Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Κατακόρυφη άνοδος λόγω εκλογολογίας

Πάνω από τις 920 μονάδες
εκτινάχθηκε το spread
του δεκαετούς ομολόγου


ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ ΦΤΑΙΕΙ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ;
ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ, ΕΙΠΑΤΕ ΟΣΑ ΕΙΠΑΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΗΣΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ;
ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΛΕΓΟΥΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ ΚΑΙΝ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΔΙΚΟΙ ΣΑΣ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ  ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ;

Το κλίμα στις αγορές ομολόγων δυναμιτίζουν οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, οδηγώντας τη διαφορά απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έναντι του γερμανικού στις 922 μονάδες βάσης την Παρασκευή.
Στο άνοιγμα των συνεδριάσεων, το spread είχε ξεκινήσει από τις 884 μονάδες, για να εκτοξευτεί πάνω από τις 920 μονάδες μετά το μεσημέρι, όπως.....
 αναφέρει το Reuters.
Στην αύξηση που έχουν σημειώσει τα spread τις δύο τελευταίες εβδομάδες αποτυπώνεται η νευρικότητα που επικρατεί στην αγορά για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στο ιταλικό Panorama, με τίτλο «Αν δεν κερδίσω, η Ελλάδα θα ξαναψηφίσει», ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επαναλαμβάνει ότι η εθνική κάλπη θα είναι μονόδρομος αν το μήνυμα των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι αρνητικό για την κυβέρνηση.
Παράλληλα, ανοδικά κινούνται τα spread και των υπόλοιπων «περιφερειακών» ομολόγων της Ευρωζώνης. Τα επίπεδα των πορτογαλικών ομολόγων μεταφράζονται σε επιτόκιο κοντά στο 6,5% την στιγμή που η Λισαβόνα σχεδιάζει να προχωρήσει σε νέα δημοπρασία την ερχόμενη εβδομάδα ενώ τα ιρλανδικά spread έφτασαν στις 553 μονάδες.
Από την πλευρά του, το ΔΝΤ χαρακτήρισε «υπερβολικά απαισιόδοξες» για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και Ιρλανδία χαρακτήρισε τις αγορές, υπογραμμίζοντας ότι οι πιέσεις που τους ασκούνται είναι υπερβολικές.
Οι κίνδυνοι για τις χώρες αυτές θα περιοριστούν «με την ενδεδειγμένη δημοσιονομική πολιτική» δήλωσε στο Reuters ο Κάρλο Κοταρέλι του ΔΝΤ, εκτιμώντας ότι και τα spread σταδιακά θα υποχωρήσουν στο 2011, εάν «αποφέρει καρπούς ο περιορισμός των ελλειμμάτων».