Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Δημήτρης Κατσούλης

ΣΤΟΜΙΟ – ΠΛΑΤΑΝΑ:
ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΑΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ,
ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΑΝΑΛΗΦΘΟΥΝ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΕΣ.



Σχόλιο του Δημήτρη Κατσούλη
τ. Δημάρχου Αυλώνος Ευβοίας
Σε προηγούμενη δημοσίευσή μας σχετικά με το θέμα του δρόμου Στόμιο- Πλατάνα είχαμε προτείνει :«Να υπάρξει υπεύθυνη ενημέρωση για την μελέτη που ενέκρινε το Υπουργείο Υποδομών, να εκτιμηθεί η λειτουργικότητα της πρότασης, σε τελική ανάλυση να μην απεμπλακεί το Υπουργείο Υποδομών από την αντιμετώπιση του προβλήματος. Είναι χρήσιμη μία δημόσια συζήτηση και σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, το .......
Υπουργείο Υποδομών, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Τεχνικό Επιμελητήριο, τους μελετητές, με την παρουσία των τοπικών αρχών, έτσι ώστε να αποσαφηνιστούν οι προτεινόμενες λύσεις και να επιλεγούν οι καλύτερες. Επιτέλους ας γίνει και κάτι σοβαρό σε αυτόν το τόπο.»(Βλ.http://evia2020.blogspot.com/2011/04/blog-post_29.html#more)
Σε αυτή την κατεύθυνση φαίνεται πως κινείται- έστω και καθυστερημένα- η πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας δια του Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας κ. Μπουραντά. Η σύσκεψη των εμπλεκομένων φορέων σε ανοικτή συζήτηση την προσεχή Τρίτη, 10 Μαίου 2011 στο Διοικητήριο στην Χαλκίδα είναι η πολιτικά και διοικητικά ενδεδειγμένη πρωτοβουλία για να επιλυθούν ζητήματα εσφαλμένης ενημέρωσης, να διασαφηνιστούν τα χρονοδιαγράμματα και να διατυπωθεί με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο η διάθεση των εμπλεκομένων φορέων, δηλαδή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Υπουργείου Υποδομών, να συνεργαστούν στενά όχι μόνο για την αποτελεσματική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος σε επίπεδο μελετών αλλά κυρίως για την εξασφάλιση των απαιτούμενων χρηματοδοτήσεων και εν συνεχεία την δρομολόγηση του έργου.
Ήδη η χτεσινή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κύμης - Αλιβερίου που μεταδόθηκε από το τοπικό ραδιόφωνο και εν συνεχεία η συνέντευξη στο ίδιο μέσο του Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας αποσαφηνίζουν το τοπίο, πράγμα που είναι αναγκαίο να ολοκληρωθεί στην σύσκεψη της Τρίτης.
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι αρμόδια για την εκτέλεση του έργου και συνεπώς για την αποδοχή της οποιασδήποτε μελέτης. Φαίνεται πως έχει γίνει κατανοητό ότι πρέπει να επισπευθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες χωρίς όμως αυτό να γίνει σε βάρος της ποιότητας των μελετών.
Κανείς δεν αρνείται την συμβολή της μελέτης που εκπόνησε το Πανεπιστήμιο Πατρών μετά από ανάθεση της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, δηλαδή της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Υποδομών δεδομένου μάλιστα ότι ο Καθηγητής κ. Γεώργιος Κούκης, διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνικής Γεωλογίας είναι ένας εκ των επιφανεστέρων γεωλόγων με πλούσιο ερευνητικό έργο και μάλιστα στην περιοχή της Κύμης από την δεκαετία του Ογδόντα. Τέθηκε πάντως το γνωστό θέμα της μορφής της μελέτης εφόσον αυτή δεν εκπονήθηκε κατά την νόμιμη διαδικασία εκπόνησης μελετών του νόμου 3316/2005, δηλαδή ανέκυψε η γνωστή αντιπαράθεση μεταξύ πανεπιστημιακών και μελετητών. Να λοιπόν και ένα άλλο επίπεδο αντιπαράθεσης. Την αποκλειστική όμως ευθύνη για την επίλυση του ζητήματος εν προκειμένω την έχει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Το πρόβλημα της Περιφέρειας σήμερα και της Νομαρχίας χθες είναι ότι κινούνται με διαφορετικούς ρυθμούς από εκείνους που επιβάλλουν οι τοπικές συνθήκες πυροδοτώντας έτσι επικοινωνιακά τετελεσμένα. Σε αυτό θα μπορούσαν να προστεθούν πολλές παροιμίες και αποφθέγματα….
Τα πράγματα αρχίζουν πάντως να ξεκαθαρίζουν.
Είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας για το πώς αξιοποιήσει την μελέτη του Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών ή απλώς να αναμένει αλλά και να επισπεύσει την ολοκλήρωση των μελετών που έχει αναθέσει. Εξάλλου αυτή θα αναλάβει την ευθύνη από τις συνέπειες των αποφάσεών της. Εκείνο που μπορούν οι καλοπροαίρετες πιέσεις να της επιβάλλουν είναι την επίσπευση του χρονοδιαγράμματος.
Η Περιφέρεια πρέπει να επισπεύσει την υλοποίηση του τμήματος της μελέτης που αναφέρεται στο επίμαχο σημείο του δρόμου Στόμιο - Πλατάνα αποσπώντας το ως ιδιαίτερο έργο. Αυτό νομίζουμε ότι δεν μπορεί εύκολα να το αρνηθεί.
Στόχος όλων πρέπει να είναι η αμεσότερη έναρξη των έργων χωρίς όμως την έκπτωση από διαδικασίες ανάθεσης που διασφαλίζουν τη χρηστή διοίκηση και τη νομιμότητα.
Καμία λύση και συνεπώς ούτε η πρόταση περί άμεσης δημοπράτησης της μελέτης του Πανεπιστημίου δεν οδηγεί σε ολοκλήρωση του έργου πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Είναι ασθενές το δίλλημα ότι η αποδοχή της πρότασης αυτής εξασφαλίζει την άμεση επίλυση του προβλήματος. Κατά την εκτίμησή μας ο μοναδικός εφικτός στόχος είναι το έργο να έχει ολοκληρωθεί πριν από το καλοκαίρι του 2012. Συνεπώς για το τρέχον έτος ο δρόμος θα παραμείνει στην ίδια κατάσταση. Η άποψη που υποστηρίζεται από τον Δήμο Κύμης Αλιβερίου περί απευθείας ανάθεσης λόγω κατεπείγοντος είναι νομικά επισφαλής διότι δεν τεκμαίρεται τρία χρόνια μετά την γέννηση του προβλήματος η έννοια του κατεπείγοντος έτσι ώστε να παρακαμφθεί η δημοπράτηση. Επίσης είναι και διαδικαστικά ατελέσφορη.
Ο δρόμος λοιπόν για μερικούς μήνες, ίσως και χρόνο, δεν θα έχει αποκατασταθεί. Έτσι τίθεται το θέμα της προσωρινής χρήσης του. Πρέπει να επισημαίνεται ασφαλώς στους οδηγούς η επικινδυνότητα του δρόμου αλλά- προς θεού- να μην μείνει κλειστός, εξαιρουμένης της περιόδου εκτέλεσης των έργων. Αυτό θα είναι καταστροφικό για την τοπική οικονομία της Σκύρου και της Κύμης αλλά και τη ευρύτερης περιοχής.
Ο δρόμος πρέπει να συνεχίσει να χρησιμοποιείται με τον τρόπο που χρησιμοποιήθηκε έως σήμερα. Δηλαδή να λειτουργήσουν φανάρια με ευθύνη όμως της Περιφέρειας ως προς την τοποθέτηση, συντήρηση και παρακολούθηση διότι μόνο η Περιφέρεια έχει την αρμοδιότητα αυτή.


Στο θέμα της χρήσης του δρόμου η Περιφέρεια πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερη πολιτική ευστροφία ξεπερνώντας τις κλασικές ετικέτες της δημοσιοϋπαλληλικής ευθυνοφοβίας.
Τέλος, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κύμης Αλιβερίου για την κινητοποίηση που οργανώνει την προσεχή Κυριακή 8 Μαίου 2011 είναι παντελώς άσκοπη και θεσμικά παράδοξη ενώ εκθέτει τον Δήμο ως προς τις πραγματικές του προθέσεις. Την Τρίτη έχει συγκληθεί η ευρεία σύσκεψη στο Διοικητήριο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με σκοπό – πέραν της ενημέρωσης-να βρεθεί λύση, λύση που πρέπει να συγκλίνει σε όσα προτείνουμε παραπάνω. Αυτή είναι η υποχρέωση της Περιφέρειας απέναντι στην τοπική κοινωνία την οποία επίσης και αυτή εκπροσωπεί και στην οποία έχει πολιτική και θεσμική υποχρέωση να λογοδοτεί. Δηλαδή δεν είναι υποχρέωσή της η αποδοχή μίας μονοσήμαντης διαδικασίας και μάλιστα κατά παρέκκλιση των αρχών της χρηστής διοίκησης και της διαφάνειας. Εάν από την σύσκεψη της Τρίτης δεν προκύψει η πολιτική βούληση της Περιφέρειας να δρομολογήσει με υπευθυνότητα και εφικτό χρονοδιάγραμμα λύση του προβλήματος τότε μόνο ίσως το Δημοτικό Συμβούλιο θα νομιμοποιηθεί να προβεί σε εκδηλώσεις διεκδίκησης στα πλαίσια των θεσμικών σχέσεων που πρέπει να διέπουν του Δήμους και την Περιφέρεια ως φορέων της τοπικής δημοκρατίας.
Μετά την Τρίτη θα επανέλθουμε.....