Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

ΣΥΜΕΩΝ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ


ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ – ΠΑ.ΣΟ.Κ.
9 Μαρτίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Συνάντηση Συμεών Κεδίκογλου
με τη Γενική Γραμματέα Πολιτισμού
για τα μεγάλα έργα πολιτισμού της Εύβοιας


Μια συνάντηση εφ΄όλης της ύλης για τα έργα πολιτισμού στην Εύβοια πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ο Συμεών Κεδίκογλου με την καθ΄ύλην αρμόδια Γενική Γραμματέα του υπουργείου κ. Μενδώνη.
Στην ατζέντα της συνάντησης κυριάρχησαν το Διαχρονικό Μουσείο Αρέθουσας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόρειας Εύβοιας και η αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου Ερέτριας.
Ο κ. Κεδίκογλου μετέφερε στη Γενική Γραμματέα το έντονο ενδιαφέρον του νομού να αποκτήσει το Διαχρονικό Μουσείο της Αρέθουσας, ένα .....
έργο που χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους και η Γενική Γραμματέας τον ενημέρωσε ότι έχει εγκριθεί η οριστική μελέτη, η οποία σε αυτή τη φάση εκπονείται, για να ακολουθήσει στη συνέχεια η μελέτη εφαρμογής.
Ο βουλευτής, ως αποδέκτης πολλών αιτημάτων για τη λειτουργία Αρχαιολογικού Μουσείου στη Βόρεια Εύβοια, εξέθεσε το ιστορικό των προσπαθειών της τοπικής κοινωνίας σε σχέση με την εξεύρεση ακινήτου. Παρέδωσε μάλιστα και μελέτη που είχε προσφέρει αφιλοκερδώς αρχιτέκτων από την Εύβοια για τη δημιουργία του μουσείου στη θέση «Οχυρά» στο Κάστρο Ωρεών. Η κ. Μενδώνη ξεκαθάρισε ότι δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας δεν προβλέπονται ανεγέρσεις νέων μουσείων πουθενά στη χώρα. Επειδή ωστόσο, υπάρχει διαθέσιμο κτήριο στην ιδιοκτησία του Υπουργείου, το νεοκλασικό κτήριο Βλαχοθανάση, για το οποίο μάλιστα έχουν ήδη δαπανηθεί κονδύλια από πόρους της Νομαρχίας της Εύβοιας, το υπουργείο δεσμεύεται να εξετάσει το ενδεχόμενο να λειτουργήσει εκεί η έκθεση με τα αρχαιολογικά ευρήματα. Μάλιστα, η κ. Μενδώνη τόνισε στον βουλευτή, ότι από τη στιγμή που το ελληνικό δημόσιο δια της Νομαρχίας της Εύβοιας, έχει ήδη χρηματοδοτήσει το έργο που αφορούσε την συντήρηση του κτηρίου, την εγκατάσταση ηλεκτρικών, θέρμανσης κ.λπ., η μη αξιοποίησή του σήμερα ισοδυναμεί με κατασπατάληση πόρων. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα για έκθεση των ευρημάτων, συντήρησής τους αλλά και διασφάλισής τους από τυχόν κλοπές που έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν. Ο βουλευτής αναμένει την ενημέρωση του υπουργείου επί του θέματος, για να ενημερώσει με τη σειρά του την τοπική κοινωνία διαβεβαιώνοντας ότι θα συμβάλει από την πλευρά του στη βέλτιστη δυνατή εξέλιξη.
Για την αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου Ερέτριας, η κ. Μενδώνη υπήρξε απολύτως ξεκάθαρη ότι η μελέτη που είχε εκπονηθεί προ ετών από τη Διεύθυνση Αναστύλωσης Αρχαίων Μνημείων δεν αποτελεί εφικτή επιστημονική πρόταση για την αποκατάσταση και αναστύλωση του αρχαίου θεάτρου, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι αποτελεί «μελέτη μιάμισης σελίδας». Εξάλλου, η γνωμοδότηση του ΚΑΣ τον Ιούνιο του 2009 διευκρίνιζε ότι αυτή η πρόταση αποτελεί ένα γενικό πλαίσιο επεμβάσεων, για την υλοποίηση των οποίων απαιτούνται επιμέρους και εξειδικευμένες μελέτες για κάθε ένα μέρος του μνημείου. Επίσης, ενημέρωσε ότι το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένο το αρχαίο θέατρο είναι από εύθρυπτα πετρώματα του μόλου της Ερέτριας και δεν είναι δυνατόν να φιλοξενήσει παραστάσεις. Θα έπρεπε να γίνει αντικατάστασή του από άλλο υλικό, σε τέτοιο όμως ποσοστό που αντιβαίνει στη διεθνή πρακτική και στις διεθνείς συμβάσεις.
Γι’ αυτό, το υπουργείο πλέον και η κ. Μενδώνη προτείνουν δράση σε άλλη κατεύθυνση, με την ανάθεση της επιστημονικής αποτύπωσης στην ελβετική αρχαιολογική σχολή, ενώ παράλληλα συμφωνήθηκε και με τον βουλευτή να διερευνηθούν οι δυνατότητες για την ανεύρεση πόρων και χορηγών με τον κ. Μπένο και το σωματείο «Διάζωμα», με τον οποίο ο κ. Κεδίκογλου θα επιδιώξει στο επόμενο διάστημα μια συνάντηση.
Για την περιοχή πάντως του δήμου Ερέτριας έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2010 το έργο «Ανάπλαση, ανάδειξη και συντήρηση αρχαιολογικών χώρων Ν. Κλιτύος Ακρόπολης Ερέτριας» προϋπολογισμού 700.000€.