Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Η ΚΡΙΣΗ ΓΕΝΝΑ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ;

Υπάρχει ένας αφορισμός που συχνά επαναλαμβάνεται σε περιόδους κρίσης, σύμφωνα με την οποία ''η  κρίση γεννά ευκαιρίες΄΄.
Υποθέτω επειδή ο αφορισμός επαναλαμβάνεται κυρίως σε περιόδους οικονομικής ύφεσης ότι η ίδια κρίση ερμηνεύεται ως αιτία για να γίνουν αλλαγές, που σε κανονικές συνθήκες δεν θα τολμούσε κανείς να πραγματοποιήσει παρ΄όλο που θα θεωρούνταν αναγκαίες.
Προφανώς θα πρόκειται για αλλαγές που θα βελτιώνουν συνθήκες, διαδικασίες, θεσμικά πλαίσια, αντιλήψεις και συμπεριφορές.
Αυτές οι αλλαγές όμως, πρέπει να είναι αποτέλεσμα σχεδιασμού και πριν τολμήσει κάποιος, είναι απαραίτητο να έχει μελετήσει τις συνθήκες και τις ανάγκες που υπάρχουν.
Η πρόσφατη κρίση που ξέσπασε στο Ελληνικό ποδόσφαιρο αποκαλύπτει για ακόμη μια φορά το νοσηρό περιβάλλον.
Με αφορμή το τελευταίο νομοσχέδιο Κοντονή για την καταπολέμηση της φαρμακοδιέγερσης (ντόπιγκ) των αθλητών, αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι όλα είναι πρόχειρα και στην κυριολεξία στο γόνατο. Και όλο αυτό από τη νέα κυβέρνηση της δήθεν αριστεράς! Που όπως φαίνεται δεν είχε κανένα σχέδιο πριν αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας και ότι τώρα στο παρά πέντε αναγκάστηκε να εφαρμόσει, προσαρμόζοντας με νόμο τους διενθείς κανόνες.
Υποστηρίζω ότι είναι δυνατές οι διακρίσεις σε επίπεδο μεταλλίων χωρίς τη χρήση φαρμάκων και σεβόμαστε έτσι - αλλά προστατεύουμε - τις επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών...
που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα.
Υποστηρίζω ότι τα όποια αρνητικά γεγονότα οφείλονται εν πολλοίς στην πλημμελή εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας.
Υποστηρίζω την ανάγκη της πλήρης εξυγίνασης του αθλητικού κινήματος από παραβατικές συμπεριφορές.
Επισημαίνω όμως ότι δεν υιοθετώ ανθρωποφαγείς προσεγγίσεις για τους Έλληνες αθλητές και αθλήτριες.
Στο νομοσχέδιο απουσιάζει πλήρως η προληπτική διάσταση που ειδικά για το θέμα της φαρμακοδιέγερσης έχει μείζονα σημασία.
Υποστηρίζω:
-την εμπλοκή του ΕΟΦ σε ότι αφορά στην έγκριση και πιστοποίηση των σκευασμάτων που χρησιμοποιούν οι αθλητές
-τον ενισχυμένο ρόλο των τελωνείων στον έλεγχο των εισαγόμενων ουσιών
-την αναβάθμιση και αξιοποίηση του δελτίου του αθλητή με τρόπο που να αποτυπώνει τη συνολική πορεία ενός αθλητή και να επιτρέπει την έγκαιρη διάγνωση αλλαγών στην αθλητική απόδοση που δεν δικαιολογούνται. (με το δελτίο αθλητή θα είναι δυνατός ο έλεγχος των σωματείων αλλά και των ομοσπονδιών).
-την αύξηση του αριθμού των ελεγχόμενων αθλητών όλων των αθλημάτων με τη διαδικασία των αιφνίδιων ελέγχων και των ''cxhere about''.
-τη θεσμοθέτηση της υποχρέωσης όλων των νέων αθλητών που επιλέγονται για διάφορες κατηγορίες επιλέκτων ή ταλαντούχων να υποβάλλονται σε εργαστηριακές, εργονομικές και αιματολογικές εξετάσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα.
-την ουσιαστική ενίσχυση του επιστημονικού αθλητισμού.
-τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας του ΕΣΚΑΝ σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική που επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή ανεξαρτησία από τις κρατικές αρχές.

 Οφείλω να επισημάνω ότι ήδη η χώρα μας έχει την ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΗ νομοθεσία (ν.2725/1999 και 3057/2002) σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της φαρμακοδιέγερσης και  εν τούτοις το ζήτημα εξακολουθεί και υφίσταται.
 Είναι προφανές κατά συνέπεια ότι αυτό που πάσχει είναι η εφαρμογή της νομοθεσίας. 

Δεν θα μπορούσα να μην ασχοληθώ και λίγο με το ποδόσφαιρο, βλέποντας τις τελευταίες αγωνιστικές που διεξάγονταν οι αγώνες της Σούπερ Λιγκ και αναρωτιέμαι για χρόνια, πώς είναι δυνατόν να παιχτεί ποδόσφαιρο της προκοπής.
Η άθλια κατάσταση των γηπέδων της Σούπερ Λίγκας είναι και ενδεικτική του χαρκτήρα και της ποιότητας του ποδοσφαίρου που έχουμε.
Όταν στις αρχές του 1990 δημοσιεύτηκε η έκθεση ''Τέϊλορ'' στην Αγγλία, στα βασικά συμπεράσματα καταγραφόταν η αναγκαιότητα κατασκευής άλλου τύπου γηπέδων για να παταχθεί η βία, να έρθει περισσότερος κόσμος στο γήπεδο και να αναβαθμιστεί το παιχνίδι και ως προϊόν.
Άρα για να αλλάξει το Ελληνικό ποδόσφαιρο πρέπει να αλλάξουν και τα γήπεδα. Αλλιώς θα παραμείνουν χώροι σύναψης κάφρων και κακοποίησης του παιχνιδιού.
Ακόμη η Σούπερ Λίγκα, αυτός ο αποτυχημένος συνεταιρισμμός επιτυχημένων επιχειρηματιών ''επενδυτών'' και τυχάρπαστων με λειψή αντίληψη της σύγχρονης ποδοσφαιρικής πραγματικότητας δεν μπορεί ούτε το προϊόν που εμπορεύεται να προστατεύσει.
Για τον ΟΠΑΠ και τον ρόλο που διαφημίζει ότι παίζει στον Ελληνικό αθλητισμό τι να πει κανείς.
Αν ήξερε πώς και πού να ξοδέψει τα χρήματα που δίνει κάθε χρόνο για χορηγίες σε σωβρακοφανέλες, θα υπήρχε πολύ μεγαλύτερο όφελος και για τον οργανισμό αλλά και τον Ελληνικό αθλητισμό.

ΑΓΡΙΟΔΗΜΟΣ Ι. ΚΩΝ/ΝΟΣ
επίτημος Σχολικός Σύμβουλος
τ. Διευθυντής Φυσικής Αγωγής Υπουργείου Παιδείας
προπονητής ποδοσφαίρου UEFA B΄