Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Δήλωση του Γιώργου Μαρίνου για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Η σχολική χρονιά που ξεκίνησε επίσημα σήμερα βρίσκει τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τεράστια προβλήματα και ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.
Από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα, στην Εύβοια υπάρχουν πάνω από 400 κενές θέσεις δασκάλων και νηπιαγωγών και τουλάχιστον 100 σε καθηγητές.
Εκατοντάδες εκπαιδευτικοί λείπουν από θέσεις που θα μπορούσαν να καλυφθούν, τα παιδιά θα στοιβαχτούν σε 30άρια τμήματα, με κίνδυνο σχολεία να μη λειτουργήσουν καν. Ταυτόχρονα υπάρχουν απλήρωτες καθαρίστριες, σχολεία χωρίς υποδομές, χωρίς σεισμολογικό έλεγχο.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, καθώς και οι ...

προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, έχουν μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα στα σχολεία, χωρίς δασκάλους και καθηγητές, με τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να αγωνιούν για το πώς θα τα βγάλουν πέρα μέσα στη χρονιά.
Τα κόμματα και οι κυβερνήσεις που υπηρετούν το δρόμο ανάπτυξης που έχει κριτήριο το κέδρος των επιχειρηματικών ομίλων, υψώνουν ολοένα και μεγαλύτερους φραγμούς στη μόρφωση των παιδιών των λαϊκών οικογενειών, παρέχοντας μόρφωση ανάλογα με το πόσο βαθιά φτάνει το χέρι στην τσέπη του καθενός.
Το ΚΚΕ με ευθύνη έχει αναδείξει τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, πάλεψε και παλεύει με όλες του τις δυνάμεις μέσα και έξω από τη Βουλή για το δικαίωμα στην αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση. Πρόσφατα στη Βουλή το ΚΚΕ κατέθεσε προτάσεις για την παροχή ενός γεύματος ημερησίως στους μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και για τη διαγραφή των χρεών των σχολείων στις ΔΕΚΟ, τις οποίες απέρριψε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Τώρα, χωρίς καμιά καθυστέρηση, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την άμεση κάλυψη των κενών, ώστε να μη χαθεί καμιά διδακτική ώρα. Να ξεκινήσει η ενισχυτική διδασκαλία και η πρόσθετη διδακτική στήριξη. Να ληφθούν μέτρα για την ανακούφιση των φτωχών οικογενειών, των ανέργων, με διάθεση αναλώσιμων υλικών. Να εξασφαλιστεί η δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών και η ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.
Πλούτος και γνώση υπάρχει για να μπορούν όλοι οι νέοι να μορφώνονται ολόπλευρα και να μπορούν να δουλεύουν στο αντικείμενο που έχουν σπουδάσει. Για ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, με σύγχρονες υποδομές γνώσης, άθλησης και πολιτισμού, για να μπορούν οι μαθητές να παίζουν, να αθλούνται, να δημιουργούν.
Η ενίσχυση του αγώνα για την παιδεία των λαϊκών αναγκών, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου στις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη. Ο λαός της Εύβοιας έχει εμπειρία ώστε να καταδικάσει τα κόμματα που έχουν μετατρέψει την Παιδεία σε εμπόρευμα και να ενισχύσει αποφασιστικά και μαζικά το ΚΚΕ.