Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΜΙΛΟΥ ΝΗΡΕΥΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΝΟΜΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ

16/2/2018
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το σωματείο ενημερώνει τους συναδέλφους πως η εργοδοσία απάντησε αρνητικά στα αιτήματά μας και αρνείται την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης αυτή τη στιγμή. Μας λένε πως έκαναν ό, τι καλύτερο μπορούσαν και ζητάνε να δεχτούμε, πως δεν μπορεί να ικανοποιηθεί κανένα άλλο αίτημα. Την ίδια στιγμή παραδέχονται πως η εταιρεία πηγαίνει καλύτερα και πραγματοποίησε και πλήθος επενδύσεων. Κατόπιν όλων αυτών ζητάνε εργασιακή ειρήνη, δηλαδή ενώ δε θα μας δώσουν τίποτα από ό,τι ζητάμε, εμείς να μη διεκδικούμε και να μη διαμαρτυρόμαστε.
Βέβαια όλα αυτά συνοδεύονται με ισχυρισμούς πως η ....
εταιρεία είναι ανθρωποκεντρική, πως έχουμε κοινούς στόχους για τους οποίους όλοι πρέπει να παλέψουμε. Οι κοινοί αυτοί στόχοι είναι να αυξήσουμε τα κέρδη της εταιρείας και να κρατήσουμε χαμηλά το κόστος, άρα τους μισθούς μας και οποιαδήποτε άλλη παροχή. Δηλαδή χίλιοι εργαζόμενοι θα δουλέψουν όσο μπορούν περισσότερο, χωρίς να απαιτήσουν τίποτα παραπάνω από ό,τι παίρνουν σήμερα, για το «κοινό» συμφέρον, που είναι να κερδίσουν πιο πολλά οι μέτοχοι της εταιρείας!!!
Φυσικά δε λείπει και ο ισχυρισμός πως έτσι θα κρατήσουμε τις θέσεις εργασίας και πως ο Νηρέας μέσα στην κρίση έκανε προσλήψεις. Όμως οι θέσεις εργασίας δε διατηρούνται ούτε δημιουργούνται από την καλή θέληση του εργοδότη, αλλά από το συμφέρον που έχει κάθε φορά. Άλλωστε και ο Νηρέας τα προηγούμενα χρόνια έκανε πολλές απολύσεις κάθε φορά που είχαν μια μικρή κάμψη οι δουλειές. Και εννοείται πως ο ισχυρισμός ότι οι μειωμένοι μισθοί βοηθάνε να δημιουργηθούν  θέσεις εργασίας είναι ψεύτικος. Οι όποιες προσλήψεις γίνονται από τη στιγμή που χρειάζονται εργατικά χέρια για την παραγωγή. Καμιά θέση εργασίας δε σώθηκε επειδή οι εργαζόμενοι έκαναν πίσω στα δικαιώματά τους.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να μην κάνουν πίσω. Αυτό που πραγματικά θέλει να μας πει η εργοδοσία είναι πως ακόμα δεν έχει πιεστεί αρκετά γιατί το μεγαλύτερο μέρος των εργαζόμενων στο Νηρέα και συνολικά στον κλάδο, είναι ακόμα ασυνδικάλιστοι και δεν έχουν μπει στη μάχη. Γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τους αγώνες μας. Στο πλευρό της Ομοσπονδίας μας να συνεχίσουμε τη μάχη για τη σύμβαση στην επιχείρηση και στον κλάδο. Αυτός ο αγώνας θα βοηθήσει και στο να οργανωθούν οι εργαζόμενοι στις ιχθυοκαλλιέργειες σε όλη τη χώρα.
Στα πλαίσια αυτά προχωράμε σε τρίωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 22 Φλεβάρη, μέρα που και το σωματείο του Νηρέα στη Θεσπρωτία έχει κηρύξει απεργία. Καλούμε και τα άλλα σωματεία που δραστηριοποιούνται στον όμιλο να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες την ίδια μέρα. Παράλληλα εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο σωματείο της Θεσπρωτίας που διεκδικεί την επαναπρόσληψη συναδέλφου.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις μισθών και κατοχύρωση δικαιωμάτων
Άμεση επαναφορά των μισθών στα προ μειώσεων επίπεδα, ως βάση διαπραγμάτευσης για αυξήσεις, με παύση του διαχωρισμού σε νέους και παλιούς εργαζόμενους
Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας
Ικανοποίηση των επιμέρους αιτημάτων, που έχει καταθέσει το σωματείο
Επαναπρόσληψη του συναδέλφου στη Θεσπρωτία