Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,
κ. Ανδρέα Λοβέρδο
ΘΕΜΑ: Επικίνδυνη υποχρηματοδότηση
στο Νοσοκομείο Καρύστου

Έκπληξη και αιφνιδιασμό προκάλεσε η μείωση της χρηματοδότησης του Νοσοκομείου Καρύστου με βάση τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας. Για την ακρίβεια, ενώ το 2010 ο προϋπολογισμός ήταν € 3.580.000 και το τελικό κόστος λειτουργίας έφτασε τα € 4.830.000, το 2011 προβλέπονται μόνο €1.217.358,94, δηλαδή μείωση κατά 66% και μία πρόσθετη χρηματοδότηση € 190.000.
Αυτό σημαίνει ότι οι ανελαστικές δαπάνες του Νοσοκομείου δεν ...
είναι καλυμμένες, ούτε οι επικουρικοί ιατροί, ούτε συνεργεία καθαριότητας και φυσικά με εφημερίες λιγότερες του αναγκαίου.
Το Νοσοκομείο, κατά τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, επιστρέφει σε επίπεδα Κέντρου Υγείας με δυνατότητα γηριατρικής νοσηλείας μόνον. Τα οικονομικά δεδομένα δεν επιτρέπουν ούτε προμήθειες αναλωσίμου υλικού χωρίς πίστωση, ούτε διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία, όπως ήταν μέχρι τώρα. Και μόνον η αδυναμία εξασφάλισης επικουρικών ιατρών φτάνει, για να αφήσει το Νοσοκομείο ακάλυπτο και κατά τη διάρκεια της ημερήσιας λειτουργίας, αλλά και στις βραδινές υπηρεσίες. Ιδιαίτερα δε το καλοκαίρι που ο πληθυσμός της περιοχής τριπλασιάζεται, το όλον ζήτημα απόδοσης του Νοσοκομείου καθίσταται μείζον.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1.Γνωρίζετε ότι με αυτά τα χρήματα το Νοσοκομείο μπορεί να λειτουργήσει μόνο μέχρι τέλος Ιουνίου του τρέχοντος έτους, οπότε τότε το Υπουργείο θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του σχετικά με ποιά νοσοκομεία θα κλείσουν ή θα υποβαθμιστούν σε Κέντρα Υγείας; Η χρονική αυτή σύμπτωση είναι τυχαία;
2.Εντός του έτους, πρόκειται να δοθεί νέα χρηματοδότηση, πότε έχει προγραμματιστεί κάτι τέτοιο και από ποια πηγή;
3.Γνωρίζετε ότι το Νοσοκομείο Καρύστου έχει ανεγερθεί από εμβάσματα μεταναστών στις Η.Π.Α. και συνεπώς το κράτος ελάχιστα έχει συμβάλλει στην ανέγερση του;


Ο ερωτών Βουλευτής
ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ