Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

ΟΤΑ

Μέτρα για την εξυγίανση των οικονομικών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, όπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Καστανίδης.
Αναφερόμενος στην πρόσφατη αποκάλυψη των δύο δήμων που είχαν συνάψει δανειακές συμβάσεις εν αγνοία της ......
κυβέρνησης, ο κ. Καστανίδης είπε ότι έχουν εντοπιστεί πέντε με έξι δήμοι που έχουν συνάψει παρόμοιες συμβάσεις.
Ο υπουργός, αν και δεν κατονόμασε τους δήμους, αναφέρθηκε στο πρόβλημα λέγοντας ότι το προσεχές διάστημα προχωράει στην έκδοση των απαιτούμενων υπουργικών αποφάσεων για τα οικονομικά των ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ, είπε ο κ. Καστανίδης και κάλεσε τους βουλευτές να συμβάλλουν προτείνοντας λύσεις για την εξυγίανση των οικονομικών των δήμων της εκλογικής τους περιφέρειας.

Όπως, πάντως, έσπευσε να υπογραμμίσει βασικός μοχλός για την εξυγίανση των οικονομικών των δήμων θα είναι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Οι προτεραιότητες του υπουργείου
Οι δηλώσεις του κ. Καστανίδη έγιναν με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση του συστήματος αδειών διαμονής αλλοδαπών στη χώρα μας.

Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε προς τους βουλευτές «απολύτως ανοιχτός να συζητήσω τις προτάσεις σας προκειμένου να υπάρξουν ισχυρές ασφαλιστικές δικλείδες για να αποτραπούν φαινόμενα νομιμοποίησης παράνομων μεταναστών με την επίκληση ανθρωπιστικών λόγων».

Επ’ ευκαιρία, ο κ. Καστανίδης ανέπτυξε τις προτεραιότητες του υπουργείου του.

Βασική στόχευση -ανέφερε- αποτελεί η βελτίωση και συμπλήρωση του «Καλλικράτη». Πιθανότατα στο τέλος του μήνα θα είναι έτοιμες νομοθετικές βελτιώσεις, ενώ αποφασίστηκε και η δημιουργία μικτής επιτροπής, προκειμένου σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ να επιλύονται καθημερινά προβλήματα, όπου δεν απαιτείται νομοθετική ρύθμιση.

Σε ό,τι αφορά στη διοργάνωση δημοψηφισμάτων, το σχέδιο νόμου είναι έτοιμο και το υπουργείο εκτιμά ότι περί το τέλος Αυγούστου θα εισαχθεί για συζήτηση σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επιπλέον στην εξυγίανση του συστήματος χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων με νομοθετική πρωτοβουλία που θα βάζει τις βάσεις για ένα ισχυρό σύστημα διαφάνειας στα πολιτικά κόμματα. Ενημέρωσε, δε, και για την επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία για το «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων.