Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ


Βουλευτής Ν. Ευβοίας - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Χαλκίδα, 5 Μαρτίου 2010
ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ  
Κατά  πλειοψηφία έγινε δεκτό κατ’ αρχήν , κατ’ άρθρον και στο σύνολό του  το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για την κύρωση της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ της Ε.Ε και του Μαυροβουνίου κατά τη συζήτησε που έγινε στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010.
Ο εισηγητής  της ΝΔ, βουλευτής Εύβοιας, Σίμος Κεδίκογλου τόνισε ότι υπάρχει ευρεία διακομματική συμφωνία για την ανάγκη ενσωμάτωσης των Βαλκανίων, ιδιαίτερα των Δυτικών Βαλκανίων, πλέον, στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
«Η Ελλάδα-είπε- τα προηγούμενα χρόνια άσκησε μια  ιδιαίτερα εξωστρεφή πολιτική που  ισχυροποίησε την .........
παρουσία της και  στην περιοχή των Βαλκανίων, καθιστώντας  την αξιόπιστο και ισχυρό παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας».
Ο Σίμος Κεδίκογλου πρόσθεσε, ότι «ο εξευρωπαϊσμός της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ήταν από τις βασικές στρατηγικές που ακολουθήσαμε με στόχο την πλήρη ένταξη όλων των χωρών της περιοχής σε ένα Ευρωπαϊκό πλαίσιο θεσμών και πολιτικών αξιών χωρίς διακρίσεις και αντιπαλότητες».
Υπογράμμισε, επίσης, πως: «Η ελληνική στάση, έναντι των χωρών της περιοχής των Βαλκανίων, παραμένει ως σήμερα σε ένα βαθμό αναλλοίωτη, αν και υπολείπονται πρωτοβουλίες αντίστοιχες της κυβέρνησης Καραμανλή στην περιοχή  ( π.χ στο Κόσσοβο, Σερβία κ.α.) η οποία έπαιξε έναν ηγετικό και αποτελεσματικό ρόλο, στην εξωτερική πολιτική της χώρας μας, για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων με τις χώρες των Βαλκανίων».
Τόνισε  ότι επί διακυβέρνησης Καραμανλή έγιναν αλλεπάλληλες συσκέψεις για το Regional Corporation Council, ώστε να ενισχυθεί η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις Βαλκανικές κυβερνήσεις, για όλο το φάσμα των έργων σύγκλισης στα Δυτικά Βαλκάνια.
«Γνωρίζουμε- τόνισε χαρκτηριστικά- πόσο ταλαιπωρημένη  είναι η χερσόνησος του Αίμου, γνωρίζουμε πόσο εύκολα μπορεί να ανάψει μια σπίθα στην περιοχή και να προκαλέσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις για όλους μας».
Και κατέληξε: «Γι’ αυτό όσο πιο κοντά στους  ευρωπαϊκούς θεσμούς έρχονται τα κράτη της γειτονιάς μας, τόσο περισσότερο θα ενισχύεται η ανάπτυξη, η ευημερία και η ασφάλεια στην περιοχή. Η παρούσα συμφωνία σταθερότητας και σύνδεσης της Ε.Ε – Μαυροβουνίου εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο. Είναι βέβαιο πως θα συμβάλλει στη θωράκιση της περιοχής από τις άσχημες καταστάσεις που ζήσαμε στο πρόσφατο παρελθόν».