσείου που έγιναν με τη συμμετοχή χιλιάδες κόσμου και με πλήρη επισημότητα και με προσκεκλημένους από όλο τον κόσμο.
Σήμερα τα έργα βρίσκονται στις πιο ενδιαφέρουσες ιδιωτικές συλλογές και στολίζουν τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου. Είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Επιστημών Γραμμάτων και Τέχνης της Ρώμης (G.M.).
Πέρα όμως από την αδιαμφισβήτητη προσφορά του στην τέχνη αγωνίζεται σκληρά για την επικράτηση της παγκόσμιας Ειρήνης που απορρέει από την αδελφότητα και όχι από την υποταγή των ανθρώπων. Αυτή η πανανθρώπινη ειρήνη είναι η πηγή έμπνευσης για τον Βασίλη Χαλκιδιώτη και δικαίως του αποδίδεται ο τίτλος του Ζωγράφου των Εθνών της Ειρήνης και της Αγάπης. Στόχος του είναι ακόμα η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Πρόεδρος της κοινότητας των μεταναστών των πρώην ανατολικών χωρών και των ορθοδόξων της Ιταλίας αφιερώνει μεγάλο μέρος της καθημερινής του ζωής στον αγώνα για την αποφυγή καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων που ψάχνουν απεγνωσμένα μακριά από την πατρίδα τους την Ελευθερία και τις ανθρώπινες αξίες.
Αγωνίζεται ακόμα για την προβολή του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας και την ικανοποίηση των δικαίων αιτημάτων της πατρίδας του και της Κύπρου προβαίνοντας σε δυναμικές ενέργειες, όπως η καταγγελία στην επιτροπή Νόμπελ, προκειμένου να αφαιρεθεί το βραβείο από τον Κίσινγκερ τον κύριο υπεύθυνο της Κυπριακής τραγωδίας, η μήνυσή του κατά της αμερικανικής κυβέρνησης για την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο και η καταγγελία προς του Τούρκους για να επιστρέψουν τα κειμήλια και τις περιουσίες της Ορθοδοξίας στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης και πριν λίγο καιρό οι διαμαρτυρίες του για τον πόλεμο της Σερβίας, έως το σημείο να κάνει ανοιχτές επιθέσεις στο Πάπα και να κτίζει ορθόδοξους Ναούς στην Ιταλία και να κάνει ορθόδοξους Ιταλούς Πάστορες, να βαφτίζει χριστιανούς ορθοδόξους χιλιάδες άθεους και αλλόθρησκους. Συνολικά μέχρι σήμερα έχει βαφτίσει 3.612, διότι πιστεύει ότι η πίστη στην Ορθοδοξία αλλάζει το ήθος και την νοοτροπία ενός ανθρώπου και τον οδηγεί στον αγώνα της τελειότητας.
Έχει εκλεγεί 17 φορές πρόεδρος της Ορθόδοξης κοινότητας στη Μόντενα της Ιταλίας με ποσοστό 99%. Ανέβασε ο μοναδικός στην ιστορία, ζωντανό μπαλέτο με θέμα τα Πάθη του Χριστού στην έδρα του Βατικανού, συνεργάσθηκε με τους μεγαλύτερους χορευτές του κόσμου όπως Νουρέγιεφ, Ιλιάνα Κόζι, Στεφανέσκου κ.ά.
Το ταλέντο του και η μεγάλη του προσφορά έχουν αναγνωρισθεί τόσο από προσωπικότητες του καλλιτεχνικού και του πολιτιστικού κόσμου, όσο και από τους κριτικούς. Για το Βασίλη Χαλκιδιώτη τονίζει ο Σαλβαδόρ Νταλί «ότι ο πατέρας του Χαλκιδισμού βασίζει τη σχολή του στην φυσική, την χημεία, την βιολογία και τον αγώνα του για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Πολλοί ποιητές ανά τον κόσμο και μεταξύ αυτών ο Νίκος Βλατάρης, η Αννα Μανιάνη, ο Μάρκο Μπρούνι, η Αννα Μενότσι, ο Λετέριο Ριζιτάνο και ο Ετόρε Ντέελλ Αννα, του έχουν αφιερώσει ποιήματά τους, εξυμνώντας το ταλέντο του και τον αγώνα του για την επικράτηση της παγκόσμιας ειρήνης. Κριτές και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο του αφιέρωσαν κολακευτικά σχόλια όπως ο Τζώρτζιο Ντε Κύρικο, ο Σαλβαδόρ Νταλί, ο Τζούλιο Κάρλο Αργκάν, ο Παύλο Πικάσο, ο Φράνκο Σόλμι και τον παρομοίασαν με το Σοφοκλή, τον Αριστοτέλη, τον Πλάτωνα, τον Γκαίτε και τον Σβένσερ.
Ο παγκόσμιος τύπος ασχολήθηκε μαζί του επανειλημμένως και η δουλειά του προβλήθηκε ιδιαίτερα από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους, που ασχολούνται με καλλιτεχνικές εκδόσεις, όπως Μπολάφι, Κουαντράτο, Μοντατόρι, Ινκόντρι, Ριτσόλι, Ντούε Τόρρι, S.R.L., Πανάρο, Μέλισσα, Ιωλκός και πολλοί άλλοι.
Πλήθος μεταλλίων του έχουν απονεμηθεί από μεγάλες προσωπικότητες για την προσφορά του στην Τέχνη και τον αγώνα του για την Ειρήνη. Μεταξύ των άλλων, που απονεμήθηκαν ο Μεγαλόσταυρος της Διεθνούς Ακαδημίας Επιστημών και Κοινωνικής Πρόνοιας της Ρώμης, το Νόμπελ Ζωγραφικής το 1987, το Κύπελλο του Υπουργικού Συμβουλίου του Ιταλικού Κράτους, το Όσκαρ του Σαν Μαρίνο, Μεγάλο Βραβείο των Ιατρών Καλλιτεχνών, το βραβείο Μπιενάλε της Βενετίας, το Όσκαρ Ευρώπης στην 3η διεθνή έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής, το μετάλλιο της Εκκλησίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου του Νιέφσκι, κατά τη διάρκεια της επισκέψεώς του στη Μόσχα και το παράσημο της στρατιωτικής αεροπορίας της Ιταλίας.
Ακόμα είναι επίτιμος πρόεδρος της πρώτης ελεύθερης εφημερίδας του κράτους της Ρουμανίας «DRAPELUL», Πρόεδρος της Πανορθόδοξης Κοινότητας της Μόντενα, επίτιμος Πρόεδρος του κλαμπ Φερράρι, ενώ έχει βραβευθεί από τον Ιταλικό Ερυθρό Σταυρό. Αρκετοί επώνυμοι ζωγράφοι φιλοτέχνησαν το πορτρέτο του και του το δώρισαν για την προσωπική του συλλογή, προσωπογραφίες του βρίσκονται σε διάφορες τοιχογραφίες γνωστών ανά τον κόσμο καταστημάτων, παρουσιάζοντάς τον ως αρχαίο Έλληνα, ενώ δρόμοι και Μουσεία φέρουν το όνομά του, επίσης χιλιάδες υπογραφές λαμβάνει από όλα τα μέρη του κόσμου και τον προτείνουν για το Νόμπελ Ειρήνης.
Ο Βασίλειος Χαλκιδιώτης Τριανταφύλλου είναι ένας σπουδαίος επιστήμονας και καλλιτέχνης του αιώνα μας. Πλήθος προσωπικοτήτων τον εξύμνησαν μέσω ποιημάτων και σχολίων τους, αλλά πιστεύουμε ότι τα λόγια της αείμνηστης και αγαπημένης του μητέρας, Πολυξένης Τριανταφύλλου, αναδεικνύουν καλύτερα το ταλέντο του και τις αρετές του χαρακτήρα του:
«...Σαν άγριες καταιγίδες τα έργα σου θα συντρίβουν την τυφλή ανθρωπότητα. Μάχεσαι για την Ειρήνη. Θέλεις τον κόσμο ενωμένο. Παρουσιάζεις το θάνατο, για να δώσεις αξίες της ζωής, την ζούγκλα, όπου άγρια θηρία θα κάνουν χορούς θανάτου. Εσύ προχωρώντας χαϊδεύεις τη φωτιά. Χαϊδεύοντας τη σβήνεις. Στο βάδισμά σου η ζωή ονομάζεται Ειρήνη, Γαλήνη και Ανθρωπότης ενωμένη». (Έτος 1960).
*TO ΘΕΜΑ ΤΟ ΒΡΗΚΕ ΣΤΟ servitoros ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΤΟ ΕΣΤΕΙΛΕ, ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΠΟΥ ΚΑΝΑΜΕ. ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ;