Μισό εκατομμύριο άστεγοι
Τουλάχιστον μία δεκαετία θα χρειαστεί για την ανοικοδόμηση της Αϊτής, η πρωτεύουσα της οποίας, Πορτ-ο-Πρενς, καταστράφηκε από το σεισμό της 12ης Ιανουαρίου, ενώ θα απαιτηθεί και συντονισμένη προσπάθεια με την υποστήριξη των δωρητριών χωρών, προειδοποίησε ο Τζόναθαν Ρέκφορντ, πρόεδρος της αμερικανικής, μη κυβερνητικής οργάνωσης Habitat for Humanity.
"Η ανάκαμψη θα είναι αργή και απαιτητική. Θα χρειαστούμε υποστήριξη", εξήγησε ο Ρέκφορντ, η οργάνωση του οποίου είχε χτίσει 2000 κατοικίες στην Αϊτή πριν από το σεισμό.
"Εκτιμούμε ότι θα χρειαστούν δέκα χρόνια" για την ανοικοδόμηση της φτωχότερης χώρας της αμερικανικής ηπείρου, πρόσθεσε.
Ο Ρέκφορντ είπε ότι ο σεισμός που άφησε πίσω του τουλάχιστον 75.000 νεκρούς και μισό εκατομμύριο άστεγους είναι μία από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές που έχει............
κληθεί να αντιμετωπίσει η οργάνωση. Την συνέκρινε μάλιστα με το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό, τον Δεκέμβριο του 2004 και τον τυφώνα Κατρίνα που έπνιξε τη Νέα Ορλεάνη το 2005. "Μόλις μοιραστούν τα είδη πρώτης ανάγκης, όπως νερό και τρόφιμα, οι άνθρωποι θα χρειαστούν στέγη. Ελπίζω ότι (οι διασώστες και οι δωρητές) σκέφτονται μακροπρόθεσμα και έχουν συνειδητοποιήσει ότι η άμεση βοήθεια δεν είναι παρά ένα ελάχιστο μέρος της όλης διαδικασίας", προειδοποίησε.
Η Habitat for Humanity έχει συγκεντρώσει 1,5 εκατομμύριο δολάρια για το σκοπό αυτό και ελπίζει να αυξήσει σημαντικά το ποσό που θα είναι σε θέση να διαθέσει για την ανοικοδόμηση της Αϊτής.
Πάνω από 500.000 άστεγοι
Οι άστεγοι από τον σεισμό στην Αϊτή φτάνουν το λιγότερο τους 500.000, ενώ έχουν δημιουργηθεί 447 καταυλισμοί για να τους στεγάσουν, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για τους Πρόσφυγες (ΟΙΜ).
"Μέχρι στιγμής έχουν δημιουργηθεί 447 καταυλισμοί στους οποίους έχουν καταφύγει το λιγότερο 500.000 άνθρωποι που προέρχονται μόνο από το Πορτ-ο-Πρενς", εκτιμά ο ΟΙΜ σε ανακοίνωσή του.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Αϊτής άρχισε να μετακινεί τους αστέγους της πρωτεύουσας σε "χωριά", κάθε ένα από τα οποία μπορεί να υποδεχθεί 10.000 ανθρώπους, ανακοίνωσε σήμερα ο αϊτινός υπουργός Εσωτερικών Πολ Αντουάν Μπιεν-Εμέ.
"Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μία δωρεάν υπηρεσία μετακίνησης. Μία τεράστια επιχείρηση ξεκινά, μετακινούμε τους αστέγους", δήλωσε ο υπουργός.
Στο μεταξύ άνοιξε το λιμάνι του Πορτ-ο-Πρενς, που έχει υποστεί ζημιές από τον σεισμό, και μπορεί να δεχθεί περιορισμένο αριθμό πλοίων που μεταφέρουν βοήθεια, δήλωσε η αμερικανική ακτοφυλακή.
Παράλληλα υψηλόβαθμός αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού ανακοίνωσε ότι είναι πλέον σε λειτουργία τέσσερα αεροδρόμια στην Αϊτή και στη Δομινικανή Δημοκρατία, μεταξύ αυτών και του Πορτ-ο-Πρενς, για να επιταχυνθεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην χώρα.
ΟΗΕ: Αμοιβή έναντι εργασίας για την ανοικοδόμηση
Ο ΟΗΕ θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα που θα προσφέρει αμοιβή στους Αϊτινούς οι οποίοι θα εργαστούν για την ανοικοδόμηση της χώρας τους, μετά τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιανουαρίου.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν συζήτησε την πρωτοβουλία αυτή χθες Πέμπτη με τον αμερικανό πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, ο οποίος έχει αναλάβει ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για την Αϊτή.
"Ζήτησα από τον πρόεδρο Κλίντον να εργαστεί για το πρόγραμμα αυτό με την ονομασία 'Μετρητά έναντι Εργασίας'. Είμαι ικανοποιημένος που δέχτηκε να συνεργαστεί με τον ΟΗΕ", τόνισε ο Μπαν Κι-μουν.
Το πρόγραμμα αυτό έχει χρηματοδοτηθεί με πέντε εκατομμύρια δολάρια από το Pnud (Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη) και την ισπανική κυβέρνηση και θα επιτρέψει στους Αϊτινούς να κερδίζουν πέντε δολάρια την ημέρα αν συμμετέχουν στις εργασίες ανοικοδόμησης της χώρας τους, μετά το σεισμό, συμβάλλοντας στην ανάκαμψη της οικονομίας, επισήμανε ο ΓΓ του ΟΗΕ.
Στόχος του προγράμματος είναι περίπου 220.000 Αϊτινοί να εργαστούν και με τον τρόπο αυτό να επωφεληθούν περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι (οικογένειες και συγγενείς).
Βοήθεια από Η.Π.Α.
Στο μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν στην Αϊτή έναν πύργο ελέγχου για το αεροδρόμιο της χώρας ώστε να διευκολυνθεί ο χειρισμός εκατοντάδων διεθνών πτήσεων που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, ανακοινώθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Μεταφορών.
Ο πύργος ελέγχου στο Πορτ-ο-Πρενς τέθηκε εκτός λειτουργίας μετά το σεισμό και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας προσπαθούν με στρατιωτικούς ασυρμάτους να συντονίσουν τις 160 καθημερινές πτήσεις, τόνισε η ίδια πηγή,
Ο πύργος ελέγχου, που θα τροφοδοτείται από δύο γεννήτριες, θα λειτουργήσει μέσα στις επόμενες ημέρες.