Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

ΕΤΕΛΕΣΘΗ Η ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Ν  Τ Υ Π Ο Υ

            Με αρχαιοπρεπή μεγαλοπρέπεια ετελέσθη, την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014 το βράδυ, κατά την διάρκεια της καθιερωμένης προεορτίου του Αγίου Δημητρίου Αγρυπνίας, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, η Αρχαιοπρεπής Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, συλλειτουργούντος του αγίου Πρωτοσυγκέλλου π. Νικοδήμου Ευσταθίου και άλλων Κληρικών της Τοπικής μας Εκκλησίας και πολλών ευσεβών χριστιανών.
Η Θεία Λειτουργία αυτή, των πρώτων ...χριστιανικών αιώνων, που διαδόθηκε υπό το όνομα του Αγίου Ιακώβου ανήκει στο λεγόμενο Συριακό ή Αντιοχειανό λειτουργικό τύπο. Η απόδοσή της στον Άγιο Ιάκωβο, πρώτο Επίσκοπο Ιεροσολύμων καθώς και οι εσωτερικές ενδείξεις μαρτυρούν, ότι πρόκειται για Λειτουργία που διαμορφώθηκε στα Ιεροσόλυμα και στη συνέχεια διαδόθηκε σε άλλες πόλεις της Παλαιστίνης, στη Συρία, την Αραβία, το Σινά, την Αίγυπτο, την Ελλάδα και στις Σλαβικές χώρες.
Μετά την ανάγνωση του Ευαγγελικού Αναγνώσματος, ο Σεβασμιώτατος ερμήνευσε τον θείο λόγο στους πιστούς αναφερθείς στον βίο του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου και στην Θεία Λειτουργία του και συνέστησε στους πιστούς να μελετήσουν την επιστολή του, που βρίσκεται στην Καινή Διαθήκη.
Στο τέλος της Ιεράς Αγρυπνίας, τέθηκε προς προσκύνηση των πιστών τεμάχιο Ιερού Λειψάνου του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, το οποίο φυλάσσεται στην Ιερά Μητρόπολη.
Η Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου, εδώ και πολλά χρόνια έχει καθιερωθεί στην Ιερά μας Μητρόπολη, να τελείται στην μνήμη του ή μια Κυριακή πριν και γι’ αυτό την παρελθούσα Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014, ετελέσθη και στην παλαιοχριστιανική Βασιλική της Πολιούχου Χαλκίδος Αγίας Παρασκευής, με τη συμμετοχή πλήθους ευσεβών χριστιανών.