Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΕΘΛΙΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Το διήμερο 7 και 8 Σεπτεμβρίου 2017, κατα το οποίο η Εκκλησία μας πανηγύριζε το Γενέθλιο της Υπεραγίας Θεοτόκου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μετέβη σε πανηγυρίζοντες Ι. Νούς της Θεοτόκου, προκειμένου, ως προεξάρχων του  Ιερού Κλήρου και του ευσεβούς Λαού της Τοπικής μας Εκκλησίας, να τιμηθεί αξιοπρεπώς η μεγάλη αυτή Θεομητροτική Εορτή.
Την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου το βράδυ, μετέβη στον πανηγυρίζοντα μεγαλοπρεπή Ι. Ναό Αγίας Ελεούσας Χαλκίδος, όπου και χοροστάτησε κατά τον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό και ομίλησε προς τους πολυπληθείς ευλαβείς προσκυνητές, με την συμμετοχή και πολλών Κληρικών, προεξάρχοντος του Ιεροκήρυκος της Ι. Μητροπόλεως,....
Αρχιμ. Ιωάννου Καραμούζη.
Μετά το πέρας του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος προεξήρχε και στην Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας, ανά τις οδούς της Ενορίας.
 Την επομένη ημέρα το πρωί, Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου το πρωί, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Ενοριακό Ι. Ναό Παναγίας Ελεούσας στον Μαλακώντα Ερετρίας, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία, με την συλλειτουργία του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου του Αρχιμ. Φιλοθέου Θεοχάρη, του Εφημερίου της Ενορίας Αρχιμ. Θεαγένους Κόλλια, του Οικον. Χαραλάμπους Ραμαντανάκη, Εφημερίου της Παναγίας Παραβουνιώτισσας στην Ερέτρια και των Διακόνων Νικολάου Πριμηκυρίου και Ευγενίου Τσάλλα.
Πριν τα Αναγνώσματα της Θείας Λειτουργίας προεχείρησε σε Αναγνώστες, κατόπιν προτάσως του Εφημερίου της Ενορίας, τους διακονούντες στο Ι. Βήμα, μαθητές Γυμνασίου Δημήτριο Μαστρογιάννη και Ζαχαρία Δημητριάδη, με την σύμφωνη γνώμη των παρόντων γονέων τους.  
Μετά το Ιερό Ευαγγέλιο, ο Σεβασμιώτατος κήρυξε το θείο λόγο, με θέμα την κατάληξη του Ευαγγελικού αναγνώσματος «μακάριοι οι ακούοντες τον λόγον του Θεού και φυλάσσοντες αυτόν».
Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος επαίνεσε τον π. Θεαγένη και όλους τους Ενορίτες για την δραστηριότητά τους σε όλους τους τομείς του ποιμαντικού έργου και για την άριστη συνεργασία με την Ι. Μητρόπολη.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Σεβασμιώτατος, επικεφαλής του Κλήρου και του Λαού, προηγουμένου του Τελετάρχου, Πρωτοσυγκέλλου του Αρχιμ. Νικοδήμου Ευσταθίου, προεξήρχε στην καθιερωμένη λιτανεία του θαυματουργού εικονίσματος της Παναγίας Λιμνιάς από το Ναΐδριο της Παναγίας, μέσα από τους δρόμους της Λίμνης, έως τον Ένοριακό Ι. Ναό του Γενεθλίου της Θεοτόκου, όπου φυλάσσεται ευλαβώς κατά την διάρκεια ολοκλήρου του έτους.
Στη Λιτανεία συμμετείχαν εκπρόσωποι Πολιτικών Αρχών, σωμάτων ασφαλείας και πολιτιστικών συλλόγων, η φιλαρμονική του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού, αντιπροσωπείες Πολιτιστικών Συλλόγων με παραδοσιακές στολές και μέγα πλήθος πιστών προσκυνητών. Από θαλάσσης συνόδευσαν την ιερή πομπή, μέλη του Ναυτικού Ομίλου Λίμνης με τα σκάφη τους και άλλα πλοιάρια.
Στο τέλος της Λιτανείας και μετά την προβλεπομένη από την τάξη της Εκκλησίας Δέηση, ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε θαυμάσια εόρτια ομιλία προς τους ευλαβείς προσκυνητές.