Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

Από τις 342 που ελέγχθηκαν, οι 190 φοροδιαφεύγουν
Υψηλά ποσοστά παραβατικότητας
στις τουριστικές επιχειρήσεις
Περισσότερες από μία στις δύο επιχειρήσεις φοροδιαφεύγουν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων των συνεργείων της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥπΕΕ), του Υπουργείου Οικονομίας.
Όπως αναφέρει η "Καθημερινή", από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΥπΕΕ, προκύπτει ότι από τις 342 επιχειρήσεις που ελέγχθησαν, οι 190 βρέθηκαν να έχουν παραβεί τον νόμο (ποσοστό 56%), με τον αριθμό των παραβάσεων να φτάνει στις 2.665.
Ο υπουργός Οικονομίας, κ. Γ. Παπαθανασίου, δήλωσε χθες τι η μάχη κατά της φοροδιαφυγής εντείνεται σε όλα τα μέτωπα και ότι οι έλεγχοι που γίνονται δεν είναι τυχαίοι, αλλά υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός.
Αυτή την περίοδο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση από το υπουργείο και την ΥπΕΕ στους ελέγχους που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού.
Συνεργεία της ΥπΕΕ από όλες τις Περιφερειακές Διευθύνσεις της διενεργούν ελέγχους στους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, σε επιχειρήσεις εστίασης, διασκέδασης, ενοικίασης αυτοκινήτων, σε ξενοδοχειακές μονάδες και καταλύματα, ταχυφαγεία, σε επιχειρήσεις που παρέχουν κάθε είδους υπηρεσίες στις οργανωμένες ή μη παραλίες και σε άλλες που άμεσα ή έμμεσα δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού.
Μεταξύ αυτών που ελέγχθηκαν στο τελευταίο διάστημα, ήταν και μία επιχείρηση της Μυκόνου, η οποία πρόσφατα πραγματοποίησε εκδήλωση με γνωστούς καλλιτέχνες.
Στην εκδήλωση αυτή παρευρέθησαν πάνω από 1.500 άτομα και κάθε ένα από αυτά κατέβαλε ποσό 150-250 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Υπηρεσία. Ωστόσο, από τον έλεγχο που διενήργησε κλιμάκιό της, διαπιστώθηκε ότι για τη συγκεκριμένη εκδήλωση δεν εκδόθηκε κανένα φορολογικό στοιχείο (ούτε εισιτήρια ούτε αποδείξεις ταμειακών μηχανών), με αποτέλεσμα στα βιβλία της εταιρείας να μην εμφανίζεται καμία είσπραξη και κανένα έσοδο τη συγκεκριμένη μέρα.
Ο τζίρος από την εκδήλωση αυτή υπολογίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, περί τα 700.000 ευρώ και η ΥπΕΕ απέστειλε στην επιχείρηση έκθεση με το σύνολο των ευρημάτων.
Η συγκεκριμένη έκθεση θα κοινοποιηθεί και στην αρμόδια ΔΟΥ, προκειμένου να βεβαιώσει τα πρόστιμα και να διενεργήσει τακτικό έλεγχο για να καταλογίσει το σύνολο των προβλεπόμενων προστίμων.
Ο τακτικός έλεγχος θα αφορά και τις προηγούμενες χρήσεις και τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, εφόσον διαπιστωθούν οικονομικές συναλλαγές τους με την εν λόγω εταιρεία.
Τατιάνα Ρόκου