Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ-ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ


ΠΡΟΣ: Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,
κ. Ανδρέα Λοβέρδο  
ΘΕΜΑ : Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Κύμης «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»
Αξιότιμε Υπουργέ,
Θα θέλαμε κατ’ αρχάς να σας αναφέρουμε συνοπτικά το ιστορικό του Νοσοκομείου Κύμης :
  • Ιδρύθηκε το 1964 και το 1980 εγκαινιάστηκε το νέο κτίριο.
  • Στο Νοσοκομείο της Κύμης υπάγονται έξι Περιφερειακά ιατρεία και.........
    ένα Πολυδύναμο της Νήσου Σκύρου. Ανθρώπινο δυναμικό: 86 άτομα
  • Διαθέτει όλα τα βασικά τμήματα και κλινικές (παθολογικό, χειρουργικό, καρδιολογικό, ορθοπεδικό, παιδιατρικό,) εξωτερικά ιατρεία και εργαστήρια με πλήρη και σύγχρονο εξοπλισμό, έχει δε δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης.
  • Διαθέτει Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, με 5 μηχανήματα αιμοκάθαρσης που μπορούν να καλύψουν τουλάχιστον 30 νεφροπαθείς.

Εξυπηρετεί μια περιοχή εκτεταμένη γεωγραφικά (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Σκύρου), με κακό οδικό δίκτυο και δύσκολο γεωγραφικό ανάγλυφο που κάνει δυσχερέστατες τις διακομιδές εκτάκτων περιστατικών που επιβάλλουν άμεση θεραπευτική αντιμετώπιση. Εξυπηρετεί 36.300 άτομα, όχι μόνο το Δήμο Κύμης – Αλιβερίου αλλά και τη Νήσο Σκύρο!! Που εκτός των άλλων πρόκειται και για τουριστικές περιοχές. Που το καλοκαίρι ο πληθυσμός τους ξεπερνά τις 110.000.
Εξασφαλίζει τη νοσηλεία ασθενών χωρίς την ανάγκη μετάβασής τους σε Νοσοκομεία μεγαλύτερων αστικών κέντρων, με τον όποιο κίνδυνο μπορεί να σημαίνει αυτό για την υγεία τους, αλλά και με την ταλαιπωρία των ασθενών αλλά και των οικογενειών τους.
Επίσης προσφέρει θέσεις εργασίας και δίνει ζωή στον τόπο.
Το Νοσοκομείο Κύμης φέρει το όνομα του μεγάλου ευεργέτη της ανθρωπότητας του Κυμαίου ιατρού και ερευνητή Γεωργίου Ν. Παπανικολάου.
Από το 2006 λειτουργεί στην Κύμη το Ινστιτούτο Τεκμηρίωσης, Πληροφόρησης και Έρευνας του καρκίνου «Γεώργιος Ν. Παπανικολάου». Δημιουργήθηκε από το Δήμο σε συνεργασία με την ιατρική σχολή του πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και στόχο έχει την ιατρική έρευνα για τον καρκίνο. Η λειτουργία του και η διεύρυνση του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Νοσοκομείο Κύμης, του οποίου ο εκάστοτε διοικητής είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου. Η Κύμη , η ιδιαίτερη πατρίδα του παγκόσμιου ευεργέτη, χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερο αποτελεί σημείο αναφοράς της παγκόσμιας Ιατρικής κοινότητας.
Αξιότιμε Υπουργέ,
Εκφράζοντας την αγωνία μας για την πορεία του Νοσοκομείου Κύμης, μετά τις τελευταίες εξελίξεις σας κοινοποιούμε τις δύο αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Κύμης - Αλιβερίου, αλλά και την απόφαση της έκτακτης σύσκεψης που προκλήθηκε στην Κύμη, την Τρίτη 24 Μαΐου και παρακαλούμε για την επίσημη και ξεκάθαρη δέσμευση, ότι το Νοσοκομείο Κύμης θα παραμείνει ως έχει και ότι θα γίνει προσπάθεια αναβάθμισης του.
Παράλληλα με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να μας γνωρίσετε την πλήρη εισήγηση της Επιτροπής του Καθηγητή Λιαρόπουλου, ώστε να ενημερωθούν οι κάτοικοι, με λεπτομέρειες για τις προτάσεις , τα κριτήρια αλλά και την τεκμηρίωση της πρότασης.
Παρά τις δηλώσεις για δημόσια διαβούλευση (και μέσω διαδικτύου), δεν καταφέραμε να βρούμε στοιχεία- ούτε τρόπο έκφρασης των απόψεων μας.
Παρακαλούμε για την ενημέρωση μας σε ένα τόσο μείζον θέμα για την περιοχή μας. Η ανησυχία μας και οι εύλογες απορίες μας εστιάζονται στην πρόταση της επιτροπής για την λειτουργία των κλινικών, για την μονάδα τεχνητού νεφρού αλλά και την ενσωμάτωση (ελπίζουμε) των προβλέψεων του άρθρου 1 του Π.Δ. 131/15.5.1987 (ΦΕΚ 73/ Α'-25.5.1987) , όπου η Κύμη περιλαμβάνεται στις χαρακτηρισμένες ως προβληματικές και άγονες περιοχές και τυγχάνει (βάσει και των Ευρωπαϊκών οδηγιών) ιδιαίτερης αντιμετώπισης, λόγω των κοινωνικών, γεωγραφικών συγκοινωνιακών και οικιστικών τους συνθηκών.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να σας καλέσουμε την Κυριακή 29 Μαΐου και ώρα 11.30 πμ στην αίθουσα του Γηροκομείου Κύμης, όπου προγραμματίζουμε συζήτηση για την προάσπιση της διοικητικής αυτοτέλειας και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στο Νοσοκομείο μας. Η παρουσία σας ή εκπροσώπου εκτός από εξαιρετικά τιμητική για εμάς θα ήταν ίσως διαφωτιστική για όλους μας.
Με εκτίμηση
Ο Δήμαρχος Κύμης – Αλιβερίου
Δημήτρης Γ. Θωμάς