Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Κερδίζουν έδρες τα μικρά κόμματα
Μελέτη «δείχνει» το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα
ως πρώτη δύναμη στην Ευρωβουλή
Πρώτη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φαίνεται πως θα παραμείνει, μετά τις ευρωεκλογές, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), σύμφωνα με μελέτη επιφανών αναλυτών που βασίζεται σε δημοσκοπήσεις. Η νέα Ευρωβουλή αναμένεται περισσότερο διαιρεμένη, καθώς τα μικρά πολιτικά κόμματα δείχνουν να κερδίζουν έδρες.
Τη μελέτη έκαναν τρεις επιφανείς πολιτικοί αναλυτές, οι Σάιμον Χικς και Νικ Βίβιαν από το London School of Economics και ο Μάικλ Μαρς από το Trinity College Dublin και δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα predict09.eu.
Σύμφωνα με τη μελέτη που βασίζεται σε δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν τους δύο τελευταίους μήνες στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, το ΕΛΚ αναμένεται να καταλάβει 262 έδρες (έναντι 288 σήμερα) από το σύνολο των 736 εδρών της νέας ευρωβουλής (έναντι 785 σήμερα). Αυτό σημαίνει ότι οι έδρες του ΕΛΚ θα μειωθούν, από 37% του συνόλου των εδρών της ευρωβουλής σήμερα, σε 35%.
Δεύτερη δύναμη της ευρωβουλής, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα με 194 έδρες (έναντι 217 εδρών σήμερα), καταλαμβάνοντας το 26% των εδρών της ευρωβουλής (έναντι 27% σήμερα).
Ως τρίτο φέρεται το Κόμμα των Φιλελευθέρων με 85 έδρες (έναντι 100 σήμερα). Από την άλλη πλευρά, το νέο κόμμα (UEN/EC), που επιθυμούν να δημιουργήσουν κυρίως οι συντηρητικοί Βρετανοί και Τσέχοι ευρωβουλευτές, οι οποίοι εγκαταλείπουν το ΕΛΚ, προβλέπεται πως θα αποτελέσει την τέταρτη δύναμη της ευρωβουλής με 53 έδρες.
Ακολουθούν οι Πράσινοι (Greens - EFA) με 50 έδρες και η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά (EUL/NGL) με 40 έδρες, ενώ περίπου 50 έδρες αναμένεται να καταλάβουν αντιευρωπαϊστές και ακροδεξιοί ευρωβουλευτές.
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Στην ιστοσελίδα predict09.eu, δημοσιεύονται αναλυτικά τα προγνωστικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών στις 27 χώρες της ΕΕ.
Για την Ελλάδα, η μελέτη προβλέπει πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ (35%, 8 έδρες), δεύτερο τη ΝΔ (31%, 7 έδρες) και τρίτο τους Οικολόγους-Πράσινους (11%, 3 έδρες).
Ακολουθούν το ΚΚΕ (8%, 2 έδρες), ο ΣΥΡΙΖΑ (5,7%, 1 έδρα) και ο ΛΑΟΣ (4,8%, 1 έδρα).