Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Αρχισε ο «Καλλικράτης» στην Αυτοδιοίκηση


Κάθε μήνα θα καταχωρίζουν υποχρεωτικά
τα οικονομικά στοιχεία τους οι δήμοι


Τη μηνιαία υποχρεωτική καταχώριση των οικονομικών στοιχείων των δήμων και των νομικών τους προσώπων σε κεντρική βάση δεδομένων που θα λειτουργεί στο υπουργείο Εσωτερικών περιγράφει ερμηνευτική εγκύκλιος του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Γ. Ντόλιου.
Το υπ. Εσωτερικών με αυτό τον τρόπο θα ελέγχει τα οικονομικά των ΟΤΑ και θα μπορεί να παρακολουθήσει τις περικοπές στα λειτουργικά έξοδα της......
 αυτοδιοίκησης, που θα πρέπει να φτάσουν τα 500 εκατ. ευρώ το 2011 και συνολικά το 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2013. Η εγκύκλιος προβλέπει για τους φορείς της αυτοδιοίκησης που θα καθυστερούν την καταχώριση των οικονομικών τους στοιχείων ότι θα έχουν βαρύτατες ποινές, οι οποίες θα φτάνουν μέχρι και παρακράτηση της μηνιαίας απόδοσης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), ή θα επιβάλλεται πρόστιμο 5-15% επί των ΚΑΠ ανάλογα με τη συχνότητα και τη βαρύτητα του παραπτώματος.
Κάθε δήμος και ΝΠΔΔ θα ορίσει έναν υπάλληλο που θα χειρίζεται τη βάση δεδομένων, ενώ υπεύθυνος για την αποστολή των στοιχείων θα είναι ο δήμαρχος, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ και ο προϊστάμενος της οικονομικής υπηρεσίας.
Εντός 10 ημερών από τη λήξη του μήνα αναφοράς, οι φορείς θα πρέπει να αποστέλλουν αναφορά οικονομικών στοιχείων του προηγούμενου μήνα, εκτιμήσεις ως προς τα απολογιστικά στοιχεία για το έτος 2010 -μέχρι την 20ή Φεβρουαρίου 2011- και τελικά απολογιστικά στοιχεία για το έτος 2010 - μέχρι την 30ή Ιουλίου 2011.