Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

H Ντ.Μπακογιάννη
στη συνεδρίαση της ΚΕ
Τις δικές της θέσεις για εκλογικό νόμο, «Καλλικράτη» και μεταναστευτικό επανέλαβε η Ντ.Μπακογιάννη μιλώντας στην ΚΕ της ΝΔ, διαφοροποιούμενη για άλλη μια φορά από την επίσημη θέση της Ρηγίλλης.
Επίσης, κάλεσε τον κ. Σαμαρά να μην αξιοποιήσει «συμβιβασμένους αυλοκόλακες, ακραίους λαϊκιστές, αμετανόητους εραστές της παραπολιτικής και της ίντριγκας».
Μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, η πρώην υπουργός Εξωτερικών ζήτησε εσωκομματικό διάλογο για τα αίτια της ήττας, ενώ απευθυνόμενη στον Αντώνη Σαμαρά και σε πρώτο πρόσωπο είπε:
«Είμαστε εδώ για να εκφράζουμε τις απόψεις μας, για ένα κόμμα ικανό να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει όλο το στελεχιακό του δυναμικό, να αξιοποιήσει άξιους ανθρώπους, με θέσεις σύγχρονες και καθαρές, με όραμα για το κόμμα και το μέλλον του. Όχι συμβιβασμένους αυλοκόλακες, όχι ακραίους λαϊκιστές, όχι αμετανόητους εραστές της ..........
παραπολιτικής και της ίντριγκας».
Οι θέσεις της
Η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε για άλλη μια φορά τις δικές της θέσεις για τον εκλογικό νόμο, υπεραμυνόμενη του γερμανικού μοντέλου και ζητώντας διπλή ψήφο, καθώς και για το σχέδιο «Καλλικράτη», ζητώντας να μην απορριφθεί από το κόμμα της αξιμωατικής αντιπολίτευσης.
Επίσης, κάλεσε τον κ. Σαμαρά «να καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, αλλά και για την αποκατάσταση του κύρους του πολιτικού συστήματος. Μια τέτοια πρόταση δεν μπορεί να περιορίζεται σε αυτονόητα μερεμέτια όπως είναι το σπάσιμο των μεγάλων Περιφερειών, αλλά πρέπει να συνιστά τομή στα πολιτικά μας πράγματα».
Όσον αφορά το θέμα του «Καλλικράτη», η πρώην υπουργός Εξωτερικών θεωρεί πως είναι «αναγκαίο» σε μια εποχή κρίσης των θεσμών και γενικότερης πολιτικής αναξιοπιστίας να τίθεται επί τάπητος το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης, που προχωρεί στη δημιουργία ισχυρών δήμων μέσα από τις συνενώσεις.
«Αν παρασυρθούμε σε γενικευμένη απόρριψη, θα διευκολύνουμε την κυβέρνηση να εξυπηρετήσει και άλλες σκοπιμότητες, ιδίως κομματικές, μέσω της διοικητικής αναδιάρθρωσης. Στάση κριτική λοιπόν, όχι απαξιωτική. Δεν προσφέρουμε ούτε στην παράταξη, ούτε στον τόπο καλές υπηρεσίες, αν επιλέξουμε τη δεύτερη» υπογράμμισε.
Για το θέμα των μεταναστών η κ. Μπακογιάννη επανέλαβε την άποψη πως η κυβέρνηση πρέπει να δηλώσει ότι αποδεσμεύει τη συζήτηση του μεταναστευτικού από τις επόμενες δημοτικές εκλογές. «Αλλιώς συζήτηση ουσίας και μακράς πνοής δεν μπορεί να γίνει» είπε.
Επίσης, ζήτησε να μην παραπεμφθεί το θέμα στην επόμενη δεκαετία και να «σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική, που θα λαμβάνει υπόψη τις εξής βασικές παραμέτρους: ο επιθυμητό και το εφικτό στα θέματα που αφορούν στην προστασία των συνόρων της Ελλάδας, διευρύνοντας τα οφέλη που αποκομίσαμε από την ενεργοποίηση της Frontex, τις οικονομικές ανάγκες της Ελλάδας, το τι μετανάστες θέλουμε, με ποια προσόντα, ποιες ειδικότητες, με ποια χαρακτηριστικά».
Για τον εκλογικό νόμο τάχθηκε υπέρ ενός εκλογικού συστήματος ανάλογου με το γερμανικό μοντέλο, χωρίς αντιγραφές και απλοποιήσεις, ζητώντας:
·         Την κατοχύρωση δια νόμου της εσωκομματικής δημοκρατίας. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζονται οι διαδικασίες έκφρασης της λαϊκής βάσης των κομμάτων και, ανάμεσα στα άλλα, αντιμετωπίζονται λογικές επιφυλάξεις και οι φόβοι ότι θα οδηγηθούμε σε αρχηγικά κόμματα.
·         Να προβλέπεται η δυνατότητα του πολίτη να έχει «διπλή ψήφο», που του δίνει τη δυνατότητα ανανέωσης του πολιτικού δυναμικού και απελευθέρωσής του από τον ασφυκτικό κλοιό των συμφερόντων και των ΜΜΕ.
Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση είπε ότι έχει καταθέσει μια καρικατούρα ως πρόγραμμα και ζήτησε από τη ΝΔ «να καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, αλλά και για την αποκατάσταση του κύρους του πολιτικού συστήματος».
Για τα θέματα διαφάνειας ξεκαθάρισε πως η ΝΔ θα πρέπει να κερδίσει το ηθικό πλεονέκτημα απέναντι στην ελληνική κοινωνία. «Αν υπάρξουν μεθοδεύσεις συκοφαντίας και λάσπης εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα, αλλά οφείλουμε με τη στάση μας και με την παρέμβασή μας να κάνουμε πράξη αυτό που ευαγγελιζόμαστε: μηδενική ανοχή και όλα στο φως».