Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ Ι. ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ, ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΕΥΑΝΘΙΑ ΡΕΜΠΟΥΤΣΙΚΑ

 Τιμητική Συναυλία - Αφιέρωμα στην μεγάλη ελληνίδα συνθέτη ΕΥΑΝΘΙΑ ΡΕΜΠΟΥΤΣΙΚΑ πραγματοποιήθηκε, στα πλαίσια των φετινών ΚΒ΄ Δημητρίων, τα οποία διοργανώνει κάθε χρόνο ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, την Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014 το απόγευμα, στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, από την Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής του Πνευματικού Κέντρου του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, υπό την διεύθυνση του εκλεκτού μουσικού, θεολόγου και κατηχητού κ. Δημήτρη Παπαθανασίου.
Στη Συναυλία, που είχε τον γενικό τίτλο «ΠΟΛΗ – ένα μουσικό ταξίδι εμπνευσμένο από την Ευανθία Ρεμπούτσικα» παραβρέθηκε η ίδια η συνθέτης κ. Ευανθία Ρεμπούτσικα και τιμήθηκε από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο για ....την προσφορά της στην ποιοτική ελληνική μουσική και ευρύτερα στον νεοελληνικό πολιτισμό.
Η Συναυλία υπήρξε λαμπρή και άρτια οργανωμένη και αυτό γιατί όλοι οι συντελεστές συνεργάστηκαν άψογα και με πνεύμα αυτοθυσίας, ενώ απέδωσαν με θαυμάσιο τρόπο τα κομμάτια της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, τα οποία αγγίζουν τις ευαίσθητες χορδές του κάθε ακροατή.
Η προσέλευση των κατοίκων της Πόλεώς μας ήταν συγκινητικά μεγάλη, γεγονός που φανερώνει ότι οι Χαλκιδείς, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Τοπικής Εκκλησίας, «διψούν» για ποιότητα σε όλες τις μορφές της τέχνης, ενώ παράλληλα και με αυτή τους την παρουσία έδειξαν ότι σέβονται, τιμούν και συντρέχουν το έργο της Τοπικής Εκκλησίας –δικό τους έργο στην πραγματικότητα- που με τις κάθε μορφής εκδηλώσεις Της είναι πάντα κοντά στο Λαό διδάσκοντας, ενημερώνοντας, νουθετώντας.
Αυτή η πληθωρική παρουσία του λαού της Χαλκίδος συνετέλεσε και στην συλλογή αρκετών τροφίμων για την ενίσχυση του συσσιτίου του Μητροπολιτικού μας Ι. Ναού, από το οποίο σιτίζονται καθημερινά 363 συνάνθρωποί μας και φαρμάκων για το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο της Εκκλησίας μας, όπου 250 άνεργοι και ανασφάλιστοι βρίσκουν καταφυγή και βοήθεια, αφού η συναυλία είχε και φιλανθρωπικό χαρακτήρα.  
Στην αρχή της Εκδήλωσης, ο Αρχιμανδρίτης Αιμιλιανός Χρήστου, Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ι. Ναού του Αγίου Δημητρίου, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους με μια ζεστή και σύντομη προσλαλιά, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την ευλογία που έδωσε ώστε να πραγματοποιηθεί η Συναυλία, ενώ, απευθυνόμενος στην κ. Ευανθία Ρεμπούτσικα, την καλωσόρισε, λέγοντάς της: «Όταν ένας καλλιτέχνης, όπως Εσείς, αγαπητή και εκλεκτή και φωτεινή κυρία Ευανθία Ρεμπούτσικα, μπορεί με τη μουσική του να μας πλημμυρίζει με Φως και να μας κάνει ικανούς, μέσα από το σύναγμα των ήχων του, να ατενίζουμε τον Ουρανό μας μεταμορφωμένο, από σκοτεινό σε «καθαρό, αυθεντικό, ανθεκτικό», όπως θ’ ακούσουμε στην «Αλεξάνδρεια», κι’ όταν, ακόμη, μέσα από το τραγούδι για την αιώνια και όντως «Πόλη», την Κωνσταντινούπολη, συνειδητοποιούμε «ποιο φως μας ενώνει, ποια δύναμη πέρα απ’ τ’ αστέρια», τότε στ’ αλήθεια «οι πηγές με τα θαύματα» που τραγουδούμε μαζί Σας, αποτελούν «απαρχήν άλλης βιοτής, της αιωνίου». Και κλείνοντας, χρησιμοποίησε στίχους από το τραγούδι της «ΕΦΤΑ ΠΟΤΗΡΙΑ», λέγοντάς της: «Στα μαλλιά σου τα κύματα, στην ποδιά σου φιλήματα, στα όνειρά σου τα σχήματα του φεγγαριού...».  Σε Σας προσφέρουμε, αγαπητή μας κυρία Ρεμπούτσικα, «τα Σα εκ των Σων...» και Σας καλωσορίζουμε! Σας αγαπούμε... ξανά και ξανά!».
Στη συνέχεια η κατηχήτρια κ. Κυριακή Παπαγρηγορίου, με γλαφυρό τρόπο, παρουσίασε την προσωπικότητα και το έργο της κ. Ευανθίας Ρεμπούτσικα και την προσφορά της στην ελληνική μουσική.
Κατόπιν, άρχισε το μουσικό πρόγραμμα της βραδιάς, το οποίο περιελάμβανε δεκατέσσερα από τα αγαπημένα τραγούδια της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, σε στίχους μεγάλων ελλήνων συνθετών και ποιητών, τα οποία έχουν τραγουδήσει μεγάλου έλληνες ερμηνευτές: «Ο ΣΤΑΘΜΟΣ», «ΤΟ ΓΛΥΠΤΟ», «ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ», «H ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ – ΓΕΛΙΑ  ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ», «ΕΦΤΑ ΠΟΤΗΡΙΑ», «ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ», «ΘΑΛΑΣΣΑ ΓΥΑΛΙ», «ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ (ΚΡΙΝΑ ΤΟΥ ΓΥΑΛΟΥ)», «ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΣΕΝΑ», «ΠΟΛΗ», «ΠΩΣ ΝΑ ΞΕΧΑΣΩ», «ΜΙΑ ΦΩΝΗ ΜΑΚΡΥΝΗ», «ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ» και «CAROUZEL». Ιδιαίτερα το κομμάτι «ΠΟΛΗ», ΣΕ ΣΤΊΧΟΥς της Ελένης Ζιώγα και με την εξαιρετική ερμηνεία της Φωτεινής Καπαγιάννη συγκίνησε όλους τους ακροατές.
Ο Διευθυντής της Ορχήστρας κ. Δημήτριος Παπαθανασίου, οι μουσικοί Όλγα Κετσεμενίδη στο πιάνο, Πόπη Στρατάκια στο συνθεσάιζερ, Ρέα Κάβουρα στο ακορντεόν, Δανάη Λουκίδη στο βιολί, Μαρία Σωτηροπούλου στο φλάουτο, Αναστάσης Φριτζέλας στο κλαρινέτο, Χρήστος Μαρμαρινός στο κλαρίνο, Νίκος Μπόμπορης και Θανάσης Ντόλας στην κλασσική κιθάρα, Σπύρος Γεωργιάδης στο ούτι, το νέι και το μπουζούκι, Δημήτρης Κικίδης στο ηλεκτρικό μπάσο, Κώστας Μίχος στη ντράμς, Δημήτρης Ταυταρίδης στο μπουζούκι, οι ερμηνευτές Φωτεινή Καπαγιάννη,  Γιώργος Δρακούλης και Σπύρος Λιντοβόης έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, στην πραγματικότητα «ένα κομμάτι από την ψυχή τους» για την πραγματοποίηση  της εκδήλωσης.
Η κ. Ευανθία Ρεμπούτσικα πριν το τελευταίο κομμάτι ανέβηκε στη σκηνή και έπαιξε βιολί, με τον πάντοτε αριστοτεχνικό της τρόπο, μαζί με την υπόλοιπη Ορχήστρα στο ορχηστρικό κομμάτι CAROUSEL, και καταχειροκροτήθηκε αδιάκοπα από όσους προσήλθαν στη συναυλία, οι οποίοι ζητούσαν ξανά και ξανά να παραμείνει στη σκηνή.
Όπως πάντα, ιδιαίτερη και με νόημα ήταν η ομιλία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος, καταρχήν, με πολύ θερμούς λόγους συνεχάρη και ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Προϊστάμενο του Μητροπολιτικού μας Ναού π. Αιμιλιανό, τον μαέστρο κ. Παπαθανασίου, τα μέλη της Ορχήστρας και όλους εκείνους που συνέβαλαν στην διοργάνωση της άψογης Συναυλίας, την οποία προσέφεραν στο κοινό της Χαλκίδος.
Στη συνέχεια, απευθύνθηκε στην κ. Ευανθία Ρεμπούτσικα και με αφορμή το όνομά της, είπε ότι  ως «ευώδες άνθος», αποπνέει ευωδιά η όλη ζωή, στάση και προσφορά της. Την χαρακτήρισε, ακόμη, ως άνθρωπο «εμπνευσμένο» από τον Θεό, ο οποίος προικοδοτεί τον κάθε άνθρωπο με τάλαντα και χαρίσματα και έτσι ενέπνευσε από την μικρή της ηλικία την κ. Ρεμπούτσικα, ώστε εύκολα να βρίσκει σ’ εκείνη  εφαρμογή  η φράση ότι «είναι γεννημένη γι' αυτό που κάνει». Τόνισε ακόμη, ότι η κ. Ρεμπούτσικα προσφέρει ήθος με την μουσική της, την οποία, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «όταν βλέπεις να παίζει μουσική, συνειδητοποιείς ότι σου μιλά με μιαν άλλη γλώσσα, αυτήν του «έσω ανθρώπου», ενώ στην συνομιλία αυτή συμμετέχει και το σώμα με τις κινήσεις του, αφού η μουσική αποτελεί έκφραση του όλου ανθρώπου». Επίσης, τόνισε ότι επειδή όλοι μας βλέπουμε τον κόσμο καθημερινά να παλαιώνει, έχουμε όλο και περισσότερο  ανάγκη από την πνοή και την ομορφιά της καλλιτεχνικής δημιουργίας, η οποία έρχεται Άνωθεν. Ακόμη αναφερόμενος στην αφιέρωση της Εκδηλώσεως στην Κωνσταντινούπολη, επεσήμανε ότι οι πόλεις μπορεί αν είναι πολλές, αλλά «Μια είναι η Πόλις», που κρατά την καρδιά όλων αγκιστρωμένη πάνω Της.
Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος, τόνισε ότι η Συναυλία υπήρξε μια  καρδιακή προσφορά αγάπης, θαυμασμού, ευγνωμοσύνης και πολλών ευχών για την κ. Ρεμπούτσικα, η οποία, όπως είπε, με τη ζωή και το έργο της αποπνέει άρωμα και εμπνέει πολιτισμό!
Αμέσως μετά την προσφώνησή του ο Σεβασμιώτατος απένειμε στην κ. Ευανθία Ρεμπούτσικα μια αγιογραφημένη Ιερά Εικόνα της Παναγίας, που χαρακτηρίζεται από την ιερά Υμνωδία ως «Πόλις του Παμβασιλέως Χριστού», για να την τιμήσει «για την προσφορά της στον ελληνικό πολιτισμό», κάτω από τα θερμά χειροκροτήματα του λαού της Χαλκίδος, ο οποίος και με αυτό τον τρόπο έδωσε το «σύμψηφό» του για την πρωτοβουλία αυτή του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου.
Εμφανώς συγκινημένη η κ. Ρεμπούτσικα παρέλαβε το Ιερό Εικόνισμα και με ευλάβεια το ασπάστηκε, ενώ ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την τιμή, την οποία, όπως χαρακτηριστικά και με περίσσια ειλικρίνεια είπε, «θα θυμάμαι έως το τέλος της ζωής μου» συνεχάρη την Ορχήστρα και τον μαέστρο για την Συναυλία και την απόδοση των τραγουδιών της.
Το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού την έκανε να πάρει πιάσει πάλι το βιολί  και να ανέβει στη σκηνή για να παίξει μαζί με την Ορχήστρα το κομμάτι «ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ (ΚΡΙΝΑ ΤΟΥ ΓΥΑΛΟΥ)», γοητεύοντας όλο το κοινό, το οποίο από πολύ νωρίς είχε κατακλύσει το αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου, σε τέτοιο σημείο ώστε πολλοί να μην εξασφαλίσουν μια θέση. Ευτυχώς οι διοργανωτές, σε άριστη συνεργασία με την φιλοξενούσα την Συναυλία Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας, είχαν φροντίσει ώστε, στο φουαγιέ του αμφιθεάτρου, να υπάρχει γιγαντοοθόνη με άψογη εικόνα και ήχο, που αναμετέδιδε όλα όσα συνέβαιναν στην αίθουσα, ενώ πίσω από τους μουσικούς προβαλλόταν οπτικό υλικό από την ζωή και την προσφορά της κ. Ρεμπούτσικα, αλλά και την Κωνσταντινούπολη, το οποίο επιμελήθηκε ο κ. Κωνσταντίνος Δήμου.
Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους πολλοί Κληρικοί, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας κ. Φάνης Σπάνος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκιδέων κ. Γεώργιος Γιαννούκος, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Βράκας, ο ευεργέτης της Ιεράς Μητροπόλεως και τ. Βουλευτής κ. Άγγελος Πνευματικός κ.ά.
Ο Μητροπολιτικός Ι. Ναός Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος και τα μέλη της Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής του Πνευματικού του Κέντρου ιδιαιτέρως ευχαριστούν για την υλοποίηση της Συναυλίας:
·           Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο.
·           Τον Αντιπεριφερειάρχη Ευβοίας κ. Φάνη Σπανό, τους συνεργάτες του και τους εργαζομένους στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, για την παραχώρηση  του Συνεδριακού Κέντρου.
·           ​Το κατάστημα μουσικών οργάνων Music Maniaτης κ. Γιώτας Σιάνου, για την φιλότιμη δωρεάν παραχώρηση του πιάνου.
·           Τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος και όλα τα τοπικά Μ.Μ.Ε. για την προβολή της Συναυλίας και την δωρεάν δημοσίευση των ανακοινώσεων και των Δελτίων Τύπου.
·           Όσους προσήλθαν και όσους έφεραν τρόφιμα και φάρμακα για την ενίσχυση των πτωχών και αδυνάτων συνανθρώπων μας.