Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η 4η ΕΤΗΣΙΑ ΕΣΠΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΤΟΜΕΩΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016, το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου  Ιστιαίας, η 4η Εσπερίδα του Τομέως Ποιμαντικής των Αιρέσεων Βορείου Ευβοίας με θέμα «Ο ‘‘Θεός’’ του Κόσμου και ο κόσμος του Θεου: Η Εκκοσμίκεση του Λόγου του Θεου ως κίνδυνος πνευματικής αλλοτρίωσης του ανθρώπου και αιρεση». 
            Στην Εσπερίδα, την οποία παρακολούθησαν πολλοί κάτοικοι της Βορείου Ευβοίας,  με προεξάρχοντα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομο και την Δήμαρχο Ιστιαίας – Αιδηψού κ. Λίνα Ευσταθίου-Σπανού, η οποία χαιρέτισε την εκδήλωση, διακεκριμένοι ομιλητές, ανέπτυξαν με ...
τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο το σημαντικό  όσο και επίκαιρο για την εποχή μας θέμα του οποίου τα συμπεράσματα σίγουρα ωφέλησαν και ευαισθητοποίησαν όλους μας.
Μετά την σύντομη εισαγωγική παρουσίαση του θέματος από τον Εφημέριο Αγριοβοτανου, Πρεσβύτερο π. Ευστάθιο Αναγνώστου, ο λόγος δόθηκε στο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Χρυσοστομο, ο οποίος στην εισήγησή του με θέμα «Ο όμορφος κόσμος του Θεού», ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε την έννοια των λέξεων  «κόσμος», «όμορφος» και «Θεός». Στηρίχθηκε στο μνημειώδες έργο του Μεγάλου Βασίλειου «Εις την Εξαήμερον», προκειμένου να προβάλλει την αξία και το κάλλος του ανθρώπου που ζει κατά Θεον, ενώ δεν παρέλειψε να αντιδιαστείλει την ομορφιά του κοσμου του Θεού απο την ασκήμια της φθοράς που προκαλεί στην πνευματική ζωή του χριστιανού ο κοσμοφθόρος διαβολος με «όχημα» την εκκοσμίκευση.
Αμέσως μετά μίλησε ο Αρχιμανδρίτης π. Ιωάννης Βουτσιλακος, Ιεροκήρυκας και Γενικός Συντονιστής Αιρέσεων της Ι. Μ. Χαλκίδος με θέμα: «Ησυχασμος και Εκκοσμίκευση: ακροβατώντας μεταξύ της Αιωνιότητας και της φθοράς». Ο ομιλητης εστίασε το ενδιαφέρον του στην «ξεχασμένη» ορθόδοξη ησυχαστικη παράδοση της Εκκλησίας μας,  ως διέξοδο στα πνευματικά αδιέξοδα της εκκοσμικευμένης πίστεως.
Ακολούθησε η εισήγηση της Εκπαιδευτικού και Υποδιευθυντριας του 2ου Δημοτικου Σχολείου Ιστιαιας κ. Ιωάννας Αθανασίου. Έγινε αρχικά ανάλυση του όρου «εκκοσμίκευση» και ακολούθως τέθηκαν προβληματισμοί μέσα απο χαρακτηριστικά παραδείγματα εκκοσμίκευση της ορθόδοξου λατρείας μας.
Στην 4η και τελευταία εισήγηση της  Εσπερίδος, ο Πρωτοπρεσβύτερος π.  Στεφανος Στεφοπουλος, εφημέριος της Ενορίας Ταξιάρχου και Υπεύθυνος Αιρέσεων Αρχιερατικης Περιφέρειας Ιστιαιας, παρουσίασε τις ιστορικές καταβολές του φαινομένου της εκκοσμίκευσης της εκκλησιαστικής μας ζωής, κάνοντας αναφορά στις πρόδρομες αυτής ευρωπαϊκες ιδεολογίες του Ουμανισμού  και του Διαφωτισμού. Έγινε, τέλος, επιλεκτική αναφορά σε εκκοσμικευμένης μορφές της χριστιανικής -κυρίως- πίστεως, όπως ο Παπισμός, ο Προτεσταντισμός και το Π.Σ.Ε.
Την Εσπεριδα έκλεισε με τα πάντοτε εμπνευσμένα λογια του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολιτης Χαλκιδος κ. Χρυσόστομος, που δεν παρέλειψε να εκφράσει ευχές και ευχαριστίες προς τους διοργανωτές, τους χορηγούς, την Διεύθυνση του Γυμνασίου και όλους όσοι παρακαλούθησαν τις εισηγήσεις.