Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΕΡΕΑΣ -Κώστας Χαϊνάς Περιφερειακός Σύμβουλος

Δελτίο Τύπου για την συνεδρίαση του ΠΣ της Δευτέρας 16-2-2015

Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θέσαμε τα παρακάτω θέματα και καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις.
  1. Για το θέμα των κλειστών εργοστασίων και των εκκρεμών έργων της Εύβοιας
Για το θέμα των κλειστών εργοστασίων της Εύβοιας και το πρόβλημα της ανεργίας και ειδικά της ανεργίας των νέων, μιλήσαμε για το θέμα του νέου αναπτυξιακού μοντέλου που έχει ανάγκη η περιφέρεια και ασφαλώς ο Νομός της Εύβοιας. Και η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου συνδέεται με νέες επενδύσεις. Και για να γίνουν νέες επενδύσεις, χρειάζονται αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν σε όλα τα επίπεδα του κρατικού....
μηχανισμού. Με μηδενισμό της γραφειοκρατίας, με φορολογική και ασφαλιστική ελάφρυνση της επιχειρηματικότητας και ειδικά των νέων που θέλουν να επιχειρήσουν, συμβολική συμμετοχή στις υποχρεώσεις αυτές, τουλάχιστον για τα πρώτα πέντε χρόνια της δραστηριότητας τους. Αλλαγές οι οποίες είναι αλληλένδετες με ένα νέο πολιτικό κλίμα που πρέπει να επικρατήσει στη χώρα που θα ευνοεί τις νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες.

Για το θέμα των κλειστών εργοστασίων θα πρέπει να εξετάζουμε κάθε φορά με ποιο συγκεκριμένο τρόπο η Περιφέρεια θα μπορεί να παίξει έναν δημιουργικό διαμεσολαβητικό ρόλο, αξιοποιώντας σοβαρές αρμοδιότητες που ήδη έχει όπως η αδειοδότηση κ.ά. Και όχι να αποφεύγουμε τις όποιες ευθύνες, παραπέμποντας τα θέματα αυτά στην κεντρική εξουσία.
Στενά δεμένο με την βιώσιμη ανάπτυξη ειδικά της Εύβοιας αποτελούν τα έργα υποδομής (οδικό δίκτυο, δρόμοι, παρακάμψεις πόλεων κ.ά.). Συμφωνούμε απόλυτα με την παρέμβαση του προέδρου του τμήματος Ευβοίας του ΤΕΕ για τα θέματα αυτά και θα πρέπει και η Περιφέρεια και οι υπηρεσίες της, να αναλάβουν πιο ενεργό και πρωταγωνιστικό ρόλο για την προώθηση αυτών των έργων. Και με την ευκαιρία εκτιμώ ότι η συμμετοχή των επιστημονικών φορέων της Περιφέρειας να μην τους τιμάμε με μια ομιλία μόνο, αλλά να τους καταστήσουμε συμμέτοχους ενεργούς τεχνικούς συμβούλους του ΠΣ και της Περιφέρειας.
  1. Για το θέμα της τουριστικής προβολής της Περιφέρειας
Τονίσαμε ότι ένας από τους πιο ισχυρούς αναπτυξιακούς μοχλούς της Περιφέρειας είναι ο τομέας του τουρισμού. Ιδιαίτερα εάν αξιοποιήσαμε τα σημαντικά στρατηγικά πλεονεκτήματα που διαθέτουμε ως Περιφέρεια. Μεγάλους ορεινούς όγκους, κάποιους από τους πιο αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους (Δελφοί, Αυλίδα κ.ά.), σημαντικά κέντρα ιαματικού και θρησκευτικού τουρισμού. Τι χρειάζεται να γίνει ; Αφορά την πολιτεία, την Περιφέρεια και την επιχειρηματικότητα. Γιατί τουρισμός χωρίς υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, δεν έχει καμιά προοπτική. Το πολύ - πολύ να λειτουργήσει 1-2 μήνες το καλοκαίρι. Αυτό το μοντέλο όμως έχει τελειώσει. Χρειάζεται η τουριστική επιχειρηματικότητα να δημιουργήσει, να αναδείξει νέες μορφές εναλλακτικού τουρισμού. Χρειάζονται πρωτοβουλίες, ενθάρρυνση και κίνητρα. Πολιτικές και μέτρα που θα αυξήσουν σημαντικά την τουριστική περίοδο για όλο το χρόνο. Και η προβολή που συζητάμε σήμερα στο ΠΣ, μπορεί να αποτελέσει την αρχή μιας μεγάλης εκστρατείας τουριστικής προβολής στο μέλλον, με συνέχεια, οργάνωση, μέθοδο. Και στην κατεύθυνση αυτή να αξιοποιήσουμε τις ιδέες και τις καλές πρακτικές που έχουμε σε όλη την περιφέρεια. Από τις τουριστικές επιχειρήσεις, από συλλόγους και ομίλους φίλων που αγαπούν τον τόπο τους, όπως οι Φίλοι της Ιστορίας της Χαλκίδας, που έχουν να παρουσιάσουν ένα σημαντικό έργο ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς που κρύβει η πόλη της Χαλκίδας.
  1. Για τα δύο μεγάλα θέματα που έχουν προκύψει και αφορούν την αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας και της αξιοποίησης του οικοπέδου του ΔΑΡΙΓΚ στην Χαλκίδα.
Γνωρίζουμε όλοι την τελευταία απόφαση του Δεκεμβρίου 2014 του ΚΑΣ και του ΚΣΝΜ για το θέμα της αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας. Εκτιμώ ότι εάν θέλουμε να βοηθήσουμε συγκεκριμένα το Δήμο της Χαλκίδας να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου, θα πρέπει να διερευνήσουμε τη δυνατότητα ένταξης του σε πρόγραμμα χρηματοδότησης του νέου ΕΣΠΑ.
Για το θέμα του οικοπέδου της ΔΑΡΙΓΚ, μετά την απόκτηση της ιδιοκησίας από την Τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ διαμορφώθηκαν νέα δεδομένα. Όμως εκτιμώ ότι και τώρα υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης ώστε να μην αφήσουμε να περάσουν αναξιοποίητα τα επόμενα χρόνια με βασική αιτία την χρήση του οικοπέδου. Εάν θέλουμε να βοηθήσουμε την κοινωνία της Χαλκίδας και τον Δήμο της Χαλκίδας, θα μπορούσαμε να συμβάλλουμε στην κατάρτιση ενός νέου επιχειρησιακού σχεδίου, σε όφελος της τοπικής κοινωνίας, για την αξιοποίηση της έκτασης σε συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Και ΣΔΙΤ σημαίνει συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και όχι μόνο όταν το ακίνητο είναι στα χέρια του δημοσίου. Άλλωστε γνωρίζουμε ότι στην μετοχική σύνθεση του νέου ιδιοκτήτη, δηλαδή της Τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ, το ελληνικό δημόσιο έχει τηνλπλειοψηφία και μπορεί να επηρεάσει τις όποιες αποφάσεις. Εκτιμώ ότι εάν καταρτίσουμε ένα τέτοιο επιχειρησιακό σχέδιο σε συνεργασία με το Δήμο Χαλκιδέων, ο οποίος ασφαλώς θα έχει τον πρώτο λόγο στο έργο αυτό, υπάρχουν προϋποθέσεις να πείσουμε τον νέο ιδιοκτήτη να συνχρηματοδοτήσουμε την υλοποίηση ενός επιχειρησιακού σχεδίου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας της Χαλκίδας.
Για το θέμα της αποκατάστασης της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας, αλλά και της αξιοποίησης του οικοπέδου της ΔΑΡΙΓΚ, προτείνω να αναθέσουμε στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας σε συνεργασία με τον Δήμο της Χαλκίδας, από τον οποίο θα ζητήσουμε συγκεκριμένα επιχειρησιακά σχέδια και για τα δύο θέματα, να διερευνήσουν το θέμα της ένταξης τους σε προγράμματα χρηματοδότησης του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.
  1. Για το θέμα της επέκτασης του ΕΣΠΑ για 1 χρόνο και για την δυνατότητα επανένταξης έργων που είχαν απενταχθεί από το ΕΣΠΑ στο νέο πλαίσιο στήριξης 2014-2020.
Εφόσον ισχύει η οποιαδήποτε επέκταση υλοποίησης του ΕΣΠΑ της προηγούμενης περιόδου να εξετάσουμε ποια έργα απεντάχθηκαν και σε ποια υπάρχουν ώριμες μελέτες εφαρμογής, ώστε να μην καθυστερήσουμε με τις διαδικασίες ένταξής τους στο νέο πλαίσιο 2014-2020. π.χ. Το έργο του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας εντάσσεται στην κατηγορία αυτών των έργων, που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε την υλοποίηση του μέσω αυτής της εππέκτασης ;
  1. Για το θέμα που έχει προκύψει περί διαμάχης Δημάρχων – Περιφερειών όσον αφορά το νέο ΕΣΠΑ και την διαχείριση κάποιων έργων

Είναι υπαρκτή και πως έχει εκφραστεί στην περιφέρειά μας μια αντιπαράθεση που καλλιεργήθηκε τελευταία στα μέσα ενημέρωσης, μεταξύ της τοπικής αυτοδιοίκησης α’ βαθμού και των Περιφερειών, με αφορμή την διαχείριση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ ; Σε κάθε περίπτωση εκτιμώ ότι θα πρέπει να συζητηθεί με τους Δήμους της περιφέρειάς μας στα πλαίσια της συνεργασίας μας μαζί τους, το θέμα της καλύτερης συμμετοχής τους στην διαχείριση των ΠΕΠ και ιδιαίτερα σε προγράμματα που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες και εκ των πραγμάτων οι ΟΤΑ έχουν πολύ καλύτερη εικόνα σε σχέση με την Περιφέρεια.
  1. Για το θέμα της κατάργησης των αποκεντρωμένων διοικήσεων των Περιφερειών
Με αφορμή τις δεσμεύσεις της νέας Κυβέρνησης για την κατάργηση των αποκεντρωμένων διοικήσεων των Περιφερειών, καταθέσαμε πρόταση για την έκδοση ψηφίσματος του ΠΣ και επίσης να το θέσουμε ως πρωταρχικό ζήτημα στην προσεχή συνεδρίαση της ΕΝΠΕ, η οποία να το προωθήσει ως προτεραιότητα για την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης από την πλευρά της Κυβέρνησης ;
  1. Για το θέμα της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ και το πέρασμα των εσόδων του νέου φόρου ακίνητης περιουσίας στην Τοπική αυτοδιοίκηση
Για το θέμα της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ , να ζητήσουμε ως Περιφέρεια και στα πλαίσια της ΕΝΠΕ την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, ώστε ο οποιοσδήποτε νέος φόρος για την ακίνητη περιουσία που θα καθιερωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο να προβλεφθεί ως έσοδο της αυτοδιοίκησης.


Κώστας Χαϊνάς Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας