Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Σε αγώνα δρόμου 6 συνεταιριστικές τράπεζες για αύξηση κεφαλαίου

Αγώνα δρόμου έχουν ξεκινήσει έξι συνεταιριστικές τράπεζες για την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου, ζητώντας συνολικά από τις τοπικές κοινωνίες 58 εκατ. ευρώ. Η αύξηση κεφαλαίου -με τις επισφάλειες στο 25%- θεωρείται αναγκαία για να βγουν από το «κόκκινο» και εντός του Οκτωβρίου να προχωρήσει και το σχέδιο για την Αναπτυξιακή Τράπεζα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Πρόκειται για τις συνεταιριστικές Τράπεζες σε Δυτική Μακεδονία, Δωδεκάνησα, Εύβοια, Ήπειρο, Πελοπόννησο και Σέρρες. Σε δεύτερο ....χρόνο θα ακολουθήσουν αυξήσεις κεφαλαίου από τις υπόλοιπες 7 συνεταιριστικές τράπεζες οι οποίες πληρούν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, αλλά θα αναζητήσουν κεφάλαια για περαιτέρω ανάπτυξη.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών κ. Μυρτάκης αναφερόμενος στη δημιουργία της Τράπεζας για τους Μικρομεσαίους, σημείωσε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένει τις εξελίξεις, καθώς δεν δημιουργείται νέα τράπεζα στην ελληνική αγορά, αλλά προσαρμόζονται οι υφιστάμενες συνεταιριστικές στις ανάγκες των μικρομεσαίων.

Την ίδια στιγμή διατεθειμένο να δραστηριοποιηθεί σε Πελοπόννησο και Μακεδονία εντός εξαμήνου είναι το Ίδρυμα Ταμιευτηρίων της Γερμανίας, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό.

Στην εκτίμηση αυτή προχώρησε ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ν.Μυρτάκης, η οποία βασίζεται -όπως δήλωσε ο ίδιος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου- στις συνομιλίες που είχε με εκπροσώπους του Ιδρύματος Ταμιευτηρίων της Γερμανίας.

Σημειώνεται ότι οι συνεταιριστικές τράπεζες εκτός από τις επαφές με την ΓΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ για την Τράπεζα των ΜμΕ έχουν ζητήσει τεχνογνωσία και συνεργασία και από το Ίδρυμα Ταμιευτηρίων της Γερμανίας.

Όπως ανάφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών κ. Ν.Μυρτάκης: «ενδιαφερόμαστε να συνεργαστούμε με οποιοδήποτε τραπεζικό ίδρυμα με παρόμοια χαρακτηριστικά και με το Ίδρυμα Ταμιευτηρίων της Γερμανίας έχουμε κάνει συζητήσεις. Μας ενδιαφέρει να αποκτήσουμε μια γραμμή ρευστότητας αν και οι Γερμανοί θέλουν αυτόνομη παρουσία, ενώ έχουν δεσμευτεί ότι δεν θα πάνε σε πόλεις που έχουν παρουσία οι συνεταιριστικές.

» Πιλοτικά, οι Γερμανοί θα ξεκινήσουν σε ένα εξάμηνο. Μας θεωρούν συγγενή τραπεζικά ιδρύματα και ίσως σε κάποιες εργασίες λιανικής να υπάρξει συνεργασία ή σε κεντρικό επίπεδο αντλώντας ρευστότητα, αλλά δεν θα συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Μικρομεσαίων».

Οι συνεταιριστικές τράπεζες είναι προϊόν επιμελητηριακό, όπως σημειώθηκε σε κοινή συνέντευξη Τύπου της ΕΣΕΕ της ΓΣΕΒΕΕ και της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών και στηρίχθηκε η ανάπτυξή τους στα 200.000 μέλη τους, αλλά μέχρι τα 700.000 που είναι οι μικρομεσαίοι πανελλαδικά υπάρχουν δυνατότητες προσέλκυσης καταθέσεων.

Στο μεταξύ, γνωστοποιήθηκε ακόμη, ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα μπήκαν οι υπογραφές για το Ταμείο Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας.

Ο κ. Μυρτάκης ανέφερε, ακόμη, ότι για την κεφαλαιακή ενίσχυση των συνεταιριστικών τραπεζών απαιτούνται με βάση τα στοιχεία 63 εκατ. ευρώ και τα ποσά που θα υποβάλλουν στα ενημερωτικά δελτία οι συνεταιριστικές είναι 82 εκατ. ευρώ.

Άρα υπάρχει υπερκάλυψη και γνωστοποιήθηκε ότι συμμετέχουν στο σχήμα εκτός από την ενίσχυση κεντρικού συντονιστικού ρόλου της Πανελλήνιας Τράπεζας, οι Συνεταιριστικές τράπεζες Δυτικής Μακεδονίας, Δωδεκανήσου, Εύβοιας, Ηπείρου και Σερρών και σταδιακά θα μπορέσουν να ενταχθούν και άλλοι ανάλογα με τις κεφαλαιακές ανάγκες όπως θα διαμορφωθούν.

Για να επιτευχθεί ο στόχος της δημιουργίας Τράπεζας για τις ΜμΕ οι εκπρόσωποι των συνεταιριστικών τραπεζών, που βρίσκονται σε επαφές με την ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ, απευθύνουν έκκληση προς τα μέλη των ΜμΕ να στηρίξουν τις αυξήσεις.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ.Καββαθάς σχολίασε ότι το νέο σχήμα με βάση τις υγιείς συνεταιριστικές τράπεζες, θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με τη στήριξη όλων των επαγγελματιών βιοτεχνικών μικρομεσαίων της χώρας και με τη στήριξη των συνδικαλιστικών οργανώσεων και μπορεί να καταστεί μοχλός ανάπτυξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β.Κορκίδης σημείωσε ότι θα στηρίξουν την προσπάθεια αλλά πρώτα πρέπει να αποδείξει το τραπεζικό σύστημα ότι διαθέτει κεφαλαιακή επάρκεια.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΣΕΕ «είμαστε πεπεισμένοι ότι η Συνεταιριστική Πίστη σε συνδυασμό με την εθνική κάλυψη της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και των επιμελητηρίων είναι σε θέση να δημιουργήσει μια Τράπεζα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων».
» Τονίζουμε ότι η προτεινόμενη Αναπτυξιακή Τράπεζα δεν έχει σκοπό να επικαλύψει δομές όπως το ΕΤΕΑΝ ή το Jeremie Holding Fund. Αντιθέτως, στόχος θα είναι η αξιοποίηση των παραπάνω δράσεων και όχι η διεκδίκηση μεριδίου αγοράς από τις εμπορικές τράπεζες, αλλά η διευκόλυνση της ρευστότητας των μικρομεσαίων στο πλαίσιο των κανόνων εποπτείας και σε υγιείς ανταγωνιστικές βάσεις».
Το σχήμα θα προχωρήσει σε συνεργασία με την ΕΤΕπ και με το Πρόγραμμα Jessica και Jeremy και με το ΕΤΕΑΝ για άντληση ρευστότητας, ενώ θα υπάρξει προσαρμογή προϊόντων και υπηρεσιών στις ανάγκες των ΜμΕ, οι οποίες σημειώνεται ότι θα μπορούν να συμμετάσχουν και στο μετοχικό κεφάλαιο των συνεταιριστικών τραπεζών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη στις συνεταιριστικές τράπεζες έχουν αυξηθεί κατά 6.201 το τελευταίο διάστημα δείχνοντας με αυτό τον τρόπο την εμπιστοσύνη τους στο θεσμό.