Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Γ. ΖΕΜΠΙΛΗΣ


Δήμαρχος Χαλκιδέων

ΔΗΛΩΣΗ

Κατά τις εκλογές της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Στερεάς Ελλάδας, η συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων του Νομού μας, μου πρότειναν να διεκδικήσω την προεδρία της Ένωσης, προκειμένου να εκπροσωπηθεί η Εύβοια σε ένα κορυφαίο συλλογικό όργανο της Περιφέρειας.
Η άποψη αυτή έγινε δεκτή και από τους .....
συναδέλφους μου των υπολοίπων περιοχών, οι οποίοι κατενόησαν ότι ο Νομός μας, ως ο εκτενέστερος και πολυπληθέστερος, είναι αδικημένος σε επίπεδο εκπροσώπησης, έναντι της Βοιωτίας που εξέλεξε περιφερειάρχη αλλά κυρίως έναντι της Φθιώτιδας που ως έδρα αποτελεί το κέντρο λήψης των αποφάσεων.
Έτσι, ομόφωνα οι αιρετοί εκπρόσωποι της πλειοψηφούσας παράταξης της ΠΕΔ, πρότειναν την υποψηφιότητά μου για τη θέση του προέδρου της Ένωσης.
Κατά το διάστημα προ της συγκρότησης του ΔΣ και κατόπιν εξουσιοδότησης των συναδέλφων μου, επεδίωξα κατ’ επανάληψη να συναντηθώ και με το συνάδελφό μου κ. Θωμά, κάτι που δεν κατέστη εφικτό εξαιτίας προσχηματικών του αρνήσεων.
Τελικά, σε τηλεφωνική μας επικοινωνία, το βράδυ της Πέμπτης, απάντησε σε σχετική μου πρόταση ότι δεν επιθυμεί θέση στο προεδρείο της΄Ενωσης, λόγω της υπεραπασχόλησής του στο Δήμο Κύμης-Αλιβερίου, δηλώνοντας ότι θα παραμείνει απλό μέλος του ΔΣ της.
Με τη στάση και τη συμπεριφορά του προ καιρού, ο κ. Θωμάς είχε καταστήσει σαφές ότι -για δικούς του λόγους- αρνείτο κάθε επικοινωνία ή συνεργασία με την παράταξη της πλειοψηφίας της ΠΕΔ.
Πράγματι, κατά την εκλογή του προεδρείου, ο κ. Θωμάς ψήφισε τον κ. Τετριμίδα και παρά τους ισχυρισμούς του, αποδέχθηκε την πρόταση του κ. Παπαγγελή για τη θέση του αντιπροέδρου.
Ωστόσο, έχει ενδιαφέρον ότι ο κ. Θωμάς αιτιολόγησε τη ψήφο του στον προερχόμενο από τη Φθιώτιδα κ. Τετριμίδα, δηλώνοντας ότι λόγω της εγγύτητας, «θα μπορεί μέρα παρά μέρα να βρίσκεται στην έδρα της ΠΕΔ και να εκτελεί με μεγαλύτερη ευχέρεια τα καθήκοντά του».
Την άποψη αυτή, την οποία ουδείς άλλος εκ των μελών του ΔΣ τόλμησε δημόσια να εκστομίσει, τη θεωρώ επικίνδυνη, καθώς ενισχύει τη «Λαμιοκεντρική αντίληψη» σε βάρος της ισόρροπης εκπροσώπησης των Νομών της Περιφέρειας.
Δυστυχώς, η άποψη αυτή και με το άλλοθι της παραδοχής ενός Ευβοέα δημάρχου, άρχισε να καλλιεργείται παρασκηνιακά, δημιουργώντας το δεδομένο ότι η θέση του προέδρου δικαιωματικά θα πρέπει να καταλαμβάνεται από εκπρόσωπο της έδρας της Ένωσης, οι δε άλλες περιοχές να περιορίζονται σε ρόλους κομπάρσου.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αποτελεί αρνητική εξέλιξη για το Νομό μας, το γεγονός ότι η Εύβοια δεν εκπροσωπείται στο νέο όργανο της ΠΕΔ από τις θέσεις ευθύνης του Προέδρου και του Γεν. Γραμματέα, αφού ο κ. Θωμάς περιορίστηκε στην τιμητική αλλά στερούμενη παντελώς ουσιαστικών αρμοδιοτήτων, θέση του αντιπροέδρου.
Κι αυτό, παρά το ότι θα μπορούσε, με την καθοριστική του ψήφο, στο πλαίσιο των επιλογών του, να επιβάλλει ηγετική εκπροσώπηση από το Νομό μας στην ΠΕΔ, εκ των άξιων αυτοδιοικητικών που συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο της μείζονος μειοψηφίας.
Προσωπικά, εξακολουθώ να περιβάλλω με φιλικά και συναδελφικά συναισθήματα τον κ. Θωμά, για τον απλό λόγο ότι η προσπάθεια που έκανα, δεν είχε στοιχεία προσωπικής καταξίωσης –άλλωστε είμαι επανεκλεγμένος δήμαρχος του μακράν μεγαλύτερου Δήμου της Περιφέρειας- αλλά τα χαρακτηριστικά της εκπροσώπησης της Εύβοιας, στο πλαίσιο μιας ισόρροπης και δίκαιης κατανομής εξουσιών στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους αιρετούς εκπροσώπους των Νομών Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Φωκίδας και Ευρυτανίας που στήριξαν δήμαρχο προερχόμενο από το Νομό μας, την Εύβοια.
Ιδιαίτερα, να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους αυτοδιοικητικούς του Νομού μας –στη συντριπτική τους πλειοψηφία- για την εμπιστοσύνη που επέδειξαν στο πρόσωπό μου.
Σε ότι με αφορά, θα εξακολουθήσω να δίνω τη μάχη της αυτοδιοίκησης, προασπιζόμενος πάντα τα συμφέροντα του τόπου μας.