Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Επίσκεψη του ΚΚΕ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Χαλκίδας

Επίσκεψη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Χαλκίδας πραγματοποίησε την Τρίτη 23 Απριλίου κλιμάκιο του ΚΚΕ αποτελούμενο από τους Στέφανο Μουτουσίδη, Περιφερειακό Σύμβουλο Στερεάς με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Δημήτρη Παρασκευά, μέλος της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ και Δημοτικό Σύμβουλο Καρύστου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και Γιάννη Μαντή, αντιστράτηγο ε.α. του Πυροσβεστικού Σώματος.
Το κλιμάκιο του ΚΚΕ είχε συνάντηση με τον Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Εύβοιας, Αρχηπύραρχο Κωνσταντίνο Ψαρρό, ενώ στη συνέχεια συζήτησε με το.... προσωπικό της υπηρεσίας.
Στη συζήτηση με τον Διοικητή των ΠΥ Εύβοιας κ. Ψαρρό αναδείχθηκαν τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική Υπηρεσία με κυριότερα την υποστελέχωση και τα απαρχαιωμένα οχήματα που με υπερπροσπάθεια μένουν αξιόμαχα. Επίσης, αναφέρθηκε η γήρανση του μόνιμου προσωπικού, που είναι από 45 ετών και πάνω, η στήριξη του πυροσβεστικού έργου σε μεγάλο βαθμό στο εποχικό προσωπικό που δεν έχει επαρκή θεωρητική εκπαίδευση καθώς καλείται να μπει στη μάχη απευθείας με την πρόσληψή του στα μέσα Μάη.
Από τον Διοικητή έγινε ακόμα αναφορά στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες που έχουν οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και τα Κλιμάκια στην Εύβοια λόγω των γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών και του κλίματος. Οι μεγάλες αποστάσεις με το κακό οδικό δίκτυο, το είδος της χλωρίδας και η παρατεταμένη ξηρασία κάνουν απαραίτητη την περαιτέρω στελέχωση και εξοπλισμό των ΠΥ στην Εύβοια για να ανταπεξέλθει στο έργο τους, ενώ καθιστούν ζωτικής σημασίας την πρόληψη. Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας μονάδας δασικών επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) και στην Εύβοια λόγω των παραπάνω ιδιαιτεροτήτων.
Ο Δ. Παρασκευάς τόνισε πως το ΚΚΕ στηρίζει σταθερά το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος που με αυτοθυσία, ενώ διαθέτει πενιχρά μέσα δίνει μια πραγματική μάχη, ενώ αναφέρθηκε στην Ερώτηση που έχει καταθέσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στη βουλή για τα αναγκαία μέτρα για την επικείμενη αντιπυρική περίοδο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό της πρόληψης και της κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών από το 1998, με αποτέλεσμα το βάρος να πέφτει κυρίως στην καταστολή/κατάσβεση των πυρκαγιών και όχι στην πρόληψη.
Από την πλευρά του ο Σ. Μουτουσίδης σημείωσε πως αυτή η πολιτική είναι αποτέλεσμα της αντιμετώπισης της προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού ως κόστος. Εκεί στηρίζεται η πολιτική «κόστους - ωφέλους» της ΕΕ την οποία εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις και έχει οδηγήσει στην υποστελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος και στις τεράστιες καταστροφές.
Το κλιμάκιο του ΚΚΕ δεσμεύθηκε πως το ΚΚΕ το επόμενο διάστημα με τους εκλεγμένους του θα πραγματοποιήσει μια σειρά παρεμβάσεις στην κατεύθυνση αντιμετώπισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες στην Εύβοια.