Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

ΔΗΜΟΣ ΑΥΛΩΝΟΣ



"ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ"
Εκδήλωση για την οδική ασφάλεια και την κυκλοφοριακή αγωγή διοργανώθηκε την Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2009, στο Αυλωνάρι και συγκεκριμένα στο Λύκειο Αυλωναρίου. Την εκδήλωση διοργάνωσε η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Αυλώνο στο πλαίσιο του «Σχολικού έτους κυκλοφοριακής αγωγής». 

Ομιλητές ήταν Δημοσιογράφος και μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» κ. Αριστοτέλης Κόκκας με θέμα « Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας « Πάνος Μυλωνάς» - Παιδιά και Οδική Ασφάλεια» και ο Υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ευβοίας κ. Χαράλαμπος Σφέτσας με...........
θέμα: «Οδική Ασφάλεια: Γνώση – Πρόληψη». Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί και γονείς. 
Ο κ. Κόκκας αναφέρθηκε διεξοδικά στο έργο του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας και στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και την ελληνική αστυνομία. Παρουσίασε επίσης μία υψηλού επιπέδου ανάλυση για την κυκλοφοριακή αγωγή σε σχέση με την οδική ασφάλεια αξιοποιώντας την ερευνητική εμπειρία πολλών ετών τόσο στην ελληνική όσο και στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα. 
Ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής κ. Σφέτσας, γνωστός για τις πρωτοβουλίες του σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής, ανάπτυξε την ευθύνη της οικογένειας, του σχολείου και της τοπικής κοινωνίας για την αποτροπή των τροχαίων ατυχημάτων που έχουν θύματα τα παιδιά. Αναφέρθηκε με παραδείγματα στην σημασία του ελέγχου της οικογένειας και του κοινωνικού περίγυρου στην χρήση οχημάτων ή μοτοποδηλάτων από τους νεαρούς και κατά κανόνα δίχως δίπλωμα οδηγούς.
 Από τους παριστάμενους μίλησαν εκτός των άλλων οι διευθυντές του Λυκείου και Γυμνασίου, εκπαιδευτικοί και επαγγελματίες οδηγοί. Αναφέρθηκαν στα προβλήματα των δρόμων της περιοχής του Δήμου Αυλώνος, στην ελλιπή σήμανση και στην αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την αποφυγή ατυχημάτων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο που διέρχεται από τους οικισμούς του Δήμου Αυλώνος.
 Ο Δήμαρχος Αυλώνος κ. Δημήτρης Κατσούλης αφού συνεχάρη τους δύο εισηγητές για τις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις τους πρότεινε την επανάληψη της ημερίδας σε ώρα λειτουργίας των σχολικών μονάδων έτσι ώστε να την παρακολουθήσουν και οι μαθητές. Το ίδιο πρότεινε και η Λυκειάρχης του Λυκείου Αυλωναρίου κ. Κοτρόζου. Έτσι συμφωνήθηκε στις αρχές του 2010 η Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Αυλώνος να διοργανώσει την ίδια ημερίδα στα Σχολεία του Δήμου. 
Ως προς τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν υπογράμμισε την πρόοδο που έχει σημειωθεί τον τελευταίο χρόνο σχετικά με την λήψη μέτρων οδικής ασφάλειας στα σχολικά κτίρια του Δήμου συμφώνησε όμως ότι απαιτούνται και άλλα συμπληρωματικά μέτρα τα οποία πρόκειται να ληφθούν άμεσα.
 Υπογράμμισε επίσης την επικινδυνότητα του επαρχιακού οδικού άξονα Λέπουρα- Λιμάνι Κύμης που διέρχεται μέσα από τον οικιστικό ιστό του Δήμου Αυλώνος και τόνισε την συνεχή διεκδίκηση έργων οδικής ασφάλειας. Κάλεσε όλους τους παριστάμενους να συνεργαστούν με τον Δήμο για την υλοποίηση δράσεων οδικής ασφάλειας ενώ δήλωσε ότι η συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας θα γίνει από εδώ και πέρα συστηματική και διαρκής. Το ίδιο σημαντική θεωρεί και την συνεργασία με την τοπική τροχαία.
 Στην ημερίδα προήδρευσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Αυλώνος, ο Δημοτικός Σύμβουλος και τ. Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Τζόκας ο οποίος έχει αναλάβει και την ευθύνη της προώθησης των δράσεων του Δήμου για την οδική ασφάλεια και την κυκλοφοριακή αγωγή.