Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ - Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ Π.Α.ΜΕ. ΣΤΟ Ε.Κ.Ε.

Ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση του ΕΚΕ – Πέμπτη 30.7.2015
 

Στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΚΕ στις 30/7 η Ταξική Ενότητα κατέθεσε αγωνιστικό πλαίσιο πάλης, ταξικά προσανατολισμένο, μπροστά στη νέα πραγματικότητα που δημιουργήθηκε μετά την ψήφιση του νέου μνημονίου.
Ένα πλαίσιο που αναδεικνύει το χαρακτήρα των μέτρων, σαν όπλα στα χέρια των κεφαλαιοκρατών για να υπερασπιστούν τα κέρδη τους, να  δρουν χωρίς περιορισμούς, να στέλνουν το λογαριασμό στους εργαζόμενους.
Ένα σύνολο από εφαρμοστικούς νόμους και μέτρα που ψήνονται για να σερβιριστούν το επόμενο διάστημα και θα εξασφαλίζουν φθηνά εργατικά χέρια, φοροληστεία του λαού για να....

απολαμβάνουν ζεστό χρήμα οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και μέτρα τσακίσματος των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών για να απλωθούν αυτοί στις δραστηριότητές τους.
Πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε κάθε εργάτη και εργάτρια ότι όλα αυτά δε γίνονται για το καλό μας. Να μην πέσει κανείς στην παγίδα του ότι δε γινόταν αλλιώς, πως έπρεπε να σωθεί η χώρα. Πως έγιναν σκληρές διαπραγματεύσεις αλλά δυστυχώς ο αντίπαλος ήταν πιο ισχυρός. Οι διαπραγματεύσεις έγιναν για το πώς τα αφεντικά μας, ντόπια και ξένα, θα μοιράσουν τον πλούτο που κλέβουν από εμάς. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση δεν μπορεί ο εργάτης να παίρνει το μέρος του ενός ή του άλλου εκμεταλλευτή του. Αντίθετα το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να χαράξει τη γραμμή πάλης του με βάση τις ανάγκες της εργατικής τάξης και όχι της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Εδώ οι ευθύνες του της πλειοψηφίας των συνδικαλιστικών δυνάμεων είναι μεγάλες. Είτε όπως η ΓΣΕΕ προσανατόλισαν το κίνημα να στηρίξει τις επιλογές της κυρίαρχης μερίδας του ελληνικού κεφαλαίου καλώντας σε ψήφιση του “ναι”, είτε όπως το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας που καλούσε σε ψήφιση του “όχι”, στηρίζοντας την κυβέρνηση, σπέρνοντας αυταπάτες για μια εναλλακτική φιλεργατική διαχείριση του καπιταλισμού και τελικά συνεργώντας στην απογοήτευση του λαού αφού την επόμενη μέρα το όχι μετατράπηκε σε ναι. Το μεγαλύτερό τους όμως έγκλημα είναι ότι με αυτό τον τρόπο καλλιεργούν τη λογική των εύκολων χωρίς αγώνα λύσεων.
Έτσι και στη συνεδρίαση του ΔΣ απέρριψαν το πλαίσιο της Ταξικής Ενότητας και αναφέρθηκαν, για άλλη μια φορά, σε μεμονωμένες παρεμβάσεις σε λίγους χώρους δουλειάς, όχι για να τους οργανώσουν αλλά για να παρέμβουν από τα πάνω μέσω επιθεώρησης ή κάτι παρόμοιο.
Έκαναν για άλλη μια φορά επίθεση στην Ταξική Ενότητα γιατί τους χαλάει τα σχέδια αφού στην εισήγηση δεν υπάρχει καν αναφορά στο ότι πέρασε νέο μνημόνιο και πρέπει ο στόχος του εργατικού κινήματος να είναι να το αντιπαλέψει.
 Δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στην οργάνωση των εργατών για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Αντίθετα θέλουν τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, στην ουσία, να πουλάνε προστασία στους εργαζόμενους, παρεμβαίνοντας μόνο σε ότι μπορεί να κερδηθεί νομικά δηλαδή ούτε στο ένα τοις εκατό των προβλημάτων της εργατικής τάξης. Με τα συνεχόμενα μνημόνια η κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων είναι, έτσι κι αλλιώς, νόμος του κράτους. Οι πιο μεγάλοι επιχειρηματίες άλλωστε έχουν νόμιμα μέσα για να τσαλαπατάνε τους εργάτες. Την ίδια στιγμή η αλλαγές στη συνδικαλιστική νομοθεσία που θα έρθουν θα εμποδίσουν τη δράση του συνδικαλιστικού κινήματος.
 Η πλειοψηφία της διοίκησης όμως αρνείται την πάλη απέναντι σε αυτήν την αντεργατική πολιτική για αυτό και είναι απόντες από το κίνημα εδώ και μήνες και όταν εμφανίζονται είναι για να στηρίξουν την κυβέρνηση. Από πάνω τολμάνε να επιτίθενται στο ΠΑΜΕ γιατί δεν τους ακολουθεί σε αυτό τον κατήφορο.
Η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα συμπόρευσης, κοινής δράσης και κοινού αγώνα σε όλους τους εργαζόμενους σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά. Μπορεί να έχετε ορισμένες επιφυλάξεις για το ΠΑΜΕ, δεν μπορείτε να αμφισβητήσετε όμως, ότι το ΠΑΜΕ δεν έχει σχέση με αυτές τις ηγεσίες. Είναι απέναντι, μαζί με την εργατική τάξη, αποκούμπι, οργανωτής, φάρος αντίστασης και αγώνα.
Σας καλούμε να συμφωνήσουμε και να παλέψουμε με ένα στόχο για ένα μαζικό, ταξικά προσανατολισμένο συνδικαλιστικό κίνημα! Συνδικάτα μαζικά, δημοκρατικά, αγωνιστικά, στα χέρια των εργαζομένων και όχι των εργοδοτών και του κράτους.
Όλοι και όλες μαζί, ανεξάρτητα τι ψήφιζε ο καθένας, σε όποιο θεό κι αν πιστεύουμε, ό,τι χρώμα και εθνικότητα κι αν έχουμε, να ξεκινήσουμε αυτόν τον αγώνα. Τέτοια ενότητα έχει ανάγκη το κίνημα.
Το ΠΑΜΕ, με τις όποιες αδυναμίες του ή παραλείψεις θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή