Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ κ. Φάνη Σπανού

Χαλκίδα, 03-08-2017 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ειδική συνεδρία με θέμα "Υποδομές - Τουριστική Ανάπτυξη- Δημόσιοι Πόροι", πραγματοποιήθηκε προ ημερών στη Λαμία, στο πλαίσιο του 2ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση. Ομιλητές  της συνεδρίας ήταν η Υπουργός Τουρισμού, κ. Έλενα Κουντουρά, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Φάνης Σπανός. Η συνεδρία συγκέντρωσε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των Βουλευτών, των Δημάρχων, ....
.....των στελεχών της Περιφέρειας και παραγωγικών φορέων της Στερεάς Ελλάδας. 
Κατά την έναρξη της συνεδρίας, ο Φάνης Σπανός αναφέρθηκε στο έργο, στον προγραμματισμό και ιδιαίτερα στα αιτήματα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο σύνολο των θεμάτων της συνεδρίας, δίνοντας, παράλληλα, έμφαση στις ιδιαίτερες ανάγκες και ελλείψεις σε υποδομές του Νομού Εύβοιας.
Ειδικότερα, όσον αφορά τις Υποδομές, αναφέρθηκε στους μεγάλους οδικούς άξονες της Περιφέρειας κυρίως δε, στην Παράκαμψη Χαλκίδας - Νέας Αρτάκης, στο δρόμο Λαμία - Καρπενήσι, στην προώθηση του οδικού άξονα Ε65, στην παράκαμψη Βασιλικού και στην ανατολική παράκαμψη Θήβας. Ακόμη, στην παράκαμψη Αμαρύνθου, στον οριζόντιο άξονα "Λέπουρα - Παραλία Οξυλίθου" και σε άλλα σημαντικά και ώριμα έργα ενδιαφέροντος της Περιφέρειας.
Αναφορικά με τους Δημόσιους Πόρους, ο Φάνης Σπανός εξέθεσε την κατατεθείσα πρόταση του Περιφερειάρχη προς τον Πρωθυπουργό για την υλοποίηση "Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος", προς μερική αποκατάσταση της αδικίας που υφίσταται η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, λόγω της υπαγωγής της στο "Στόχο 2" της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την εξ' αυτού ασύμμετρα μειωμένη πρόσβασή της σε κοινοτικούς πόρους. Ακόμη, κατέθεσε τις απόψεις της Περιφέρειας για το ζήτημα των διοδίων γενικά, αλλά και ειδικά για την αδικία της επικείμενης εγκατάστασης διοδίων στο τμήμα "Χαλκίδα - Σχηματάρι", προς αποπληρωμή των έργων της Ιονίας Οδού στη Δυτική Ελλάδα.
Όσον αφορά στον Τουρισμό, παρουσιάστηκαν οι γενικοί και ειδικοί στόχοι, καθώς επίσης και το χαρτοφυλάκιο δράσεων της Περιφέρειας για την επίτευξή τους. Συγκεκριμένα, και μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν ο προσδιορισμός του τουριστικού προϊόντος στο τρίπτυχο "Πολιτισμός - Γαστρονομία - Περιβάλλον", η ανάδειξη του brand name "Central Greece" και η έμφαση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας, όπως οι ιαματικές πηγές, τα ιστορικά και θρησκευτικά τοπόσημα, τα χιονοδρομικά κέντρα και άλλα.
Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβαν οι Υπουργοί οι οποίοι ανέπτυξαν τις υλοποιούμενες και σχεδιαζόμενες δράσεις αρμοδιότητάς τους για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Ειδικότερα, ο κ. Σπίρτζης συμπεριέλαβε όλα τα ανωτέρω έργα και ιδιαίτερα τον Ε65 και τις παρακάμψεις Χαλκίδας και Βασιλικού στις υψηλές και άμεσα υλοποιήσιμες προτεραιότητες του Υπουργείου Υποδομών, ωστόσο επιφυλάχθηκε για το δίκαιο και το εφικτό του ζητήματος των διοδίων Χαλκίδας - Σχηματαρίου. Η κ. Κουντουρά παρουσίασε τις εθνικές στρατηγικές προτεραιότητες και δράσεις για τον Τουρισμό. Ο Υφυπουργός κ. Πιτσιόρλας γνωρίζοντας το ζήτημα του "Στόχου 2", ενστερνίστηκε την ανάγκη αντιστάθμισής του μέσω μιας ad hoc δράσης για την Περιφέρεια και δεσμεύτηκε για στενή συνεργασία στον τομέα αυτό.
Οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να καταθέσουν απόψεις και ερωτήματα στους κκ Υπουργούς για ζητήματα που αφορούν στους Δήμους και τους λοιπούς φορείς που εκπροσωπούσαν.
Μετά το πέρας της συζήτησης, ο Φάνης Σπανός δήλωσε: 
"Ολοκληρώσαμε μια ωφέλιμη και εποικοδομητική συζήτηση, στην οποία συγκεντρώθηκαν και κατατέθηκαν όλα τα μεγάλα ζητήματα της Περιφέρειάς μας και ακούστηκαν απαντήσεις από τις οποίες απορρέουν σημαντικές προσδοκίες για τους συμπολίτες μας. Δουλεύουμε και συνομιλούμε, για να προσφέρουμε λύσεις σε παλιές και νέες αβελτηρίες. Μας χαροποιούν οι δεσμεύσεις, τις δεχόμαστε καλόπιστα, προσβλέπουμε, όμως, και στην υλοποίησή τους. Αυτή, εξάλλου, θα προσδώσει νόημα και αξία στη σημερινή μας δράση, αλλά και στη γενικότερη προσπάθεια συνεργασίας μας."